Annonce

Fagbevægelsen afviser overraskende permanent trepart 

SVM-regeringens ønske om en permanent trepart får den kolde skulder af både fagbevægelsen og arbejdsgiverne.
Foto: Jesper Ludvigsen
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Selvom der tidligere har været positive toner fra fagbevægelsens side af, så afviser både Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH) og Dansk Arbejdsgiverforening nu idéen om en permanent trepart ifølge TV 2.

Frygter at blive en del af regeringsapparatet 

Tidligere har idéen fået ros fra tunge stemmer i fagbevægelsen som forbundsformand for 3F, Henning Overgaard, og Dansk Metals formand, Claus Jensen.

Ifølge TV 2 er det netop de to fagforbund, som har ændret mening og presset FH til at ændre kurs på området.

TV 2’s erhvervskommentator, Ole Krohn, fortæller, at problemet blandt andet ligger i modellen for den permanente trepart.

Frygten fra både lønmodtager- og arbejdsgiversiden er, at man i for høj grad bliver en del af regeringsapparatet, hvis den permanente trepart indføres.

Der er også en bekymring for, at beslutningsprocesser bliver kvalt, hvis man bliver en formel del af regeringsapparatet

“Der er flere grunde til, at fagbevægelsen nu takker nej til invitationen. Nogle af fagforbundene er bekymrede for, at de mister direkte indflydelse på deres område, hvis det er FH's formand, der sidder ved bordet. Der er også en bekymring for, at beslutningsprocesser bliver kvalt, hvis man bliver en formel del af regeringsapparatet,” siger Ole Krohn til TV 2.

Derudover peger Krohn på, at fagbevægelsen frygter, at gule fagforeninger også skulle få en plads ved den permanente trepart, som blandt andet både Krifa og Det Faglige Hus har ønsket.

Vil ikke være med i den permanente trepart 

Adspurgt af TV2 om, hvorfor han ikke ønsker en permanent trepart i dag, svarer formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, at de nuværende trepartsforhandlinger er velfungerende, og dem ønsker FH og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) at blive ved med at gøre brug af.

Samme toner lyder fra administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, der ligesom Morten Skov pointerer, at de nuværende trepartsforhandlinger fungerer godt, som de er.

Regeringsgrundlaget 

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil tage initiativ til en permanent trepart.

Konkret står der, at regeringen vil “Tage initiativ til en permanent trepartsinstitution, der skal fremme et kontinuerligt samarbejde mellem regering og arbejdsmarkedets parter, som løbende følger op på centrale reformspor og nødvendige omstillinger”.

 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Set i lyset af bededagsseancen, hvor arbejdsmarkedets parter blev sat helt ud af spillet, er det vel en rimelig klog beslutning af både arbejdsgivere og lønmodtagere.