Annonce

Nyrup i fascinerende jagt på sandheden om sin far

Tidligere statsministers far blev som dreng erklæret åndssvag og sendt i arbejdslejr - senere blev han nazist. Anmeldelse af dokumentaren ‘Nyrup - Søn af en udstødt’.
Foto: Mikkel Bøgh Ulriksen/DR Pressebilleder
Poul Nyrup Rasmussen på vej til øen Livø, hvor hans far var anbragt i syv år af sin ungdom.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens far blev som ung dreng på bare 15 år tvangsanbragt på en åndssvageanstalt i syv år.

Faderen, Oluf Nyrup Rasmussen, var ikke åndssvag eller mentalt retarderet, men måske mere det man i dag ville kalde udadreagerende og som helt sikkert ville give en eller anden bogstavdiagnose og en tur til skolepsykologen.

Men sådan gjorde man ikke i 20'erne. Der blev unge på kanten sendt i arbejdslejr på ubestemt tid.

Først i begyndelsen af 30’erne bliver Oluf Nyrup Rasmussen lukket ud i samfundet igen - og uden uddannelse er der ikke mange muligheder for beskæftigelse. Han søger derfor mod Tyskland og melder sig under krigen ind i Nazistpartiet.

Hvad drev ham og hvordan forklarede han det efterfølgende for sin søn? Det er omdrejningspunktet i dokumentaren ‘Nyrup - Søn af en udstødt’, som kan ses på DR1.

Der er ikke som sådan nogle nye afsløringer i dokumentaren. Poul Nyrup har selv skrevet om det i sine erindringer, men den lægger alligevel nogle nuancer til billedet af faderen.

I en politirapport kan man bl.a. læse hvordan den unge Oluf har truet sin familie med en pistol, hvilket får Nyrup til at indse, at faderen ikke havde været udsat for et groft overgreb af systemet, men at noget måtte gøres.

Går langsomt frem

Der er tale om slow-tv, hvor tempoet er sat, så alle kan være med, ligesom der skal være tid og plads til en masse billeder af Nyrup, der eftertænksomt står og spejder ud mod havet og flotte droneskud fra luften.

Nyrup selv er meget fin i værtsrollen, som går på opdagelse i sin egen fortid. Han er god til at sætte ord på sine følelser, men man kan indimellem godt sidde og blive lidt irriteret over, at han nærmest lige skal gentage, hvad han lige har fået fortalt.

Måske en arbejdsskade efter lidt for mange virksomhedsbesøg?

De tre afsnit giver først og fremmest et interessant billede af den socialpolitiske indsats, man forsøgte sig med i mellemkrigstiden, og de forskellige historikere giver hver for sig et detaljeret indblik i, hvordan det foregik.

Oluf Nyrup Rasmussen døde i 1993, kort tid efter at sønnen var blevet statsminister.

Nyrup - Søn af en udstødt. Dokumentar. DR1. Tilrettelæggelse: Anne Røgilds. Tre afsnit af cirka en halv time. Kan ses de kommende onsdag på DR1 eller på dr.dk.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

3 fremragende afsnit. Tak til DR og Poul Nyrup.

Rigtig fin udsendelsesrække, der bibringer forståelse for tidligere tider. Men en noget bleg anmeldelse her.

Fremragende udsendelse, endnu en gang får man indblik i hvordan hverdagen kunne være under den tyske besættelse. Man rejste normalt ikke selv til Tyskland for at få arbejde, man blev stillet overfor et ultimatum på arbejdsanvisningen, enten rejser du eller du får ingen understøttelse.
Efter krigen var det ikke noget man fortalte til venner og familie.