Annonce

Godt nyt til både Biden og basen: Trump stiller op igen

Den tidligere amerikanske præsident gør endnu et forsøg på at komme tilbage til Det Hvide Hus.
Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons
Donald Trump taler ved konservativt vælgermøde i Arizona, 2021.
Det kom ikke som nogen stor overraskelse.

Den tidligere præsident Donald Trump meddelte her til morgen dansk tid, at han vil forsøge at blive Republikanernes præsidentkandidat ved valget i 2024.

I en tale, som blev holdt på præsidentens bolig på rigmandsøen Mar-E-Lago i delstaten Florida, fastslog Trump, at han nu vil gøre Amerika stort igen-igen og slog på de efterhånden gammelkendte temaer som stram udlændingepolitik og hård retspolitik.

Sidste uges midtvejsvalg blev en katastrofe for det republikanske parti, som godt nok ser ud til at vinde magten i Repræsentanternes Hus, men som ikke fik flertallet i Senatet og tabte flere markante guvernørposter.

Havde håbet han forsvandt

En lang række målinger har siden vist, at især frygten for netop Donald Trump har motiveret vælgerne til at stemme Demokratisk, selvom præsident Biden er historisk upopulær, og inflationen har slået bunden ud af husholdningsbudgetterne i den amerikanske arbejder- og middelklasse.

Nogle Republikanere havde måske håbet, at valgresultatet havde fået Trump til at opgive sine præsidentdrømme og lade partiet stille med en ny kandidat.

Men den slags tilbageslag har aldrig før hindret Trump, så der var måske mere ønsketænkning end spekulation, der havde hold i virkeligheden.

På trods af det lange spor af kontroverser og retssager, der følger i kølvandet på Trump, har han stadigvæk et markant og fast greb over partiets kernevælgere, og hans indflydelse og opbakning blandt partiets ledende politikere er stor. Basen er fortsat med Trump.

Måske ikke lige så stor som for to år siden, men stadigvæk stor nok til at han starter kapløbet om at blive sit partis kandidat som storfavorit.

Flere vil byde sig til

Lige nu er der meget opmærksomhed omkring den unge konservative Florida-guvernør Ron DeSantis, der ved valget forleden cruisede til genvalg i den normalt delte stat.

Men DeSantis er stadig et uprøvet navn på den helt store scene, og det er jo ofte set, at skridtet fra stort talent til præsidentkandidat kan pille glansen af de fleste.

DeSantis er formentlig heller ikke den eneste republikaner med præsidentambitioner, og i et felt med en håndfuld kandidater, der deler ikke-Trump-stemmerne imellem sig vil Trump have gode chancer.

Bidens ønskemodstander

Et sted, hvor man i den grad kan glæde sig over Trumps beslutning, er netop i Det Hvide Hus, hvor præsident Bidens folk ikke kan ønske sig en bedre modstander i 2024 end netop Trump.

Han er måske i virkeligheden den eneste Republikanske kandidat som den alderssvækkede præsident har en reel chance for at slå.

Biden selv, der er til G20-topmøde på Bali, blev her til morgen spurgt, om han havde en kommentar til Trumps kandidatur:

“Ikke rigtigt,” lød det kort fra præsidenten.

Joe Biden har sagt, at han regner med at søge genvalg, men at han først vil træffe den endelige beslutning i starten af det nye år.

Hvem der bliver de to partiers præsidentkandidater afgøres i løbet af vinteren og foråret 2024.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Trump kan stadig samle begejstrede vælgere, og Biden kan stadig betale korrupte svindlere. USA er en bananrepublik.

Man må da håbe at flertallet af de amerikanske vælgere er blevet klogere siden de sidst stemte på psykopaten Trump som deres præsident. Alt andet end Trump er bedre for USA og verdens befolkning.

HELT ENIG!

Trump appellerer til de laveste instinkter

og læg mærke til, at han siger alting to gange - det må være fordi han selv har svært ved at huske og fordi hans tilhængere er tunge i optrækket

har mange borgere i USA misforstået det at man MÅ bære våben med at man SKAL bære våben?
.