Annonce

​​Forbrugerrådet Tænk om radikalt klimaudspil: Vi må alle bidrage

De Radikale vil hæve priserne på blandt andet flyrejser og oksekød mod at give skattelettelser i bunden. Udspillet modtages positivt hos forbrugerrådet, som dog håber på en ”rimelig social profil”.
Foto: Forbrugerrådet Tænk
Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerådet Tænk.
Tirsdag holdt De Radikale sommergruppemøde, og her gentog den politiske ledelse hovedtrækkene i partiets nyeste klimaudspil, som første gang blev præsenteret søndag.

Partiet ønsker en række afgifter på blandt andet flyrejser, kød og tøj mod til gengæld at give milliardskattelettelser i bunden af samfundet.

Den grønne omstilling er nemlig så vigtig, at vi er nødt til at ændre vores forbrugsvaner, ifølge De Radikales udspil.

Derfor kritiserer politisk leder Martin Lidegaard, i et fællesinterview med næstformand Samira Nawa i Berlingske mandag, det fokus, som især statsminister Mette Frederiksen(S) har haft på, at den grønne omstilling ikke må gøre for ondt økonomisk på de danskere, som har mindst.

”Det er en absurd pseudodiskussion. Der er intet politisk parti i det her land, der ønsker at slå bunden væk under de lave indkomster eller at smadre dansk erhvervsliv,” siger Martin Lidegaard.

Et forbrug i balance

Hos Forbrugerrådet Tænk er man grundlæggende positivt indstillet over for for De Radikales klimaudspil.

”Vi synes, der er nogle meget gode takter i det. Grundlæggende går vi ind for et forbrug i balance. Med en buldrende klimakrise, så er vi nødt til at kigge på, at der er nogle af de produkter, som vi forbruger, der har nogle større klimamæssige omkostninger end andre,” siger direktør Mads Reinholdt til Netavisen Pio og tilføjer: 

”Vi går ind for princippet om, at forurenerne betaler. Det vil sige, at det sådan set er okay, at nogle produkter bliver dyrere for forbrugerne, hvis der så tilsvarende er nogle andre produkter, der bliver billigere. Eller man på anden vis kompenserer forbrugerne.”

Rimelig social profil

Mads Reinholdt nævner, at der derudover er flere andre måder at mindske den sociale skævvridning. Det kan eksempelvis være ved hjælp af en grøn check, som man tidligere har gjort, eller man kan indføre afgifterne gradvist.

”Det skal selvfølgelig sikres, at der også er en eller anden rimelig social profil i det,” siger Mads Reinholdt.

Han fortæller, at Forbrugerrådet Tænk har rost De Radikale for at tage initiativ til at få sat gang i diskussionen.

Men om partiet har ramt den helt rigtige balance i de enkelte dele af udspillet, det har Forbrugerrådet endnu ikke taget endelig stilling til.

”Men for os at se, er klimakrisen så stort et problem, at vi er nødt til at handle på det her område. Vi kommer ikke udenom, at vi alle sammen må bidrage,” siger Mads Reinholdt.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Forbrugerrådet Tænk om radikalt klimaudspil: Vi må alle bidrage"

Men hvorfor skal de økonomisk dårligst stillet betale relativt meget og denne her "omstilling" mens de mest velhavende slet ikke kommer til at mærke det - Samtidig med at de mest velhavende har langt langt det største CO2 fodaftryg gennem deres vilde forbrug.

At de økonomisk dårligst stillede skal betale relativt meget, skyldes at forslaget er stillet af de radikale, et parti som tilhøre den borgerlige fløj på Christiansborg.

Et helt igennem asocialt forslag.

hvornår lære folk at når de der totalt tosset ting bliver indført går det ikke til det de siger de vil så bliver det brugt på helt andre ting politik selv små børn ved at når politikere lover dit og dat så passer det ikke se bare på alle de skandaler som de smider pengene i supersygehus letbane skat osv osv osv.. der skal penge i kassen når de ikke vil høre på folk og alle de tosser der gør det så dyrt for de fattige, det gør ikke en dyt man behøver ikke være professer, for at kunne regne ud hvad der sker når de radigale kommer med... så Forbrugerrådet Tænk vor har i dog lært om politik må man spørge sig selv...