Antallet af tømrerlærlinge uden læreplads fordoblet: Oliver i skilteaktion på Avedøre Holme

Inflationen, energikrisen, højere materialepriser og flere konkurser er ifølge 3F Byggegruppen skurken - fagforeningen håber, at antallet af uddannelsesaftaler stiger til 2022-niveau
Foto: Colourbox
Antallet af tømrerlærlinge uden uddannelsesaftale - altså en læreplads - er blevet fordoblet på et år.

I april sidste år stod 303 tømrerlærlinge uden uddannelsesaftale med en læremester - og måtte således nøjes med skoleoplæring i stedet. Det tal er i april år steget til næsten det dobbelte, nemlig 598.

Det viser tal fra Byggeriets Uddannelser.

Hos 3F Byggegruppen håber man, at antallet af lærepladser vil stige til 2022-niveauet:

“For tre-fire år siden var der endnu flere, der manglede en læreplads end i år. Men selvfølgelig ser vi helst, at antallet af lærepladser stiger, så vi igen kommer op på 2022-niveauet,” siger uddannelseskonsulent Morten Lehmann fra 3F Byggegruppen til Netavisen Pio.

Lehmann giver inflationen, energikrisen, højere materialepriser og den store stigning i antal konkurser skylden for det lavere antal lærepladser til tømrerlærlinge i år.

Og så er der selvfølgelig nogle virksomheder, der lige slår bremsen i

“Og så er der selvfølgelig nogle virksomheder, der lige slår bremsen i og trækker vejret dybt og tænker: Skal vi fortsætte med at være så mange ansatte i virksomheden - og dermed også det antal lærlinge, som vi har haft hidtil,” siger Morten Lehmann.

Morten Lehmann oplyser i øvrigt, at antallet, der tager en tømreruddannelse gennem de sidste to årtier er steget med omkring 2.000 til nu omkring 7.000. Af dem står så omkring 8,3 procent aktuelt uden en uddannelsesaftale.

For tre-fire år siden var det omkring 12 - 15 procent af lærlingene, der stod uden en uddannelsesaftale.

Oliver i aktion på Avedøre Holme

Forleden kunne man i industrikvarteret Avedøre Holme i Hvidovre se tømrerlærlingen Oliver efterlyse en læreplads.

Det gjorde han med skiltet: “Jeg søger læreplads som tømrer”, og så kunne forbipasserende bilister, herunder ikke mindst dem fra diverse tømrerfirmaer, se hvilket mobilnummer man skal ringe til for at få fat i Oliver.

Læreplads-aktionen er blevet bemærket af flere. Heriblandt politisk rådgiver i 3F, Anders K. Friis-Hansen, der på Twitter skriver:

“600 unge har ikke kunnet finde praktikplads som tømrer, og er i skoleoplæring, herunder 100 i København. Det hører vi ikke så meget om, når arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft.”

placeholder

 

Jeg er nu i gang med at tale med nogle virksomheder

“Jeg er nu i gang med at tale med nogle virksomheder. Jeg håber, at det giver mig en læreplads,” siger Oliver til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce