Annonce

Folketinget vedtager vidtgående hastelov mod corona

Et enigt folketing har vedtaget lovgivning, som giver regeringen muligheden for en række vidtrækkende foranstaltninger mod coronavirus.


Folketingets partier har torsdag aften vedtaget en vidtgående hastelov, som giver regeringen flere beføjelser til at håndtere situationen med coronavirus.

 

Samtlige partier stemte for loven, der er blevet hastebehandlet.

Loven giver blandt andet mulighed for med magt at indlægge mennesker, der har coronavirus - eller mistænkes for at have det.

Loven giver også mulighed forbyde adgang til offentlige bygninger og butikker, ligesom myndighederne får mulighed for at forbyde arrangementer med over 100 deltagere.

Vigtige redskaber at have i skuffen

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklarer på Twitter processen med at hastebehandle forslaget:

"Vi har siden klokken 10 i morges haft fem timers udvalgsmøde, teknisk gennemgang og tre timers samråd, to møder i Salen, besvaret 80 skriftlige spørgsmål. Med fem ændringer ender vi med alle sammen at stemme for," skiver Heunicke.

Magnus Heunicke understreger, at der err tale om en række foranstaltninger, som kan blive nødvendige at tage i brug hvis epidemien udvikler sig:

"Vi har nogle ting i skuffen nu, som gør, at hvis epidemien udvikler på værst tænkelige vis, så vil vi kunne gribe hurtigt ind og gøre nogle ting, som man nogen steder i verden har været for lang tid om at gøre," siger han.

Hos landets næststørste parti, Venstre, kalder sundhedsordfører Martin Geertsen lovgivningen for "ikke god, men nødvendig".

"Det er en meget indgribende lov, og jeg synes, det har været en meget alvorstung dag, hvor vi har været tvunget til at træffe nogle svære beslutninger. Landet står i en svær situation, og det har kaldt på nogle drastiske beslutninger."

Fakta: Corona-status lige nu

Der er her fredag morgen konstateret 785 tilfælde af coronasmittede i Danmark og tre på Færøerne.

Der er ingen meldinger om smittede på Grønland.

På verdensplan er der konstateret 125.000 smittede og indtil videre 4.600 døde på grund af corona-smitte.

Kilde: coronasmitte.dk

Jura-ekspert: Ofrer frihed for liv

Der er tale om et meget voldsomt indgreb i borgernes frihed. Det største siden 2. verdenskrig.

Men ifølge Jacob Mchamgama, der er direktør for tænketanken Justitia, så giver tiltagene alligevel god mening i en tidsbegrænset periode:

"Det her er en helt ekstraordinær situation, hvor det faktisk giver mening, at vi i en tidsbegræset periode bliver nødt til at ofre vores frihed for at redde liv og samfundsbærende institutioner som for eksempel sundhedsvæsenet," skriver han i et tweet.

Loven er vedtaget med en såkaldt solnedgangsklausul. Det betyder, at den automatisk udløber den 1. marts 2021.

Det blev også tilføjet, at loven skal evalueres allerede til november.

Medlemmer trykkede ikke på knappen

Corona-krisen satte også sit præg på selve vedtagelsen af hasteloven. Regeringens beslutning om at fraråde arrangementer med over 100 mennesker betyder nemlig, at der kun var 95 folketingsmedlemmer til stede i salen, da lovforslaget blev vedtaget.

Og afstemningen var ikke som normalt elektronisk, men blev i stedet stemt igennem ved at folketingsmedlemmerne rejste sig op.

Fakta: Nye beføjelser til myndighederne

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

- Sundhedsmyndighederne får mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.

- Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

- Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

- Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

Kilde: Ritzau.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet