Ligestil børn i Danmark med omskæringsforbud

Loven bør ligestilles for omskæring af begge køn og aldersgrænsen for mandlig omskæring skal sættes op, lyder det fra to socialdemokratiske kandidater
Det er en udbredt myte, at omskæring af drengebørn blot er et uskyldigt indgreb, hvor en smule hud skæres bort. Mange har en interesse i at opretholde myten, men det er udtryk for en misforstået religiøs og kulturel tolerance, når vi accepterer denne barbariske tradition, som hver eneste dag betyder, at små drenge fratages en del af deres seksualitet og frihed til at bestemme over egen krop.

Lægefaglige vurderinger peger på forbud
På Facebook og i medierne kan man blive klogere på forhudens funktion ved at følge overlæge Morten Frischs forskning og arbejde. Ifølge Frisch rummer forhuden mange nerver, som spiller en rolle i forbindelse med sex. Samtidig har forhuden den vigtige funktion at beskytte penishovedets glans.

Når forhuden fjernes er konsekvensen, at kroppen kompenserer for den manglende beskyttelse ved at gøre huden på glans hård. Frisch udgav i 2011 en undersøgelse, der viser at omskårne mænd tre gange oftere end mænd, der ikke er omskåret, har problemer med at få orgasme.

Samtidig er der en otte fold større risiko for, at kvinder får smerter, når de har samleje med omskårne mænd. Samtidig går omskæring af drengebørn ofte galt.

I 2016 modtog Den Danske Lægeforenings etiske udvalg et brev fra 417 læger, der vil forbyde omskæring. Til Politiken oplyste en af initiativtagerne til brevet, læge Morten Staberg, at det blot havde taget ham tre dage at finde 50 læger, der har set skader som følge af omskæring.

Han supplerede i Dagens Medicin, hvor han udtalte: ”Skaderne bliver gemt væk og kategoriseret som værende et resultat af alt muligt andet, så mange skader kommer aldrig frem i lyset”.

Ligestil loven
Vi bringer emnet op på årets socialdemokratiske kongres i Aalborg, fordi vi håber, at mange af vores partifæller er enige i, at der bør indføres en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge. Samtidig bør straffeloven opdateres, så ordet ”kvindelige” udgår af paragraf 245 a.: ”Den, som ved et legemsangreb med eller uden samtykke bortskærer eller på anden måde fjerner kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis, straffes med fængsel indtil 6 år. ”

På den måde vil paragraffen i fremtiden kommer til at gælde for både drenge og piger. Forestiller man sig, at en voksen mand i Danmark blev overfaldet og fik skåret et stykke af penis, så ville den skyldige blive dømt hårdt af retssystemet.

Men når et tilsvarende overgreb foretages mod små drengebørn, der ikke kan sige fra, så har det ingen konsekvenser. Drenge der selv måtte ønske at blive omskåret kan vente til de er myndige, og vi opfordrer derfor Socialdemokratiet til at arbejde for en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge.

Niels E. Bjerrum er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat (S) i Københavns Storkreds

Rasmus Stoklund er folketingskandidat (S) i Nordsjællands Storkreds


Kommentarer fra Facebook

Annonce