Annonce

Jyske fagforeninger trodser fagtoppen: Kontroversiel idé deler vandene til stormøde 

Der var både fortalere, modstandere og dem på vippen til stormøde i Horsens om medlemsrettede goder
Foto: Jesper Balleby/ Malernes Fagforening Midtjylland
På billedet ses formand i HK Privat Sydjylland Dan Kirkel til stormøde om medlemsgoder
Trods modstand mod idéen om medlemsrettede goder fra toppen af fagbevægelsen er en række jyske fagforeninger gået sammen om at arrangere et stormøde om netop dette emne.

HK Privat Sydjylland, 3F Aalborg, 3F Silkeborg/Bjerringbro, 3F Kolding, Malernes Fagforening Midtjylland og Malernes Fagforening Nordjylland indkaldte alle interesserede til at møde op lørdag den 13. april i Forum i Horsens om eksklusive goder kun til medlemmerne.

Netavisen Pio rapporterer.

Ikke ulovligt 

Man skal ikke længere end til indgangen, før man opdager, at spørgsmålet om medlemsgoder er kontroversielt i fagforeningsverdenen.

En gruppe unge står foran bygningen og deler flyers imod forslaget ud til dem, der er på vej ind til mødet.

Indenfor i lokalet byder formand for HK Privat Sydjylland Dan Kirkel, velkommen fra scenen. Han er varm fortaler for forslaget om medlemsrettede goder.

Dan Kirkel skynder sig at understrege, at de unge udenfor skam er inviteret indenfor til mødet, men at de har afslået invitationen.

“De har et andet møde, de skal til,” lyder forklaringen fra Dan Kirkel, der trods uenigheder understreger, at modstanderne lader til at være lovligt undskyldt for ikke at tage tyren ved hornene og kaste sig ind i debatten.

Inde i lokalet er cirka 200 medlemmer af forskellige fagforeninger samlet til en række oplæg og debatter om medlemsgoder.

Mødet begynder med at tage fat på et af de argumenter, som ofte florerer i debatten, nemlig det juridiske argument om at forslaget vil være ulovligt. Men blandt andet en højesteretsdom fra 2015 slår fast, at medlemsgoder er inden for lovens rammer, understreger en tillidsmand fra scenen.

Således opløftet fortsætter rækken af oplægsholdere, hvor langt de fleste tydeligt melder sig ind blandt dem, der er for medlemsgoder.

Lokalet består af en blanding af mænd og kvinder i t-shirts og bluser. Selvom lokalet også rummer en del unge, så er flertallet gråhårede og adskillige måner titter frem på publikums hoveder.

Bag mig sidder en ældre dame og strikker, mens debatten om fagbevægelsens fremtid udspiller sig på scenen.

Oplæg gør indtryk

I løbet af dagen præsenterer oplægsholderne publikum for en række oplæg fra blandt andet direktøren for den schweiziske fagforening Unia, fortæller hvordan medlemmer af fagforeningen får dækket op til 80 procent af deres kontingent gennem en fond - en løsning, som kan minde om den, fortalere for medlemsrettede goder i Danmark ønsker.

Også arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet, Christian Lyhne Ibsen, holder et oplæg om status på fagforeningers medlemsudvikling.

For dem, der følger debatten, vil det næppe komme som en overraskelse, at fagforeninger inden for Fagbevægelsens Hovedorganisation bløder medlemmer.

Blandt publikum gør oplæggene et vist indtryk.

En af de fremmødte er en lager-lærling fra 3F Ungdom i Aalborg med sort hestehale og en t-shirt på fra jobpatruljen, som er et fagforeningsinitiativ, der tjekker op på unges arbejdsforhold.

Han beskriver sig selv som “på vippen”, når det kommer til spørgsmålet om medlemsrettede goder, men oplæggene har nok gjort ham en anelse mere varm over for forslaget, lyder det.

Ved siden af ham sidder hans kammerat, en anlægsgartnerelev, som fortæller han har bidt særligt mærke i, hvordan oplægget fra Schweiz giver en konkret beskrivelse af, hvordan et fondsbaseret forslag om medlemsgoder kunne se ud.

Havde arrangørerne håbet på, at få hele salen overbevidst på en enkelt lørdag i Horsens, må de indse, at der skal mere til.

Det har været afklarende

“Det har været afklarende,” siger den unge anlægsgartnerelev.

“Men en decideret position, det har jeg sgu ikke endnu,” tilføjer han.

Hvad er medlemsgoder?

Med jævne mellemrum dukker debatten om medlemsgoder op i fagbevægelsen. Læs nærmere om medlemsgoder her.

  • Medlemsgoder er en idé, som skal gøre op med “free-rider problematikken” om at dem, som ikke betaler til en overenskomstbærende fagforeninger får samme goder som dem, der ikke gør.

  • Medlemsgoder kan skrues sammen på forskellige måder, men netop fondsløsningen er populær blandt fortalere for idéen om medlemsgoder. Her laves en fond, som kun medlemmer af overenskomstbærende fagforeninger kan søge.

  • På den måde undgår man, at det bliver dyrere for arbejdsgiver at ansætte et fagforeningsmedlem kontra et ikke-fagforeningsmedlem, da beløbet til fonden er det samme uagtet, hvor mange medlemmer, der er med i en overenskomstbærende fagforening.

  • Tanken med fondsløsningen er, at arbejdsgiver betaler til X antal kroner per ansat - rød som gul og medlem som ikke-medlem.

  • Det er muligt at forhandle medlemsgoder på den enkelte arbejdsplads som en del af lokalaftaler, men det er ikke en del af hovedoverenskomsten.

  • Medlemsgoder kan for eksempel være tilskud til tandlægeregning, briller og sportsaktiviteter for bare at tage nogle eksempler.


Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet