Annonce

Frankrig: Putin-venlig kandidat vandt første runde

Frankrigs næste præsident bliver formentlig en højre-politiker, hvis økonomiske filosofi er inspireret af Thatcher og som udenrigspolitisk ønsker tættere samarbejde med Putin.
Det franske centrum-højreparti Republikanerne tog i weekenden første skridt i retning af at finde partiets kandidat til næste års præsidentvalg. De skulle vælge mellem syv kandidater og med ret sikker margin vandt den tidligere premierminister Francois Fillon over tidligere premierminister Alain Juppé og tidligere præsident Nicolas Sarkozy. Fillon fik 44 procent af stemmerne, Juppé fik 28 procent og Sarkozy fik 21 procent. Ingen af de fire øvrige kandidater fik over ti procent.

Francois Fillon og Alain Juppé skal nu ud i en ny valgrunde på næste søndag. Her er Fillon storfavorit, både fordi han vandt så stort i første runder, men også fordi han, kort efter stemmerne var talt op, fik Sarkozys støtte.

Mere end 3,5 million vælgere deltog i afstemningen. Det var i øvrigt første gang, at valget af partiets kandidat var åbent for alle vælgere, der hver skulle betale 2 euro, knap 15 kroner, for at deltage. Og den høje valgdeltagelsen tyder på at det var en succes.

Valget blev endnu engang et nederlag til meningsmålingsinstitutterne. Francois Fillon havde kun været foran i en måling, den sidste der blev offentliggjort inden valget, og i den var han kun foran med 1 procent. Han endte med at vinde med 18 procent.

Mere Thatcher og mere Putin
Francois Fillon, der er walisisk gift og efter sigende har Margaret Thatcher som et af sine politiske forbilleder, er gået til valg på en klar højrefløjsdasgorden, både på økonomiske og værdipolitiske emner. På det økonomiske område vil han reformere det franske arbejdsmarked, skære ned i antallet af offentligt ansatte og gennemføre store skattelettelser for erhvervslivet. Han har også stemt imod homoægteskaber og er imod abort.

Han har desuden lovet at oprette 16.000 nye fængselspladser, at oprette en særlig juridisk antiterrorenhed, han vil slå hårdt ned mod alle der har kontakter til Islamisk Stat og vil tage statsborgerskabet fra alle som begiver sig ud i jihad.

Fillon ses også som meget mere Putin-venlig end Juppé, og han har opfordret til at vesten indgår i en koalition med Rusland om at bekæmpe Islamisk Stat. Fillon har meget venskabelige bånd til Putin og har blandt andet ferieret i Putins luksusvilla uden for Moskva.

Højre mod det yderste højre
Uanset om det bliver Fillon eller Juppé som vinder valget, så ser det franske præsidentvalg ud til i sidste ende at blive en kamp mellem to kandidater fra højrefløjen.

Lederen af det højre-nationale Front Nationale, Marine Le Pen, står lige nu til at få omkring 30 procent af stemmerne ved første runde af valget – nogenlunde det samme som Republikanernes kandidater.

I målinger hvor det kun er Fillon eller Juppé mod Le Pen, er begge dog favoritter fordi venstrefløjsvælgere i høj grad foretrækker centrum-højre fremfor det yderste højre. Fillons højrefløjsdagsorden kan dog risikere, at skubbe nogle vælgere i retning af Le Pens højre-populisme.

Marine Le Pen sagde efter afstemningen, at hun kan følge i fodsporene på Brexit-afstemningen og valget af Donald Trump og overraske.

Socialisterne sidder i sumpen
Den siddende præsident, socialisten Francois Hollande, der er nærmest historisk upopulær, har endnu ikke meldt ud, om han genopstiller. Iagtagere af fransk politik finder det dog mere eller mindre udelukket, at Hollande vil have en chance for at blive genvalgt, hvis han gør det.

Det er ikke engang givet, at Socialisterne selv genopstiller Hollande. Der er allerede flere kandidater, der har meldt deres kandidatur og blandt dem vurderes industriminister Arnoud Montebourg til at have den bedste chance. Der spekuleres dog fortsat i om premierminister Manuel Valls vil kaste sig ind i valget.

Socialisterne afholder første runde af primærvalgene den 22. januar næste år og anden runde ugen efter.

Socialisternes muligheder for at nå anden valgrunde, uanset om de stiller med Hollande eller en af de andre kandidater, svækkes dog betydeligt af, at den tidligere økonomiminister, 38-årige Emmanuel Macron, har valgt at stille op som uafhængig kandidat. Macron er tidligere medlem af Socialistpartiet, men meldte sig ud, da han tidligere i år annoncerede sit kandidatur.

 

 

 

 

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet