Annonce

Langer ud efter Krifa: Der skal mere end bønner til at skabe resultater

Det er ikke Krifa, der har skabt de fremskridt og den tryghed, som danske lønmodtagere nyder godt af. Det skriver formand for El-Forbundet og formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.
Foto: Henrik Bjerregrav/Jonas Krøner
Benny Yssing, formand for Dansk El-Forbund og Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Formanden for Kristelig Fagforening (Krifa) mener i en kommentar i Altinget om deltagerne i trepartsforhandlinger, at vi opdeler i rigtige og forkerte.

Det gør vi nu ikke.

Til gengæld mener vi, at det er en debat værd at diskutere forskellige organisationers andel i den danske model og dermed også i trepartsforhandlinger.

Man kan godt være rigtig, selv om man mener kristendom skal stå i ens formålsparagraf, som det er tilfældet hos Kristelig Fagforening. Vi dømmer ikke, men de valg man træffer, har naturligvis konsekvenser

En rigtig fagforening kæmper for medlemmerne i regi af den danske model, men Krifa forhandler ikke rigtigt overenskomster, der batter noget.  

Krifa skaber ikke rigtigt resultater for medlemmerne gennem kollektive forhandlinger. Det er ikke Krifa, der har skabt de fremskridt og den tryghed, som danske lønmodtagere nyder godt af.

At ville være med uden at have noget at bidrage med, svarer vel til at ville gå på vandet

Det er her vi adskiller os, selv om vi sådan set heller ikke mener, at religion bør have noget med arbejdsmarkedsforhold at gøre.  

Og når Kristelig Fagforening eller andre tilsvarende foreninger ikke indgår betydelige nationale overenskomster, så er der heller ingen som helst idé i at inddrage dem i trepartsdrøftelser.

Her giver det kun mening at være med, hvis man har overenskomster for alle i en branche. Og dem har de ikke.

At ville være med uden at have noget at bidrage med, svarer vel til at ville gå på vandet, og det går som bekendt galt for alle mennesker.

Man må have noget med til bordet

Selvfølgelig ender en del af trepartsdrøftelserne også som lovgivning - som en del af en fælles aftale mellem ligeværdige parter. Den sendes så i høring, hvor I som alle andre i det danske samfund selvfølgelig kan spille ind.

Skal man skal sidde med ved bordet, skal man også have noget at byde på. Men det har I ikke, fordi I blandt andet ikke anerkender konfliktretten som en helt legitim måde at opnå indflydelse på.

For sandheden er, at de overenskomster, den danske model bygger på, udspringer af magtbalancen, hvor både vi og arbejdsgiverne har mulighed for at henholdsvis strejke og lockoute i forbindelse med fornyelsen af overenskomster.

Der skal mere til for at opnå resultater på arbejdsmarkedet

Samtidig er vores fagforbund med til at tage et omfattende ansvar for erhvervsuddannelserne sammen med arbejdsgiverorganisationerne i vores brancher.

Ser man den historiske video, Kristelig Fagforening har placeret på sin hjemmeside, så ser man en behjertet præst sige, at formålet med Krifas stiftelse er ”bed og arbejd”.

Men erfaringen har vist, at der skal mere til for at opnå resultater på arbejdsmarkedet.

Fem områder med resultater

Modellen med overenskomster, trepartsforhandlinger og rigtige fagforeninger har i den grad skabt resultater gennem de sidste 126 år, og den fortsætter med at skabe resultater for lønmodtagerne.

Lad os bare nævne fem områder ud af de mange, mange flere, som medlemmerne i de rigtige fagforeninger og vores overenskomster har sikret danskerne:

  1. En god løn man kan leve af på alle overenskomstområder
  2. Mere frihed, og dermed bedre balance mellem arbejds- og fritidsliv, end loven giver mulighed for på alle overenskomstområder
  3. Stigende pension på alle overenskomstområder
  4. Uddannelsesrettigheder på alle overenskomstområder
  5. Øget fleksibilitet for lønmodtagerne på alle overenskomstområder.

Og der vil komme flere resultater i de kommende år, bare se på de resultater der blev opnået sidste år på det private arbejdsmarked og nu i år på det offentlige.

Magtbalancen skal være i orden

Vi samarbejder hver dag med arbejdsgiverne – som regel uden konflikter. Til gengæld udnyttes lønmodtagere verden over groft, fordi de ikke har opnået retten og styrken til konflikt.

Det er resultatet, når magtbalancen ikke er i orden. For uden den vil lønmodtagerne altid stå svagest.

Sagt med andre ord: Hvis alle danskere købte ind på de kristeliges model uden kollektive aftaler og ikke den danske med konfliktret og kollektive aftaler, ville vi stå lige så svagt som lønmodtagerne i det meste af verden.

Vi tror på muligheder for alle

En verden med fattigdom, manglende lighed og muligheder for alle.  

Det synes vi ikke er en vej danske lønmodtagere skal ned ad.  

Det handler ikke om at være rigtig eller forkert, men om konsekvenserne af de valg man træffer.

Vi tror på muligheder for alle. Vi tror på samarbejde om fremskridt med udgangspunkt i stærke overenskomster og opbakning til medlemmerne – også når de er i konflikt.

Det giver samtidig fundamentet for at have noget at byde ind med ved trepartsforhandlinger.

Formand for Dansk El-Forbund. 

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet