Annonce

Krifa-formand: ”Jeg kan godt forstå, at vores konkurrenter bliver nervøse”

Den gule fagforening kunne i weekenden fejre 125 år. Det markerede formand, Jane Heitmann, med en kras bemærkning til arvefjenderne i FH-bevægelsen
Foto: Krifa
Jane Heitmann, formand for Krifa.
I weekenden blev der både fejret kvindernes internationale kampdag og taget afsked med De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Men en begivenhed fløj lidt under radaren. Søndag var det 125 år siden, at fagforeningen Krifa blev stiftet.

Krifa blev stiftet i 1899 på et kristeligt værdigrundlag, og med det grundsyn at arbejdsgivere og arbejdstagere ikke er hinandens modsætninger, men forudsætninger.

En tydelig forskel i forhold til den traditionelle fagbevægelse, som har den modsatte opfattelse.

”Dialogsynet er stadig en grundsten i Krifa den dag i dag. Vi anerkender fuldt ud, at FH-fagbevægelsen har gjort et vigtigt stykke arbejde, men vi har altid været et moderne alternativ til at bekrige hinanden. Det behov har ikke ændret sig, og det er mere tydeligt end nogensinde, at danskerne netop har brug for det alternativ”, lyder det fra Jane Heitmann, der er formand for Krifa og tidligere folketingspolitiker for Venstre, ifølge en pressemeddelelse.

I et land som Danmark bør det ikke være muligt at true sig til at få medlemmer

En svirper til FH-fagbevægelsen

I 2006 blev de såkaldte eksklusivaftaler ophævet, dermed kunne virksomheder ikke længere kræve medlemskab af en bestemt fagforening.

”Danskerne vil have friheden til at vælge selv. Og de vil have noget at vælge imellem. Vi har altid været et moderne alternativ med fokus på det enkelte medlems behov”, siger Jane Heitmann og tilføjer, at der stadig er massive huller i lovgivningen, som betyder, at mennesker bliver diskrimineret for at stå op for deres frie fagforeningsvalg,” siger Jane Heitmann.

Hun tilføjer denne lille svirper i retning af konkurrenterne i FH-fagbevægelsen:

”Vi har vundet flere priser – blandt andet bedste A-kasse to år i træk i Loyalty Groups undersøgelser. Så jeg kan godt forstå, at vores konkurrenter bliver nervøse. Men i et land som Danmark bør det ikke være muligt at true sig til at få medlemmer.”

Krifa har 180.000 medlemmer, men ganske få overenskomster.

Den gule fagforening har flere gange ytret ønske om at blive en del af trepartssystemet. Senest i debatten om den nu droppede permanente trepart.

I efteråret 2023 spillede Krifa desuden en rolle, da Diabetesforeningen kom i modvind, efter at patientforeningen havde indgået et samarbejde med den såkaldt gule fagforening.

Partnerskabet blev hurtigt droppet igen af Diabetesforeningen.

Mens FH-fagbevægelsen bredt set har mistet medlemmer de seneste mange år, så er det i store træk kun gået fremad for de såkaldt gule fagforeninger.

Den udvikling har blandt andet været med til at sætte gang i en ganske følsom diskussion i FH-fagbevægelsen om at indføre særlige medlemsrettede goder i overenskomsterne.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De har en god a-kasse? Jamen det er da glimrende, tillykke med det. For det er altså bare en forsikring, som ikke kan bruges til at undergrave fagbevægelsens arbejde og resultater.

Nu er det her virkelig ikke nogen konkurrence. Det er det altså virkelig ikke. Det drejer sig udelukkende om at skabe så gode løn- og arbejdsvilkår for de danske lønmodtagere.

- Og her taler resultatet og realiteten, helt uden sammenligning, for sig selv.

De almindelige danske lønmodtagers lønninger, arbejdsmarkeds pensioner, arbejdsforhold, 6 ugers betalt ferie, løn under sygdom og meget mere er afgørende højere/bedre end i stort set alle andre lande i verden.

- Så er der ikke så meget andet at tale om.

Og hvis folk ikke mener det er et par hundrede kr. værd i fradragsberettiget kontingent, så kan de virkelig ikke hjælpes.

Hvad hjælper spare iveren, hvis din løn ikke er til at leve for?

Alt dette sikre et medlemskab af en overenskomst bærende fagforening som f.eks. 3F, HK, FOA og lignende.

Tja - måske de snart vil betale for at spise med ved overenskomstbordet...
Hvis ikke - så må medlemmerne afstå fra overenskomster forhandlet af FH, og leve med hvad de betaler for...
Altså lavere løn og ringere arbejdsforhold...