Annonce

Håbet er lysegrønt i politisk dødvande

Både De Konservative og Enhedslisten har vind i sejlene i et politisk landskab, som ellers minder mest om en skyttegravskrig, i mandagens Voxmeter-måling
Foto: Folketinget/Marie Hald. Grafik: Emil Vendelbo Johansen
Pelle Dragsted, politisk ordfører, Enhedlisten og Mona Juul, politisk leder for De Konservative.
Efter De Konservative blev rystet af formand Søren Pape Poulsens pludselige dødsfald, er der kommet en anelse mere ro på med Mona Juul i formandsstolen.

Den nye formand, som først gjorde sit indtog i Folketinget i 2019 og har en succesrig erhvervskarriere bag sig, lader til at være vellidt til alle sider i partiet og blandt de andre partier på Christiansborg.

Mona Juul beskrives som mere optaget af klimaet end sin forgænger, og vel egentlig ikke så konservativ, at det gør noget.

De grønne tropper i De Konservative står til en lille fremgang i mandagens måling lavet af Voxmeter for Ritzaus Bureau.

Kilde: voxmeter.dk

Om man kan kalde det Mona Juul-effekten er nok for tidligt at konkludere.  

De Konservative står således til at få 6,2 procent af stemmerne, hvis der var valg til Folketinget i morgen. Det svarer til 11 mandater.

I sidste uge stod partiet til 5,8 procent og 10 mandater. Til folketingsvalget i 2022 fik partiet 5,5 procent af stemmerne og 10 mandater.

Enhedslisten går frem                                  

De Konservative er ikke det eneste grønne parti, som går frem i mandagens måling, også hos de rødgrønne på den yderste venstrefløj hos Enhedslisten er der fremgang.

Pelle Dragsteds tropper, som er tilhængere af CO2-afgifter på landbruget, står til at få 7,7 procent af stemmerne og 14 mandater. I sidste uge hed det 6,5 procent og 11 mandater.

Det er en fremgang på 2,6 procentpoint i forhold til valget i 2022. Dengang fik Enhedslisten 5,1 procent af stemmerne, som udløste 9 mandater.

Der er ikke de helst store tektoniske forskydninger, som dansk politik oplever for tiden

SF tager et dyk, som muligvis kan være med til at forklare Enhedslistens fremgang. Pia Olsen Dyhrs ellers så fremgangsrige SF’ere står til 14,5 procent mod 15,4 i sidste uge, og går fra 27 til 26 mandater.

Danmarksdemokraterne som også har stemplet ind med klare holdninger til CO2-afgifter på landbruget, falder til 9,0 procent i denne uge mod 10,0 i sidste uge. Fra 18 til 16 mandater.

En del står i stampe 

Der er ikke de helst store tektoniske forskydninger, som dansk politik oplever for tiden.  

SVM-regeringen er gået lidt tilbage samlet i forhold til sidste uge, og står til 36,2 procent mod 37,8 i sidste måling.

Alle tre partier i regeringen står til tilbagegang.

Socialdemokratiet går fra 21,0 til 20,3 procent og 37 til 36 mandater.

Venstre ender på 9,5 mod 10,0 i sidste uge. Fra 18 til 17 mandater.

Moderaterne som netop for tiden får kritik fra flere sider for ikke at offentliggøre partiets økonomiske sponsorer står til 6,4 procent og 11 mandater mod 6,8 procent og 12 mandater i sidste uge.

De Radikale går en anelse frem til 4,5 procent og 8 mandater mod 4,0 og syv mandater i sidste uges måling.

Dermed vinder DF det mandat, som de tabte i sidste uge, tilbage

Dansk Folkeparti ser ud til at være inde i en ganske rolig stime. Messerschmidt & Co. kan i denne uge mønstre en tilslutning på 3,7 procent og seks mandater.

Dermed vinder DF det mandat, som de tabte i sidste uge, tilbage.

Selvom Alternativet også er grønt, så indkasserer det lille miljøparti en tilbagegang i denne uge og lander på 2,4 procent og 4 mandater mod 3,2 og 6 mandater i sidste uge.

Vanopslagh fortsætter fremgang

I sidste uge var Liberal Alliance skøjtet nedad til 13,7 procent, men Alex Vanopslaghs liberale krigere indhenter en del af det tabte i denne uge, hvor partiet står til 15,0 procent og 26 mandater.

Samme antal som SF.

 

Voxmeters måling baserer sig på telefoninterview med 1.002 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra d. 11. marts 2024 til d. 17. marts 2024.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,5 procentpoint.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg forstår kort og godt ikke at SVM ikke ligger bedre i målingerne. De har lavet så mange gode ting med brede flertal. Og der er intet alternativ. En showbis politiker, der score billige points, men som hverken har politik eller format til at lede et land. Hvor har folk deres øjne og ører og tanker. De konservative vil nok erobre lidt tilbage på sigt fra LA, mens Venstre må og skal gå med til en fornuftig CO 2 aftale. Og de udlændinge kritiske DF DD har så mærkelige forslag hele tiden, som de ved er dødsfødte, de får aldrig flertal for dem.
Sf og R Ø og Alternativet er jo ikke mere enige end dem på højrefløjen. Kun om flere penge og at regeringen ikke gør nok for klimaet. men spørgsmålet er hvis de fire fik magten, kunne de så gennem føre det bedre. Jeg tvivler.

Kære Helle, der er vist meget du ikke forstår.

At meningsmålingerne ikke er bedre er forståeligt når man ser hvad de har udrettet, eller måske ikke udrettet af Moderaternes/Lars Løkke Rasmussens politik som ikke afspejler meget af den politik, som socialdemokratiet burde stå for.
Først uddeler de skatte- og afgiftslettelser for 10 milliarder fortrinsvis til de bedre stillede, så afskaffer de storbededag for at skaffe max. 3 milliarder til militæret, så indførte de at kommunerne skal spare 700 millioner på deres administration uden at fremkomme hvilke "unødvendige" arbejder i administrationen som kunne undværes. Nu har de så afsat 195,5 milliarder til militæret til gavn for "den grønne omstilling" eller hvad?
Hvis regeringen virkelig tror at deres indsats som regering giver opbakning i befolkningen, har de absolut ingen føling med hvad der "rører sig" blandt de almindelige lønarbejdere/skatteydere.

Meningsmålingerne svarer i det store og hele til hvad mettes regering har udrettet.
Desværre har mette ført fagforeningspolitik og ikke en politik der har gavnet Danmark.

Er det afskaffelse af Store bededag og skatte- og afgiftslettelser for 10 milliarder til de bedre stillede i samfundet du mener er fagforeningspolitik? så har du vist ikke meget kendskab til hvad fagforeningerne står for

Ja han aner ikke, hvad der er højre og venstre eller op og ned. Kun at han hader Mette Frederiksen, Socialdemokratiet og fagbevægelsen, men formentlig ikke engang hvorfor.