Annonce

Svensk forsøg på ‘Sex and the City’ er tørt som Wasa-knækbrød

Der er ingen forløsning til hverken medvirkende eller publikum i tv-serien ‘Lust’.
De internationale streamingtjenester har opdaget det købestærke nordiske marked og forsøger én efter en at lancere lokalt produceret og relevant indhold.

Dette er åbenlyst formålet med serien ‘Lust’ på HBO Max, der handler om fire kvinder i 40’ernes forhold til sex.

Set-uppet indeholder tydelige referencer til giga-hitserien ‘Sex and The City’, men der stopper enhver sammenligning også. Der bliver ikke til meget sex i forstæderne og det er den grundlæggende præmis, som driver hele plottet. Trist.

Hvor ‘Sex and the City’ solgte drømmen om det glamourøse singleliv for kvinder, der kunne klare sig selv i storbyen, så portrætterer ‘Lust’ den midaldrende kvindes langsomme kvælning i kedsomheden.

Ingen forløsning

Mange er liderlige, men ingen formår for alvor at forløse liderligheden til noget interessant.

Relationerne og portrætteringen af familielivet fanger derimod en nerve i tiden. For hvad stiller man op, når ens mand battler politisk korrekthed i hver en sætning, mens yngstebarnet træner hård og beskidt gangsterrap med zero fucks foran spejlet og den ældste har fundet en seksualitet, man ikke forstår og kommer hjem med en kæreste, der på grund af sine afrikanske rødder får aktiveret samtlige tabuer de voksne overholder? 

De øjeblikke er hylende morsomme og fanger tidsånden perfekt.

Mange af portrætterne er medrivende og rørende, humoren er tør og skandinavisk og sexforskrækkelsen hænger tungt i gardinerne. Det til trods for at alle medvirkende, gør alt hvad de kan, for at virke ”coolio”.

Det ville have været befriende med bare én enkelt vellykket scoring, eller bare et forhold, hvor nogen blev tilfredsstillet. Men nej: Det bliver holdt stilsikkert akavet og svensk hele vejen igennem.

Helt uden underholdningsværdi er ‘Lust’ ikke. Men jeg vil alligevel primært anbefale den til antropologer og folk, der ligefrem foretrækker svensk humor.

 

‘Lust’. TV-serie. Sverige, 2022. Instruktion: Ella Lemhagen. Medvirkende:  Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius, Elin Klinga, Björn Bengtsson m. fl. Kan ses på HBO Max.

Maja Holt Højgaard er kulturanmelder på Netavisen Pio. Uddannet læge og initiativtager til #UdenTavshedspligt. Medlem af kommunalbestyrelsen (S) i Brøndby Kommune. 


Flere artikler om emnet