Annonce

Kristelig Arbejdsgiverforening raser: Urimeligt at tvinge folk til at medfinansiere 3F over skatten

Direktør i KA, Karsten Høgild, kalder 15 millioner kroner til fagbevægelsen for statsstøtte. ”Det er dybt kontroversielt”
Foto: Arbejdsgiverforeningen KA
Karsten Høgild, direktør i Arbejdsgiverforeningen KA
Direktør for Kristelig Arbejdsgiverforening - Arbejdsgiverforeningen KA - Karsten Høgild, raser over en ny aftale mellem regeringen og fagbevægelsen, som sender 15 millioner i retning af sidstnævnte til at udvikle den danske model.

Det gør han i et debatindlæg i erhvervsmediet MarketConnect fredag.

"Det er dybt kontroversielt, at lønmodtagere, der har meldt sig ud af 3F, fremover skal tvinges til at medfinansiere selvsamme 3F over skattebilletten," skriver Karsten Høgild blandt andet.

Netavisen Pio kontakter Karsten Høgild med et par opfølgende spørgsmål:

Er det mere kontroversielt end, at man også får skattefradrag for sit medlemskab af en fagforening og A-kasse? 

Virksomheder har også et skattefradrag for medlemskab af en arbejdsgiverforening. Til forskel fra fagforeningsmedlemskabet, så er virksomhedernes medlemskab fuldt fradragsberettiget.

Er det ikke også statsstøtte? Hvorfor skal lønmodtagere tvinges til at medfinansiere arbejdsgiverforeningerne, inklusive Arbejdsgiverforeningen KA?

”Der er en verden til forskel på skattefradrag og statsstøtte, så det er at blande æbler og pærer at sammenligne de to ting. Skattefradrag betyder, at du beholder lidt mere af den løn, du selv har tjent, hvorimod statsstøtte er penge, som staten eller i dette tilfælde politikerne direkte vælger at give til udvalgte,” siger Karsten Høgild i et skriftligt svar til Netavisen Pio og fortsætter:

”Når der gives skattefradrag for medlemskab af fagforening eller arbejdsgiverforening, gælder det alle, at den enkelte lønmodtager eller virksomhed får fradrag for de omkostninger, der er forbundet med at gå på arbejde eller drive virksomhed. Statsstøtten i den konkrete sag er derimod målrettet bestemte private fagforeninger, som politikerne dermed favoriserer på bekostning af andre. Det er dybt urimeligt.”

Overenskomsternes legitimitet

Derudover skriver Karsten Høgild i debatindlægget hos MarketConnect:

"Skattekronerne skal altså gå til at håndhæve overenskomster, som lønmodtagerne flygter fra." 

Er det ikke nærmere regningen lønmodtagere flygter fra frem for overenskomsterne? Omkring 80 procent af danske lønmodtagere er overenskomstdækket.

Man melder sig jo ikke ud af overenskomsten, blot fordi man melder sig ud af en fagforening.

”Lønmodtagerne flygter fra de overenskomstbærende fagforeninger, og det svækker naturligvis overenskomsternes legitimitet i alvorlig grad. Man giver fagforbund ret til at aftale forholdene på virksomheder, hvor de har få eller slet ingen medlemmer. Det er dybt problematisk.”

”Når politikerne så tilmed vælger at yde statsstøtte til selvsamme fagforbund, så de i endnu højere grad får mulighed for at håndhæve overenskomster, der ikke er folkelig opbakning til, er det et kæmpe problem – ikke mindst i forhold til legitimiteten af den danske model.”

”Jeg synes, at fagbevægelsen i stedet for at gå økonomisk tiggergang hos politikerne, skulle bruge kræfterne på at gøre sig så relevant og nutidig, at lønmodtagerne frivilligt vælger at blive medlem.” 

Ud med Krifa, ind med Det Faglige Hus

“Kristelig Arbejdsgiverforening” - nu kaldet Arbejdsgiverforeningen KA - har eksisteret siden 1899.

Frem til 1931 hed organisationen Kristeligt Dansk Fællesforbund (KDF), hvor kristelige arbejdsgivere og kristelige lønmodtagere var organiseret i samme organisation.

På sin hjemmeside forklarer Kristelig Arbejdsgiverforening baggrunden for oprettelse af KDF således:

“Baggrunden for at stifte KDF var, at mange mennesker med et kristent livs- og menneskesyn ikke kunne forlige sig med at bekæmpe hinanden via lange og dyre konflikter. Derfor udtænkte man et alternativ til konfliktløsning: forhandling - mægling - voldgift.

Siden 1931 organiserede de kristelige lønmodtagere, der var mod brug af strejkevåbnet og andre faglige konfliktredskaber, sig i Kristelig Fagforening, som nu om dage blot kaldes Krifa. Mens de ligesindede arbejdsgivere organiserede sig i “Kristelig Arbejdsgiverforening”.

I september 2016 opsagde Kristelig Fagforening, Krifa, ganske opsigtsvækkende ‘discountoverenskomsten’ med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Siden 2017 har Kristelig Arbejdsgiverforening i stedet slået sig sammen med den anden store gule fagforening, Det Faglige Hus, og indgået hovedoverenskomst med netop Det Faglige Hus.

 

De 15 millioner

Under OK24-forhandlingerne er parterne blevet enige om at oprette en udviklingsfond med 15 millioner kroner, som skal gå til udvikling af den danske aftalemodel.

Pengene fordeles mellem Forhandlingsfællesskabets medlemmer, som tæller 48 større og mindre fagforbund.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er vel så enkelt at arbejdsgivere / virksomheder/ selskaber mv. kan lave skatte-fradrag for en del af den støtte de nu engang giver til forskellige relevante organisationer.
Lønmodtagernes fradrag til fagforeninger blev i sin tid kraftigt reduceret af den siddende blå regering.
Så,i min optik, behøver de ikke at rase over noget her.

Den almindelige ‘røde’ fagbevægelse sætter standarderne som de gule pengemaskiner læner sig op ad og så er frække nok til at kræve betaling for.

”Der er en verden til forskel på skattefradrag og statsstøtte, så det er at blande æbler og pærer at sammenligne de to ting.
I Danmark er de tjente penge først ens egne, når der er betalt skat.
Så jeg synes godt nok de æbler til forveksling ligner pærer.
Noget andet, der ligner hinanden til forveksling, er Kristelig Arbejdsgiverforening og aktieselskabet Krifa.
Her forekommer ligheden mig til gengæld ganske umoralsk og uanstændig.
Det kristelige bruges gerne til fremme af vorherre-prostituerende agendaer. P.t. sælger selv Trump bibler.

Der er jo flere tilfælde hvor det ikke er korrekt. Jeg har haft opgaver, hvor jeg selv har måtte angive det til skat, hvorefter jeg så skal betale b-skat. Det gælder iøvrigt også for alle selvstændige med enkeltmandsfirmaer. Investeringer kan også gå hen og blive beskattiget senere.

Det er selvføglig ærgeligt for de folk der gerne vil støtte op om at Mette og slæget køber flere stemmer, at æblerne IKKE ligner pærer ved nærmere inspektion. Hvis i vil støtte fagbevægelsen, så gør det endeligt men lad være med at bruge skattekroner til det. Det samme kan siges om diverse arbejdsgiverforeninger.

Uanset om du betaler A-skat eller B-skat, er det jo kun de penge der er tilovers, når skatten er betalt, der er dine.
Når det gælder de "kristelige" såkaldte "fagforeninger" har jeg ikke meget tilovers for dem med mit kendskab til medlemmer af Indre Mission. I de kredse florerer "pengegriskhed" i stor stil med biblen i den ene hånd og grådighed i den anden.

Så skal vi jo lige huske, at jeg kan vælge ikke at melde til skat, såfremt jeg skulle have behov for at snyde i skat. Skat er iøvrigt ligeglad med hvilke penge jeg betaler min skat med, når bare de får deres andel. Så det er altså noget vrøvl at det først er mine penge når skatten er betalt.

Jeg har ikke mere til overs for de såkaldte røde fagforeninger end jeg har for de her omtalte foreninger. Fjern fradraget for alle foreninger i skat. Ønsker folk at være medlem af en fagforening må de jo betale det, det koster. Jeg kan ikke se hvorfor jeg skal betale for at andre ønsker at være medlem af en fagforening. Det må være et personligt valg, fradraget er vel en ting fra dengang, fagforeningerne kunne tvinge folk til at være medlem.

Selvfølgelig kan man da snyde for at betale skat, hvis man bliver aflønnet med "sorte" penge eller i forbindelse med hvidvask, men det betyder så også at man NASSER på den offentlige velfærd, som vi andre skatteydere betaler til. Skole, hospitaler, politi og forsvar m.m. finansieres med de skatter og afgifter alle andre (end "skattesnyderne") betaler til med deres skatteindbetalinger. Min sympati med den holdning til "skattesnyd" du har beskrevet i dine kommentarer er ikke tilstedeværende hos mig.

Jeg betaler den skat jeg skal. Jeg har i del pr nu kun haft en a-skat indkomst. Så jeg kan sket ikke snyde på den konto. Så længe min skat går til det fælles bedste, gør jeg det også gerne. Men jeg har ikke lyst til at betale skat så Mette og resten sf slæbget kan købe sig til stemmer, det finder jeg værende langt mere moralsk anløbet end at betale for lidt i skat. Men nu er jeg så heller ikke modtager af den bestikkelse hun sender ud, jeg er blot med til at betale

Nu er det sådan i kongeriget, at visse ting har ret til frie titler og andre har det ikke. Enhver kan starte en fagforening ,enhver kan kalde sig terapeut, fagforening osv. Med lidt orden i bogføringen, kan man også kalde sig
a-kasse, statsanderkendt, vel at mærke.
Det er helt i pagt, med liberaliseringer for 150 år siden. Og sikkert i pagt med neandertal liberalister, som blomstrer frem hvor almindelige blå menesker savner et ståsted. Nuvel, plads for alle, men hvornår har de alternative fagforeninger udfyldt deres, hva skal sige lidt højtraende, udfyldt rolle som repræsentant for at fremme løn og arbejdsvilkår? Bare et eksempel tak. Så kan vi få en dialog. I mine øjne nasser de bare på resultater indenfor a-kasse lovgivning og andres hårdt tilkæmpede lønstigninger.
Det jeg savner, er forbruger vejledning. Jeg kan ikke nedsætte mig som f.eks læge eller eller autoriseret kloakmester. Men jeg kan godt starte fagforening og a-kasse med ret til at suge i de offentlige kasser. Liberalisme? Døm selv, det tangerer til det barnlige.Det er helt fint at kristlige orienterede søger et fællesskab eller muslimer eller hvad ved jeg, men hvis lokkemaden bare er at det er billigere, fordi at, der snyltes på andres indsats så nej tak. Man kan da også bare nedsætte sig som healer og love helbrdelse for alt, og så fremstille sig som offer resten af tiden

Alene det at ingen kan se forskel mellem de holdninger, der dominerer hos hhv. Kristelig Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagforening, fortæller os alt, hvad nogen behøver at vide om den sag.