Københavnsk S-politiker: Afkriminalisér de hårde stoffer

Folketinget bør afkriminalisere stoffer og droppe det gamle mantra om at straffe stofbrugere med bøder og fængsel, lyder opfordringen fra københavnsk politiker
I København huser vi mange stofbrugere.

Det er mennesker, som vi har svigtet alt for længe. Årtier med fokus på straf har desværre ikke haft den ønskede effekt. Tusinder er stadig afhængige af deres fix og får ikke den hjælp, de har brug for.

Derfor bør vi erstatte bøder og fængsel med rådgivning og hjælp - sådan som man er ved at gøre i Norge.

Her har regeringen foreslået at fjerne straffen for besiddelse af små mængder af stoffer, efter at Portugal har haft stor succes med at afkriminalisere alle stoffer tilbage i 2001.

I stedet for at straffe stofbrugere med store bøder eller fængsel, skal de i stedet forpligte sig til at søge rådgivning og information om risikoen ved at indtage stoffer, og de vil også blive tilbudt hjælp til at komme ud af deres misbrug.

Udsatte gøres til kriminelle

Problemet med den nuværende lovgivning er, at den gør udsatte mennesker til kriminelle. Men det hjælper hverken dem eller vores samfund.

Jeg synes ikke, at heroin og kokain skal være lovligt på linje med cigaretter og alkohol.

Hvis vi virkelig ønsker en fremtid med færre stofbrugere, så skal vi hjælpe dem, der er afhængige og udsatte - og i stedet slå ned på producenterne, bagmændene og dealerne, som tjener styrtende med penge på at fastholde udsatte mennesker i et misbrug.

Jeg er nemlig ikke for en komplet legalisering af stoffer. Jeg synes ikke, at heroin og kokain skal være lovligt på linje med cigaretter og alkohol. Men når vores nuværende tilgang med kriminalisering af udsatte borgere ikke har haft den ønskede effekt, så må vi tage nye værktøjer i brug.

For mig handler det om at gå fordomsfrit til værks - og når vi kan se, at en afkriminalisering har virket efter hensigten i Portugal, så skylder vi os selv at skifte spor i dansk narkotikapolitik.

Værdighed redder liv 

I Københavns Kommune viser stofindtagelsesrummene os allerede, at et sporskifte i kampen mod stofferne faktisk hjælper.

Stofindtagelsesrummene har nedbragt antallet af overdoser og dødsfald. Mennesker, som før var udstødte, kriminelle og tvunget til at fixe på gaden, bliver nu mødt med værdighed og en hjælpende hånd.

Derfor bør værdighed og en hjælpende hånd også være rettesnoren i kampen for at nedbringe antallet af stofbrugere

Det gør en forskel, og derfor bør værdighed og en hjælpende hånd også være rettesnoren i kampen for at nedbringe antallet af stofbrugere.

Derfor bør vi anerkende, at stofbrugere er udsatte mennesker, der har brug for rådgivning og hjælp - og ikke hårdkogte kriminelle, som skal straffes med bøder og tid bag tremmer.

Regeringen bør trække i arbejdstøjet

Jeg håber, at mine partifæller i Socialdemokratiet og vores regering vil trække i arbejdstøjet og føre an i kampen for en afkriminalisering af stoffer.

Jeg er med på, at det i den brede befolknings øjne måske ikke er populært, men jeg kan garantere for, at det er det rigtige at gøre.

Historien har vist os, at vi ikke får færre stofbrugere med bøder og fængsel. Derfor er der brug for et sporskifte i dansk narkotikapolitik, og her er en afkriminalisering af stoffer en afgørende hjørnesten.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget


placeholder

Kommentarer

Hvis regeringen er modtagelig for rationelle argumenter, burde den afkriminalisere brugen af alle stoffer, og frigive hash. De eneste mennesker, som kan banke en rationel grund sammen til at bevare et forbud, er narkohandlerne.

Når nu lovgivningen skal ændres, kunne man jo også genindføre fri hastighed på landevejene, som vi havde indtil oliekrisen satte en stopper for det i 1973, folk kan jo selv finde ud af "køre efter forholdene" lige så godt som "narkomaner" selv kan stoppe med at købe og indtage narkotika som hash, koffein m.m.

Jeg går ind for en mellemting, vi bør have et sted i landet, et Ø lignende sted, hvor det skal være lovligt at indtage narko, til gengæld bør man ikke kunne forlade stedet uden at have været helt ren for brug af narko i 3 måneder. Altså alle som politiet fanger med narko, køres hen på det sted hvor narkoen er fri og bliver fast der til de selv har formået at rive sig løs fra narkoen.
Stedet kunne være lige i nærheden af København hvor de fleste narkomaner finde, lige ude på Saltholm hvor der er masser af plads og masser af arbejde at gøre, så der kan tjenes ind til både en container at bo i og det nu legale narko.

Annonce