Annonce

Fagforeninger og arbejdsgivere i alliance om fælles sag 

Offentlige bygninger er i dårlig stand og bruger for meget energi, mener en række organisationer.
Foto: NATO
Byggearbejdere
Offentlige bygninger skal have mere kærlighed i klimaets navn.

Det mener 13 organisationer, som blandt andet tæller Dansk Industri, Tekniq Arbejdsgiverne, Fagbevægelsens Hovedorganisation, IDA, Dansk El-Forbund, Teknik og Servicesektoren FOA, BAT-kartellet og Blik- og Rørarbejderforbundet.  

En “no-brainer”

De 13 organisationer mener, at offentlige bygninger i Danmark generelt er i for dårlig stand. Dermed bruger de mere energi og udleder mere CO2.
Samtidig giver bygningerne dårligt indeklima, hvilket har konsekvenser for børn, unge og voksne, i skoler og andre offentlige bygninger.

Det burde være en no-brainer.

”Det burde være en no-brainer. Stat og kommuner vil spare penge, CO2-udledningen vil falde og vores børns indlæring, ældres livskvalitet og medarbejdernes arbejdsmiljø vil blive markant forbedret,” udtaler Søren Sand Kirk, direktør i BAT - Bygge-, Anlægs- og Trækartellet i en pressemeddelelse.

”Renovering af offentlige bygninger er afgørende for at forbedre energieffektiviteten, grøn omstilling, og til at skabe et bedre og sundere arbejdsmiljø for offentlige ansatte og de mange borgere, der bruger bygningerne. Derfor er det helt afgørende, at det offentlige sikres økonomi til at gennemføre investeringer i renovering af sine bygninger. Den økonomi mangler i dag,” udtaler Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Industri i en pressemeddelelse.

Forslag til grønt byggeri

De 13 organisationer foreslår blandt andet, at der skal være et klart mål for renovering og reduktion af det offentlige energiforbrug, et minimumskrav for indeklimaet i alle offentlige bygninger og et særskilt grønt anlægsloft.

Organisationerne bag forslagene mener, at deres idéer samtidig kan være en del af løsningen på at leve op til en række EU-krav om at øge energieffektiviteten.

Kravene medfører blandt andet, at kommunerne skal spare 1,9 procent af energiforbruget hvert eneste år og energirenovere tre procent af bygningsarealet.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I mange år var jeg bevidst om at Mozarts enke havde boet i København, idet hun havde giftet sig med Hans Georg Nissen, den daværende danske gesandt i Wien, som altså siden hjemvendte til København med enken og hendes to børn. Til et hus bag ved Københavns byret, og huset var i min tid ejet af Justitsministeriet, som i mange år lod det forfalde. Det er heldigvis sat i stand i dag. Hvilken stand kender jeg dog ikke til, men det var en skændsel at se på i mange år.
At bevare historiske bygningsværker burde være en selvfølge.

Gunnar -
Jeg blev lidt nysgerrig på historien om Mozarts enke - Min første tanke faldt på Annekset i Slutterigade der i sin tid fungerede som gælds og arresthus med tilknytning til Domhuset på Nytorv - nej spøg til side ;-)
Men da jeg undersøgte historien nærmere viste det sig at Nissen købte hjørneejendomen Lavendelstræde / Hestemøllestræde i 1812 for Constances penge -og de boede der til 1820 - På ejendommen er der idag opsat en mindeplade til ære for Mozarts enkes tilknytning til ejendommen - I dag har fogedretten under Københavns Byret også adresse på ejendommen -

Du har helt ret. Der er i dag en mindeplade, men ejendommen var i mange år slemt forsømt.
Jeg kender ikke til Mozarts børns historie. En af sønnerne blev vist medlem af Det kongelige Kapel.

Jeg gætter på at ejendommen er blevet sat i stand da man valgte at lægge fogedretten i bygningen ( som skrevet kun et gæt )
I øvrigt var det også i samme fogedret at der fandt en trist skud episode sted , hvor en morfar skød og dræbte sin svigersøn - Måske du husker billedet af morfaderen med hænderne foldet om nakken , efter at politiet havde passiviseret ham -