Annonce

Kulturminister kritiserer udelukkelse af Trump på de sociale medier

”Jeg synes helt grundlæggende, at det hverken kan eller skal være op til nogle private teknologifirmaer at bestemme vilkårene for vores demokratiske samtale,” lyder det fra Joy Mogensen
Twitters, Snapchats og Facebooks beslutninger om at lukke ned for USA's nu tidligere præsident, Donald Trump, på de sociale medier kritiseres nu af kulturminister Joy Mogensen (S).

I et svar til Folketinget understreger Joy Mogensen, at det er meget muligt, at Twitter har handlet ”ansvarligt” i det konkrete tilfælde, hvor det sociale medie i kølvandet på stormen den 7. januar på den amerikanske kongres suspenderede Donald Trumps brugerprofil. På det tidspunkt havde han 88,7 millioner følgere. Men beslutningen illustrerer samtidig techgiganternes indflydelse på den offentlige debat.

 ”Det er en situation præget af svære dilemmaer,” skriver kulturministeren.

Det skal være demokratisk valgte regeringer

 

”På den ene side er ytringsfriheden et fundament i demokratiet. På den anden side har techgiganterne et ansvar for den offentlige samtale, når de fungerer som medier med adgang til millioner og atter millioner af mennesker. Jeg synes helt grundlæggende, at det hverken kan eller skal være op til nogle private teknologifirmaer at bestemme vilkårene for vores demokratiske samtale. Det skal være demokratisk valgte regeringer, der gør det.”

Ifølge Joy Mogensen er det ”en af de vigtigste demokratiske diskussioner i vores tid”, og hun mener, at der er brug for klare regler for, hvilket ansvar sociale medier har for ulovligt indhold på deres platforme.

Exit Trump

Twitter, der i flere år har været Donald Trumps vigtigste kommunikationsredskab, lukkede permanent ned for hans konto @realDonaldTrump, fordi det sociale medie frygter yderligere tilskyndelse til vold.

Det sker efter, at Twitter skjulte tre af den daværende præsidents tweets, fordi de brød platformens forbud mod at manipulere med valgresultater. Donald Trump skrev blandt andet, at protesterne var, ”hvad der sker”, når en valgsejr bliver taget fra ”patrioter.”

Snapchat, Facebook og Instagram har desuden lukket ned for Donald Trump på ubestemt tid.

Thorning vurderer Trump

Det bliver nu op til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, og de andre medformænd for Facebooks såkaldte "tilsynsråd", at beslutte, om Donald Trump også permanent skal udelukkes fra Facebook og Instagram.

Tilsynsrådet har mandat til at fjerne indhold fra Facebooks platform, hvis det vurderes at være modstridende i forhold til retningslinjerne.

Mandatet strækker sig så langt, at de kan omstøde beslutninger taget af stifter og CEO Mark Zuckerberg.

Råddet er også blevet bedt om at give anbefalinger om, hvornår politiske ledere kan eller bør blokeres. Dette behøver Facebook dog ikke at reagere på i modsætning til sagsafgørelsen, som er bindende.

Facebooks tilsynsråd blev oprettet af det sociale medie i kølvandet på kritik af selskabets håndtering af problematisk indhold.

Se på dette på en principiel måde

 

"Det er derfor vi her - for ikke at overlade disse beslutninger til ledelsen af ​​Facebook, men faktisk bruge tilsynsrådet til at se på dette på en principiel måde," har det tidligere lydt fra Helle Thorning Schmidt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad et privat firma eller medie vil udgive eller offentliggøre, skal ministeren slet ikke blande sig i.
Og hvis hun føler sig kaldet til at blande sig, kunne hun passende starte med, om det er passende at staten støtter med MANGE millioner for, at danske trykte medier er de borgerlige partiers reklameorgan. De borgerlige partier får partistøtte, og må selv betale for deres tryksager.

Hørt...

Vi andre mener, msm alle er ræverøde. Nævn eet borgerligt indslag, så kan jeg nævne 20 røde.

MSM ???? Hvis du følger de trykte medier, uden de blå briller, tror jeg du vil forstå.