Annonce

Stor interesse for stormøde om kontroversielt forslag i fagbevægelsen

Det skal være slut med at køre på frihjul for ikke-medlemmer af fagforeningerne, mener arrangørerne
Foto: Emma Inge Hansen
Fagligt aktive foran KL-bygningen på Islandsbrygge i anledning af OK24
En række jyske fagforeninger har stablet et stormøde om fordele i overenskomsterne kun for medlemmer på benene.

Eksklusive medlemsfordele eller medlemsrettede goder handler grundlæggende om at tilbyde en rækker fordele til medlemmer af overenskomstbærende fagforeninger med det formål at gøre det synligt, hvad man får for sit fagforeningsmedlemsskab - og ikke mindst for at gøre forskel på dem, der betaler og dem, der ikke betaler.

Jyske fagforeninger arrangerer møde 

HK Privat Sydjylland, 3F Aalborg, 3F Silkeborg/Bjerringbro, 3F Kolding, Malernes Fagforening Midtjylland og Malernes Fagforening Nordjylland er gået sammen om at arrangere et stormøde om eksklusive medlemsfordele den 13. april i Forum i Horsens.

Ifølge arrangørerne er der knap 200 tilmeldte.

Blandt oplægsholderne er arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen ved Københavns Universitet og Co-direktør for byggeafdelingen i den schweiziske fagforening Unia, Chris Kelley.

Sidstnævnte fortæller om de schweiziske erfaringer med eksklusive medlemsfordele.

Debatten om medlemsgoder 

Debatten om eksklusive goder kun for medlemmer har raset op til OK25, hvor kræfter i fagbevægelsen håber at få stillet forslaget som et overenskomstkrav.

Arrangørerne af stormøde om medlemsrettede goder slår på tromme for, at eksklusive medlemsfordele er en måde at imødegå problemet om, at dem, som ikke betaler til en overenskomstbærende fagforening, nyder godt af goderne fra den.

Omvendt er toppen af fagbevægelsen bekymret for, hvad det på sigt kan medføre af konsekvenser, hvis eksklusive medlemsgoder bliver forhandlet ind i overenskomsterne.

Eksempelvis har formand for BAT-kartellet og byggegruppen i 3F, Claus von Elling, udtalt til Netavisen Pio, at han frygter, at en stor vægt på eksklusive medlemsgoder kan skabe en en mentalitet hos medlemmerne, hvor de har fokus på veje udgifter op imod det, man får ud af være med i en fagforening frem for et fokus på solidaritet og fagbevægelsens grundlæggende værdier.
Derudover har Claus von Elling udtrykt bekymring for, at man i fagbevægelsen gør sig afhængig af arbejdsgiverne, hvis pengene fra eksklusive medlemsgoder kommer fra dem: 

Jeg ville være meget, meget bekymret, hvis kontingentet for medarbejderne skulle være afhængigt af en arbejdsgivers indbetalinger

“Jeg ville være meget, meget bekymret, hvis kontingentet for medarbejderne skulle være afhængigt af en arbejdsgivers indbetalinger. For hvad gør man så den dag arbejdsgiver ikke vil betale?” udtalte han til Netavisen Pio.

Hvad er medlemsgoder?

Med jævne mellemrum dukker debatten om medlemsgoder op i fagbevægelsen

  • Medlemsgoder er en idé, som skal gøre op med “free-rider problematikken” om at dem, som ikke betaler til en overenskomstbærende fagforeninger får samme goder som dem, der ikke gør.

  • Medlemsgoder kan skrues sammen på forskellige måder, men netop fondsløsningen er populær blandt fortalere for idéen om medlemsgoder. Her laves en fond, som kun medlemmer af overenskomstbærende fagforeninger kan søge.

  • På den måde undgår man, at det bliver dyrere for arbejdsgiver at ansætte et fagforeningsmedlem kontra et ikke-fagforeningsmedlem, da beløbet til fonden er det samme uagtet, hvor mange medlemmer, der er med i en overenskomstbærende fagforening.

  • Tanken med fondsløsningen er, at arbejdsgiver betaler til X antal kroner per ansat - rød som gul og medlem som ikke-medlem.

  • Det er muligt at forhandle medlemsgoder på den enkelte arbejdsplads som en del af lokalaftaler, men det er ikke en del af hovedoverenskomsten.

  • Medlemsgoder kan for eksempel være tilskud til tandlægeregning, briller og sportsaktiviteter for bare at tage nogle eksempler.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nasserne skal selvfølgelig ikke have det samme som betalende medlemmer af de rigtige overenskomstbærende fagforeninger...
Vil nasserne spise med ved bordet, må de betale for maden...