Annonce

Lettelse i SPD: Erfaren finansminister går efter formandsposten

SPD's finansminister, der har været fortaler for regeringssamarbejdet med Angela Merkel, kan blive manden, der får ansvaret for at trække partiet ud af det.

Tysklands finansminister og vicekansler, Olaf Scholz, vil alligevel gerne være formand for de tyske socialdemokrater i SPD.

I forbindelse med den nu tidligere formand Angela Nahles afgang efter Europa-Parlamentsvalget i maj, erklærede Scholz ellers, at han ikke ville være formand.

Men i en telefonsamtale med partiets midlertidige ledelse erklærede Olaf Scholz sig i sidste uge klar til at stille op, hvis de ønskede det. Og ifølge tyske medier, så var der ingen modstand mod det forslag.

Der var ellers lagt op til et X-Factor-agtigt forløb i SPD med 23 lokale møder rundt omkring i landet, hvor de potentielle kandidater skulle præsenteres for medlemmerne, inden en urafstemning skulle afgøre hvem der ved næste valg skal stå i spidsen for det kriseramte parti.

Det ville være synd at sige, at interessen for at ville være formand for SPD har været overvældende. De to mest oplagte kandidater, ministerpræsidenterne i henholdsvis Rheinland-Pfalz og Mecklenburg-Vorpommern, Malu Dreyer og Manuela Schwesig, har pænt takket nej tak til at stille op.

I skrivende stund er der kun to kandidathold, som har fået indsamlet den nødvendige opbakning fra minimum 5 partiforeninger, mens yderligere en håndfuld har meldt sig som interesserede, men altså ikke har fået samlet opbakningen. Fælles for dem er dog, at det er kandidater fra det man, lidt groft sagt, kan betegne fra andet og tredje geled i partiet.

Der er dog lidt tid i nu. Der er sidste frist for at opstille kandidater 1. september.

Ung østtysk kvinde som næstformand

I SPD kan man stille op som formandskab, og tirsdag annoncerede Scholz, at han stiller op sammen med den i offentligheden rimelig ukendte Karla Geywitz, der er medlem af partistyrelsen og landdagen i den østtyske delstat Brandenborg. Til gengæld krydser hun en del demografiske bokse af, som Scholz ikke dækker.

Hun er kvinde, østtysker og efter tyske forhold er hun med sine 43 år, ret ung.

Den 61-årige Scholz er måske ikke fremtidens mand, men lige nu har SPD heller ikke det store behov for at se langt ud i fremtiden.

Scholz ikke en langsigtet løsning

Partiet skal i første omgang overleve det næste valg, der lige nu tegner til at blive en massakre. I de seneste meningsmålinger ligger partiet til mellem 12 og 14 procent af stemmerne, mod de 20,5 procent som partiet fik ved det seneste valg – hvilket i øvrigt var et historisk ringe resultat.

Hvis SPD skal reddes, kræver det formentlig, at partiet i første omgang trækker sig ud af det regeringssamarbejde med Angela Merkels konservative CDU og det bayerske søsterparti CSU, som partiet har haft siden 2013. Et samarbejde som Olaf Scholz energisk har bakket op omkring.

Foruden at have været finansminister var Olaf Scholz i 2011 til 2018 overborgmester i Hamburg, partisekretær i SPD og før det var han i en længere årrække medlem af den tyske forbundsdag.

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet