Annonce

SVM i armlægning om sænket aktieskat - Fagbevægelsen advarer: Det vil øge uligheden

V og M kæmper for lavere aktieindkomstskat som en del af iværksætterstrategi - Danske Iværksættere skeptiske: Generel skattelettelse forklædt som iværksætterpolitik
Foto: Jan Kjærgaard/Netavisen Pio
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
Venstre og Moderaterne ønsker aktieavancebeskatningen sænket som led i SVM-regeringens kommende iværksætterstrategi.

Men Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) advarer mod at sænke beskatningen:

Der er langt bedre veje at gå

“FH er imod en sænkelse af aktieavancebeskatningen, da det både er stærkt ulighedsskabene og dyrt. En meget stor andel vil gå til top-1-pct. i samfundet. Samtidigt er det ikke målrettet iværksætteri. Der er langt bedre veje at gå,” skriver formanden for FH, Morten Skov Christiansen, således på det sociale medie X.

SF’s skatteordfører, Sigurd Agersnap, advarer også mod at blande lavere aktieindkomstskat ind i debatten om bedre vilkår for iværksættere.

Han betegner i et opslag på X den sammenkædning, som Venstre og Moderaterne i øjeblikket kæmper for internt i SVM-regeringen, som "iværksættergreenwashing".

Generel skattelettelse forklædt som iværksætterpolitik

Nok så bemærkelsesværdigt er brancheorganisationen Danske Iværksættere ganske enige med SF og fagbevægelsen:

Man forklæder altså lidt en generel skattelettelse i noget iværksætterpolitik

“Det her er en generel skattelettelse til alle aktieejere, og derfor vil det nok være en meget lille del af de her penge, der reelt kommer til at gå til iværksættere. Man forklæder altså lidt en generel skattelettelse i noget iværksætterpolitik,” siger politisk chef hos Danske Iværksættere, Johann Svane, til dagbladet Børsen.

Moderaternes skatteordfører, Mohammad Rona, udtalte onsdag til Dagbladet Børsen, at det lige præcis er Moderaternes mål at få sænket aktieindkomstskatten som led i SVM-regeringens kommende iværksætterudspil:

“Jeg vil sådan set godt sige, at det er vores mål med iværksætterudspillet. Det er en kæmpe prioritet for os, som vi er gået på valg på. Vi er et af de lande, der har den allerhøjeste procent.”

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Mette Reissmann, understreger over for avisen, at man ser på spørgsmålet om en eventuel sænkning aktieindkomstskatten i regeringen, men føjer til, at det ikke er det samme, “som at det kommer til at ske”.

Tre skatter indgår i forhandlinger

Både Venstre og Moderaterne kræver, at der ses på tre typer skatter i forbindelse med forhandlingerne om en ny iværksætterstrategi.

  • Aktieindkomstskatten - den udgør 27 procent for indkomst under 61.000 kroner. Og 42 procent for indkomst over de 61.000 kroner.
  • Lagerbeskatning - årlig beskatning af afkast på aktier, der skal betales, selv om aktierne ikke er solgt.
  • Skatten på milepæle - en virksomhed beskattes af virksomhedens forventede indtjening ved en senere milepæl. De blå partier kalder skatten på milepæle for fantomskat.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gad vide, om Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) også er imod den lave aktieskat på 15 procent, som deres eget selskab, PensionDanmark, nyder.

En kontinuerlig nedsættelse af selskabsskatten er fuldkommen ødelæggende for at skabe tålelige forhold ikke bare i Danmark, men i alle lande.

En regulær økonomisk katastrofe for såvel mennesker som natur og miljø. Men INGEN gider protesterer. Det er meget meget sjovere at danse med Alex på TikTok.