Kæmpe fald i praktikpladser: Frygter at unge falder fra

Fagforening frygter at mange unge vil droppe uddannelse.
Mange erhverv er hårdt ramt under coronakrisen, og det er også gået ud over de elever på erhvervsskolerne, der ser frem til at komme i praktik.

Det skriver Ritzau.

I perioden 12. marts til 29. april er antallet af indgåede praktikpladser faldet med over 80 procent i forhold til samme periode sidste år, hvis man ser på 35 erhverv.

Det viser tal fra uddannelsessekretariatet Industriens Uddannelser.

Fagforeningen Dansk Metal frygter, at man taber en generation af faglærte på gulvet, når eleverne ikke kan komme i praktik.

"Vi falder med 80 procent, og det er ret alvorligt. Vores bekymring er, at de her unge mennesker falder fra, hvis de ikke får en læreplads inden for den nærmeste fremtid,” siger forbundssekretær i Dansk Metal, Kasper Palm, til Ritzau.

Han siger, at han har forståelse for at virksomhederne har svært ved at ansætte nye folk nu, men han frygter at de unge helt dropper ud af deres uddannelser.

Eleverne kan i stedet for en læreplads tage skolepraktik og dermed færdiggøre uddannelsen uden at komme ud i en virksomhed.

Det er dog ikke uden udfordringer, for mange skoler er slet ikke gearet til at tage så mange elever ind.

Kontant bonus til virksomheder

Usikkerhed omkring fremtiden har tidligere betydet, at virksomhederne er tilbageholdende med at ansætte praktikanter eller lærlinge. Det så man også efter finanskrisen.

Fagforbundet 3F foreslog i sidste måned. at staten giver en kontant præmie på 30.000 kroner til virksomheder, der indgår en praktikaftale.

En lignende bonus blev indført efter finanskrisen, hvor der også var stor mangel på praktikpladser.David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce