Annonce

Toppen af fagbevægelsen begår en stor fejl ved at afvise medlemsgoder

På grund af den manglende vision og strategi i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er kun 53 procent medlem af en fagforening. Særlige goder i overenskomsten kun for medlemmer er en nødvendighed.
Foto: Privatfoto
Adnan Nikontovic er tillidsrepræsentant og næstformand hos Nissens Cooling Solutions og bestyrelsesmedlem i Dansk Metal Horsens.
Midt i de store politiske og teknologiske forandringer de seneste 10 år, har fagbevægelsen svært ved at placere sig i ændringerne.

Resultaterne er tydelige. På grund af den manglende vision og strategi i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er kun 53 procent medlem af en fagforening.

Jeg mener, at der er dårligt samarbejde på tværs og på kryds af FH.

Desuden er der en markant mangel på både kvinder og udlændinge (anden etnisk herkomst) i fagbevægelsen, hvilket er en større udfordring.

Når man forsøger at få folk med i en fagforening, siger de ofte: ”Hvorfor skal vi betale kontingent? Vi får jo alligevel automatisk de goder, som I forhandler jer frem til.” 

Dette er totalt usolidarisk – og så er det svært at tegne nye medlemmer, ikke mindst på små arbejdspladser uden tillidsrepræsentant.

Derfor er det helt afgørende, at fagbevægelsen får rettigheder og goder i overenskomsten, som KUN er for medlemmer. Så kan folk mærke, at det betaler sig at være med i en fagforening!

En stor fejl

Toppen af fagbevægelsen har desværre tidligere blankt afvist at indføre den slags medlemsrettigheder. Det er en stor fejl.

Der er brug for en bedre dialog med medlemmerne, som især er bekymret for fremtiden for den danske model.

Det er slet ikke nok med den nye fond i overenskomsten, som kan bruges til at hverve nye medlemmer til fagforeningerne.

Fagbevægelsen er nødt til at bruge tid og ressourcer på at udvikle en klar vision og strategi, så vi igen kan få styrket vores indflydelse og magt.

Bliv mere faglig aktiv, kom med input, ideer og perspektiv

Der er stadig hårdt brug for at skabe forandringer på arbejdsmarkedet og i samfundet! Dette er en konstatering – men der mangler stadig handling.

Toppen af fagbevægelsen bør derfor motivere medlemmerne ved at kæmpe for at få for eksempelvis en fire-dagesarbejdsuge fra 2030.

Med dette mål, kan medlemmerne igen få følelsen af at være en del af noget større og betydningsfuldt.

Opfordring

Og til alle medlemmer: Rejs jer fra sofaen og husk at der er jer, der er arbejdsgiveren for FH og fagforeningerne.

Bliv mere faglig aktiv, kom med input, ideer og perspektiv.

Vi er forpligtet til at efterleve den stærke danske model, og gøre den endnu bedre. Det er på tide, at vi som medlemmer tager aktivt del i at løse dette problem - og det starter med os hver især!

Tillidsrepræsentant og næstformand hos Nissens Cooling Solutions og bestyrelsesmedlem i Dansk Metal Horsens.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er helt med på den med medlemsfordele, hvis det kan implementeres på en begavet måde. Og det sidste betyder bl.a., at det ikke giver arbejdsgiverne mulighed for at spare penge på og spekulere i at hyre arbejdskraft, som er uorganiseret eller kunder hos de gule.

De unge gider ikke tvang, og føler vel at der er for meget diktatur inden for fagbevægelsen.

Klart, for hvis nogen kender de unge, så er det Bent :)

Jeg er fuldstændig enig med Adnan. Hvis fagbevægelsen skal bevare sin rolle som "sikker havn" for lønmodtagere, så skal det være mere tydeligt, hvad man får ekstra som medlem. Den store fejl tidligere hos forbund som HK og andre var den lidt ensidige fokusering på løse ekstragoder som rabatordninger, billigere forsikringer m.v. Det er situationen på arbejdspladsen, som især skal trække medlemskabet af de rigtige fagforeninger, og her er særlige goder til medlemmer af den overenskomstbærende aftale en rigtig fornuftig og fremtidssikker vej.

Lad fagforeningskontingentet være en del af lønnen . og jeg mener FAG foreningskontingent.