Gul fagforening indgår samarbejde med ny patientforening

Mens en anden forening måtte trække sig fra samarbejde med Krifa, har PTSD-foreningen indledt et samarbejde med en gul fagforening under Det Faglige Hus.
Foto: Reddernes Fagforening
Formand for henholdsvis Reddernes Fagforening Kim Volder Hammershøj (tv) og Landsforeningen for PTSD -ramte og pårørende Per Laudrup Jørgensen - bagerst ses Bent Holst Sørensen og Finn Christiansen begge bestyrelsesmedlemmer i Reddernes Fagforening.
Diabetesforeningens samarbejde med Krifa holdt kun i fire dage, før patientforeningen måtte trække sig på grund af utilfredse medlemmer.

Den gule fagforening var en rød klud i øjet for Diabetesforeningens medlemmer, som gav deres utilfredshed til udtryk i en offentlig shitstorm.

Nu har PTSD-foreningen indgået et samarbejdet med Reddernes fagforening, der dækker ambulancereddere og hører ind under Det Faglige Hus.

Formand: En milepæl 

Samarbejdet, som gælder fra november af, blev kaldt en milepæl af formanden for PTSD-foreningen, da det blev lavet:

”Jeg mener, det er en milepæl, at et fagforbund tager kontakt til os, med henblik på at forebygge og prøve at være på forkant med en specifik gruppe medlemmer i uniform, som har et højrisikojob, der kan være årsag til, at man kan udvikle belastningssymptomer samt PTSD/ Komplekst PTSD,” udtalte formanden for Landsforeningen for PTSD-ramte og pårørende, Per Laudrup Jørgensen ifølge en pressemeddelelse fra 1. november.

Netavisen Pio har spurgt Per Laudrup Jørgensen om sagen med Diabetesforeningen har fået ham til at genoverveje PTSD-foreningens samarbejde med Reddernes Fagforening.

Han svarer således skriftligt:

“Vores primære formål og mission er at forebygge og støtte personer ramt af PTSD og deres pårørende. Som den eneste repræsentant i administrationen, arbejder jeg på at imødekomme behovene i hele organisationsstrukturen. Når der er anmodninger om hjælp til denne specifikke gruppe, tager jeg naturligvis affære, og når disse anmodninger kommer fra folk, jeg allerede kender, er samarbejdet ofte hurtigere at etablere/fortsætte.”

Han oplyser, at PTSD-foreningen ikke tidligere har modtaget henvendelse fra de etablerede fagforeninger, men at de i øjeblikket er i dialog med FOA om at indgå et samarbejde.

Der har aldrig været et fravalg af etablerede fagforeninger 

“Der har aldrig været et fravalg af etablerede fagforeninger, det er meget vigtigt for mig at pointere,” skriver Per Laudrup.

Netavisen Pio har henvendt sig igen for at spørge, om Per Laudrups svar skal forstås sådan, at PTSD-foreningen holder fast i samarbejdet med Reddernes Fagforening. Vi har endnu ikke modtaget svar.

Reddernes fagforening og Det Faglige Hus 

Ifølge Det Faglige Hus’ hjemmeside så bliver man automatisk “B-medlem” hos Det Faglige Hus, når man melder sig ind i Reddernes Fagforening.

Det betyder, at man som medlem af Reddernes Fagforening kan få hjælp og service hos Det Faglige Hus, men at man kun har adgang til generalforsamling og strejkegodtgørelse hos Reddernes Fagforening.

Det fremgår desuden af hjemmesiden, at man som medlem af Reddernes Fagforening betaler til ulykkesforsikring og A-kasse hos Det Faglige Hus.

Hvad er en gul fagforening? 

De gule fagforeninger er lønmodtagerorganisationer, som ikke er med i de traditionelle hovedorganisationer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademikerne.

Eksempler på gule fagforeninger er Det Faglige Hus, Krifa og Frie.

Ifølge Forskningscenter for Arbejdsmarkeds - og Organisationsstudier (FAOS) adskiller de gule fagforeninger sig fra traditionelle fagforeninger “ved ikke at anerkende en grundlæggende interessekonflikt mellem arbejdsgiver og lønmodtager, og ved at have ingen eller meget få overenskomster”.

Derfor mener nogle, at de gule fagforeninger ikke er rigtige fagforeninger og foretrækker derfor at kalde dem for "fagforretninger”.


 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg havde ingen anelse om, at de havde "underafdelinger" som Reddernes Fagforening.
Er DFH ved at udvikle sig til en pendant til den rigtige fagbevægelses hovedorganisationer?
Og findes der andre underafdelinger med legitimt klingende navne, som man skal være opmærksom på?

En patientforening med interesse i gule fagforeninger. En meget underlig konstellation. Er forsikringsbranchen, som tilbyder sundhedsforsikringer som altenativ til det offentlige sundhedsvæsen, involveret i det?

Det stinker langt væk af lobbyisme for privatisering af det offentlige sundhedsvæsen. Det "moderne" Danmark, hvor de rige ridder på ryggen af de ressourcesvage.

"Det stinker langt væk af lobbyisme for privatisering af det offentlige sundhedsvæsen. Det "moderne" Danmark, hvor de rige ridder på ryggen af de ressourcesvage."
Præcis. Og Mette Frederiksen ridder på førerhesten!

Ja Mette fredriksen er skyld i al dårligdom…come on og tør øjnene

Redderne har altid været godt organiseret via Reddernes Landsklub/3F og har på løn og arbejdsvilkår haft store fordele ved det.
For mig at se, er Reddernes fagforening, Krifa og Det faglige hus kopivarer som snyder deres medlemmer.

Annonce