Annonce

Kommentator: Alternativet har sejret ad helvede til

Alternativets politiske indflydelse har aldrig været større, lyder det fra Uffe Elbæk. Partiet står helt marginaliseret i dansk politik, mener kommentator.
Alternativet er det parti, der har haft størst succes med at ændre retningen for dansk politik i de seneste år.

Selvom partiet efter valgnederlaget står tilbage uden reel parlamentarisk betydning, så har Alternativets politiske indflydelse faktisk aldrig været større.

Sådan lyder konklusionen i hvert fald fra Alternativets leder og stifter, Uffe Elbæk, i en kronik i Jyllands-Posten. Samme budskab går igen i en ny video fra partiet.

placeholder

Tværtimod mener han, at partiet har “sejret ad helvede til”

Den mangeårige politiske kommentator, Hans Engell, køber et godt stykke hen ad vejen Alternativets egen fortælling om, at partiet har rykket det politiske landskab i forhold til klimadagsordenen.

At Alternativet politiske indflydelse skulle toppe netop nu, ser Hans Engell dog ingen tegn på. Tværtimod mener han, at partiet har “sejret ad helvede til”, og han har svært ved at se, hvordan partiet skal komme stærkt igen.

Uffe som statsminister 

I sit indlæg i Jyllands-Posten skriver Uffe Elbæk, at Alternativets store indirekte indflydelse på klimadagsordenen måske skyldes, at partiet var “villig til at tage en risiko, som sjældent ses i dansk politik” ved at pege på ham som kommende statsminister.  

Resultatet er, at de har været totalt marginaliserede lige siden

Men netop det træk har lagt kimen til, at partiet i dag står uden for reel politisk indflydelse, mener Hans Engell.  

“Da man fastholdt, at Uffe skulle være statsminister, så betød det, at man slet ikke blev inviteret med, da man skulle forhandle om det fælles forståelsespapir - og resultatet er, at de har været totalt marginaliserede lige siden,” siger han til Netavisen Pio.
 

Med på andres nåde 

De igangværende finanslovsforhandlinger viser Alternativets nuværende plads i Christiansborgs magthierarki.

De får ingen selvstændig dagsorden gennemført

For mens de andre partier i rød blok højst sandsynligt vil invitere Alternativet indenfor i den finanslovsaftale, som man skal lande inden jul, så vurderer Hans Engell, at det bliver på de andre partiers nåde.

“Alternativet vil nok blive inviteret med indenfor. Men det bliver på de andre partiers vilkår og på deres nåde. De får ingen selvstændig dagsorden gennemført,” siger han.
 

Uffe som rød bloks Mogens Glistrup 

Da Alternativet blev valgt ind i Folketinget i 2015, var partiet dog med til at ændre på det politiske landskab i Danmark, mener Hans Engell.

Pludselig kom der et “wake-up call”

“De var i den grad med til at rykke dansk politik. Det kommer fuldstændig bag på de andre partier, at klima rykker så voldsomt i vælgerne. De tvang en del af de gamle partier til at sadle lynhurtigt om,” siger han og sammenligner med Fremskridtspartiet, der i 1970’erne var med til at ruske op i det etablerede politiske system.  

“Man kan sige, at Alternativet lidt har haft samme indflydelse på de røde partier, som Mogens Glistrup i sin tid havde på de blå partier. Pludselig kom der et “wake-up call”, der viste, at der var en megatrend, som de andre slet ikke havde haft fat i - og pludselig var der en helt ny spiller på markedet,” siger Engell.
 

Åbne jagtmarker ligger uberørt hen

Ifølge Hans Engell har Alternativet været alt for dårlige til at finde nye vigtige trækplastre, nu hvor der har spredt sig en konsensus om klima, og alle - pånær Nye Borgerlige - støtter op om en målsætning om en 70 procents CO2-reduktion i 2030.

“De været alt for langsomme til at indse, at de ikke kan klamre sig alene til klimadagsordenen. Når selv Dansk Folkeparti er med på de 70 procent, så er det jo lidt svært for Alternativet at konkurrere,” siger Hans Engell.

Der er store åbne jagtmarker, når vi taler om vores livsførsel og levevis

Partiet har forspildt deres chance for at markere sig på de mere bløde og værdimæssige områder som eksempelvis stress og balancen mellem familie og arbejdsliv, mener han.

“Der er store åbne jagtmarker, når vi taler om vores livsførsel og levevis. Hele vores måde at indrette vores arbejdsliv og fritidsliv på, vores prioriteringer i livet, stress og arbejds-jag. Her kunne Alternativet godt have gjort det bedre.” 

Skandalerne og den intern uro omkring partiet har dog gjort det svært, mener Hans Engell. Både fordi det har kostet partiet troværdighed i forhold til at være garant for en “ny politisk kultur”, men også fordi uroen omkring Alternativet har kostet partiet en række af sine stærkeste profiler.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet