LO-FTF fusion: 3F siger nej

3F's hovedbestyrelse sagde torsdag enstemmigt nej til planerne om en fusion mellem LO og FTF.
Det blev et klart og tydeligt nej torsdag fra 3F’s hovedbestyrelse til fusionsplanerne mellem LO og FTF. Samtlige 71 medlemmer af hovedbestyrelsen fulgte formandens indstilling og stemte nej. Det skriver Fagbladet 3F.

3F mener, at der er en svag faglig-politisk profil, en svag økonomi samt uløste opgaver med den lokale struktur i grundlaget for den nye hovedorganisation, og derfor vil de stemme nej. 3F frygter desuden at de ufaglærtes interesser vil blive overset i en ny fusion.

Alligevel vil forbundet bakke op om at der indkaldes til en ekstraordinær kongres.

”Vi støtter, at der indkaldes til en ekstraordinær kongres i LO i april. Det er helt naturligt, at den forhandlingsproces, som der blev givet grønt lys til på en LO-kongres, også afrundes på en LO-kongres, siger Per Christensen.

3F vil bakke op
Skulle det alligevel ende med dannelsen af en ny, fælles hovedorganisation, vil 3F bakke op:

”Skulle der på LOs ekstraordinære kongres, på trods af 3Fs holdning, være et kvalificeret flertal for opløsning af LO og en fusion med FTF – og et tilsvarende kvalificeret flertal for fusionen i FTF – vil vi naturligvis fortsat aktivt arbejde for, at 3F er medlem af et stærkt, solidarisk fællesskab og en slagkraftig hovedorganisation – både i den nationale, regionale og lokale interessevaretagelse og offentlige debat,” siger Per Christensen til Fagbladet 3F.

Fredag er der hovedbestyrelsesmøde i LO, hvor det ventes, at der vil være flertal for at indkalde til en kongres den 13. april for at tage stilling til en eventuel fusion samtidig med FTF. Andre store forbund som HK, FOA og Metal er nemlig indstillet på en fusion.

En fusion vil kræve 2/3-dels flertal på LO-kongressen. Ud over 3F har tre andre forbund meldt ud, at de også siger nej - nemlig Malerforbundet, Blik og Rør, og Serviceforbundet, skriver Fagbladet 3F.

Der er 400 delegerede på kongressen og det vil derfor kræve præcis 134 stemmer, hvis 3F skal stoppe fusionen. De delegerede fordeles på baggrund af medlemstal og alene har 3F 104 stemmer på kongressen, og selv med stemmerne fra malerne, Blik & Rør og Serviceforbundet vil det ikke være nok til at bremse beslutningen.

Også FTF’s forretningsudvalg mødes fredag for at tage stilling til spørgsmålet. Efter planen skal både LO og FTF holde hver sin kongres 13. april, med spørgsmålet om fusion på dagsordenen.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce