Landbrug & Fødevarers datterselskab ramt af krænkelsessag

En række kvindelige ansatte i DanBred klager over topchefens krænkende opførsel.
Det har længe været kendt, at den 47-årige topchef i milliardvirksomheden DanBred, Thomas Muurmann Henriksen, er glad for yngre, kvindelige kollegaer ved personalefesterne.

Det skriver Finans, der har talt med medarbejdere i virksomheden.

Men efter en gallafest, landede krænkelsesanklagerne på bordet, og en intern undersøgelse konkluderer, at “der er grundlag for alvorlig kritik” af topchefen som følge af hans opførsel.

Finans har ikke kunne få en kommentar fra Thomas Muurmann Henriksen.

Medarbejder sagde fra over for krænkelser 

Til en gallafest i juni gik det galt. Øjenvidner beretter om topchefens nærgående adfærd over for tre kvinder.

En af de kvinder er den 23-årige Rikke Jessen, som står frem ved navn i Jyllands-Posten. Hun har ved flere lejligheder oplevet topchefens uønskede, seksuelle tilnærmelser, som chefen også har erkendt.

Senest til gallafesten, hvor også en nyansat fik topchefens tilnærmelser at mærke, og sagde klart fra - hvilket fik krænkelsesanklagerne til at lande på bestyrelsens bord i DanBred og hos Landbrug & Fødevarers topledelse, som ejer en stor del af virksomheden.

Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at kommentere sagen i datterselskabet, DanBred, skriver Jyllands-Posten.

Topchefen bliver siddende i sin stilling 

Efterfølgende sendte 18 mellemledere et fælles brev til bestyrelsen. Her skriver de: “Vi vil ikke længere stå model til Thomas’ opførsel over for vores medarbejdere, og vi kan ikke ansvarsfuldt se til længere, at de unge piger bliver forulempet og befamlet”.

Vi kan ikke ansvarsfuldt se til længere

Bestyrelsen anerkender, at kvinderne har været udsat for “uacceptabel og krænkende adfærd” fra topchefens side, viser et dokument, som Finans er i besiddelse af.

"Der er ingen tvivl om, at de berørte kvinder har oplevet en upassende adfærd, og vi tager skarpt afstand fra den opførsel, som de har været udsat for," skriver Christian Junker, der er bestyrelsesformand i DanBred i en e-mail til erhvervsmediet.

Men bestyrelsen ønsker at fastholde topchefen i sin stilling.

Kringlet håndtering af sagen 

Flere eksperter kalder bestyrelsens håndtering af anklagerne mangelfuld i Jyllands-Posten, efter de har fået sagen forelagt.

I krænkelsessager er det væsentligt, at alle parter høres - hvilket ikke er tilfældet i denne sag. Det mener Anette Borchorst, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i seksuel chikane, der har fået sagen forelagt.

“Det vigtige er at give alle parter rum, når man skal håndtere disse sager. Og det er ikke sket her. Det er ret tydeligt, at man primært har været på den ene parts side, og det giver utryghed. Det er i øvrigt også et problem i forhold til at få flere sager frem,” siger hun til Netavisen Pio.

“Det er vigtigt, der er flere, man kan gå til” 

Opmærksomheden omkring seksuelle krænkelser og magtmisbrug er det seneste år eksploderet i den offentlige debat og fyldt i avisernes spalter.

Krænkelsessager er væltet frem i dansk politik, i mediebranchen og i erhvervsbranchen. Det lader til, at ingen brancher går fri.

Praktikanter og elever er dem, der er mest udsatte for krænkelser

Magtforholdet mellem chef og ansat bliver særligt kompliceret, hvis der opstår et magtmisbrug fra chefens side, understreger Anette Borchorst.

“Det vanskelige er jo, at hvis det er en chef over for en underordnet. Det er særligt svært, hvis det er praktikanter og elever. Så er problemet jo, at man er afhængig af den chef i forhold til videre ansættelse. Praktikanter og elever er dem, der er mest udsatte for det - det viser både national og international forskning,” siger Anette Borchorst og fortsætter: 

“Så magtforholdet består i, at det er en, der faktisk er styrende for arbejdssituationen. Det er sådan set det, der har gjort, at der er rigtig mange sager, der ikke er kommet frem. Derfor er det også så vigtigt, at der er flere, man kan gå til,” siger hun.  

DanBreds topchef har ikke reageret på Netavisen Pios henvendelse, men har i følge Jyllands-Posten, undskyldt over for de tre kvinder.  

Christian Junker, der er bestyrelsesformand i DanBred og Anne Lawaetz Arhnung, der er administrerende direktør for storaktionæren Landbrug & Fødevarer, har heller ikke reageret på Netavisen Pios henvendelse.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke forargelse der mangler, men handling:
SÅ FYR DOG DEN GAMLE GRIS!!!

Og nu har han selv sagt op! TAK!

Annonce