Annonce

Netværk: Det skal være slut med at køre på frihjul uden medlemskab

Dem, som ikke betaler til en overenskomstbærende fagforening, bør ikke få del i de samme goder, mener netværk bag Facebook-gruppe.
Foto: Emma Inge Hansen
Fagligt aktive foran KL-bygningen på Islandsbrygge i anledning af OK24
Skal alle have adgang til de goder, der bliver forhandlet hjem i kraft af overenskomstsystemet? 

Nej, mener initiativtager til en Facebook-gruppe på 4.000 mennesker, som arbejder for at  skrive medlemsgoder ind i overenskomsterne.

Har prøvet alt andet

“Det her har været en debat gennem mange år i fagbevægelsen, som måske har fungeret lidt i afkrogene,” siger Hans Martin Andersen, formand for Malerforbundet i Midtjylland, til Netavisen Pio.

Facebook-gruppen “Medlemmernes overenskomst” eksisterede også under overenskomstforhandlingerne 2023, hvor der var stor aktivitet i forbindelse med en underskriftsindsamling blandt landets tillidsrepræsentanter, der støttede op om at medlemsgoder blev skrevet ind i overenskomsten, oplyser Hans Martin Andersen.

“Det her krav er jo ikke noget nyt. Det er jo ikke noget, som jeg har opfundet. Det har været indsendt i overenskomsterne mange gange. Nu er vi nok ved at være derhenne af det skulle tages mere seriøst,” siger han.

Ifølge Hans Martin Andersen er det nødvendigt, at lønmodtagerne kan opleve en kontant fordel, som de ikke ellers ville få ved at melde sig ind i en fagforening. Det ville også betyde, at medlemmer af gule fagforeninger heller ikke fik del i goderne. Alternativt er det svært at stoppe fagforeningernes medlemstab.  

Det er jo ikke fordi, man ikke har prøvet med alle mulige andre ting - billetter til fodboldkampe og sådan nogle ting

“Det er jo ikke fordi, man ikke har prøvet med alle mulige andre ting - billetter til fodboldkampe og sådan nogle ting. Hvis vi skal tilbage til essensen i, hvorfor man har et fagligt fællesskab, så er det for at øge ens livskvalitet,” siger Hans Martin Andersen.

En fondsløsning

En kritik, som ofte bliver rejst, når man taler om, at medlemmer af fagforeninger skal have en økonomisk fordel, er, at det kan gøre det mindre attraktivt at ansætte fagforeningsmedlemmer, hvis de er dyrere for en arbejdsgiver.

Her er kunne en fondsløsning, hvor der blev betalt ind til en fond kun for fagforeningsmedlemmer kunne være en løsning, men Hans Martin Andersen.

Det er Dan Kirkel, formand for HK Privat Sydjylland, enig i. Ligesom Hans Martin Andersen er han medlem af facebook-gruppen “Medlemmernes overenskomster”. Begge er de administratorer på gruppen.

“Vi har gjort et meget, meget stort nummer ud af i den her gruppe, at ingen af de forslag, vi arbejder med vil gøre det dyrere for arbejdsgivere at ansætte en, der er medlem af en fagforbund, kontra en, der ikke er. Og det er netop derfor, vi taler om de her fondsløsninger,” siger han til Netavisen Pio.

Ifølge Dan Kirkel er der i øjeblikket omkring 30 personer på tværs af fagforbund, som arbejder i et løst funderet netværk, der ønsker medlemsgoder.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Resultatet vil blive, at mange arbejdsgivere vil give en højere løn til dem uden fagforening og de gule fagforeninger da de har fraskrevet sig strejke retten. Det vil i sidste ende betyde de nuværende overenskomst bærende fagforeninger til at miste medlemmer og de gule fagforening vil få mulighed for selv at indgå overenskomst med erhvervslivet. Og det er lige præcis det de venter på.

En på forhold "moderne" falliterklæring. At tænke sig om i de her Facebook gruppe tider er altså ikke forbudt.

Jeg forstår i den grad de frustrationer der opstår, når de der vælger de gule også får del af de resultater vi har i overenskomsterne. Men husk den ordning bunder i forhandlingsretten! De der indgår overenskomsten er de eneste der har ret til at forhandle med den pågældende arbejdsgiver - det er ikke et valg arbejdsgiver kan tage eller fravælge - det er en grundlæggende del af overenskomsten.
Hvis vi ikke lader de fejlorganiserede få del i overenskomstens resultater, giver vi dem ret til at forhandle deres egne vilkår. Vil det være smart? Kunne der være arbejdsgivere der lokker flere ud af overenskomsten ved f. eks. at hæve lønnen mærkbart? Og når vi, der er korrekt organiserede så ikke længere er nok til at repræsentere flertallet på den givne overenskomst, kan arbejdsgiveren uden problemer nægte at forny eller indgå en overenskomst - og så har vi intet!
DET er den store fare ved afgangen af medlemmer til de gule - men hvor mange er klar over det?

At det du skriver er rigtigt.
Det største fup nummer der er lavet, er lavet da Fog og Venstre påstod, at de nu var et parti der ville varetage lønmodtagers rettigheder.
Men jeg syntes også at de rigtige fagforeninger, "pisser" lidt på deres betalene medlemmer.
Når man den ene gang efter den anden, læser om at medlemmer af en gul "forening" skal have hjælp af en "rød" fagforening.
Når de kommer i klemme med en arbejdsgiver.
Her troede jeg at når man var gul, kunne man selv?
Så lad da dem sejle deres egen sø.
Det er jo lidt lige som at tegne en bilforsikring, efter man har fået en bule og vil have den dækket.
Men det er også lidt vores egne fejl, for hvor står det at de gule skal have skur og toilet vogne, hvor står det at de skal have overtidbetaling.