Aktuelt: FTF og LO slår sig sammen, nye OK-forhandlinger i weekenden og SF holder landsmøde

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Ny slagkraftig lønmodtager-hovedorganisation
LO og FTF slår sig sammen og skaber en ny slagkraftig hovedorganisation for halvanden million lønmodtagere.

Det står klart, efter de to hovedorganisationer har stemt ja for fusionen på hver deres kongres i Odense fredag.

Der var – efter at 3F i går vendte på en tallerken og besluttede at støtte en fusion mellem FTF og LO - ikke meget tvivl om udfaldet hos LO. Hos LO stemte 389 stemte ja. 10 stemte nej, mens én blank stemme. Ifølge reglerne skulle 2/3 stemme for – svarende til 266 stemmer.

Hos FTF skulle man have opbakning fra hvad, der svarer til 66 procent af organisationens medlemmer og med 71,4 procent ja-stemmer blev fusionen vedtaget.

”Vi har overhovedet ikke været sikre,” afslørede en tydeligvis lettet FTF-formand, Bente Sorgenfrey på et fælles LO-FTF-pressemøde kort efter de to separate afstemninger gav et ja til stor-fusionen.

Læs mere her.

 

Menneskerettigheder: Større nationalt spillerum
Med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for bordenden har Europarådets 47 medlemslande i dag vedtaget en københavnererklæring, som skal reformere det europæiske menneskerettighedssystem.

Den danske regering, der har haft formandskabet i Europarådet det seneste halvår, har haft som hovedfokus at sætte grænser for, hvad Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal blande sig i.

Erklæringen understreger blandt andet ”behovet for at sikre et effektivt, fokuseret og afbalanceret konventionssystem”, hvor ”retten kan fokusere sine bestræbelser på at identificere alvorlige eller udbredte overtrædelser, systematiske og strukturelle problemer samt vigtige spørgsmål vedrørende fortolkning og anvendelse af konventionen”.

Domstolen skal med andre ord kun tage store, vigtige sager op - og overlade et større nationalt spillerum til medlemslandene.

Læs mere her.

 

Ny vækstplan skal styrke dansk økologi
Regeringen og Dansk Folkeparti vil med en ny vækstplan for dansk økologi afsætte mere end en milliard kroner til Økologisk Arealtilskud de næste to år.

Ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet skal vækstplanen sætte turbo på økologien i Danmark. Pengene fra vækstplanen skal gøre det nemmere for landmænd at omlægge til økologi.

”Økologien stormer frem, og aldrig har økologi fyldt så meget i indkøbskurvene, i køleskabene og på tallerkenerne hos danskerne. Og aldrig har interessen for at omlægge til økologi hos danske landmænd været større”, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Læs mere her.

 

OK18: Nye forhandlinger i morgen og søndag
Lørdag skal der forhandles på statens område, søndag er det kommunernes tur og på mandag er det igen det regionerne, der mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Efter mere end 11 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen var der positive toner, da forhandlerne på det regionale område kom ud fra Forligsinstitutionen natten til fredag.

”Vi har haft gode forhandlinger. Vi har bevæget os mod hinanden, og det er også det, der skal til, hvis vi skal lande en aftale. Jeg er optimistisk, men der er et stykke vej, før vi er i mål,” lød det i nat fra Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S), til TV 2 News.

Samme melding lyder fra Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og chefforhandler for arbejdstagerne i Regionerne. Hun kalder torsdagens forhandlinger for konstruktive.

”Vi har rykket os mod hinanden, så jeg synes, det har været en god dag, hvor vi går hjem med en fornemmelse af, at der stadig er mulighed for at flytte noget,” siger hun til TV 2 News.

 

SF afholder landsmøde i weekenden
SF holder fredag-søndag landsmøde i Kolding.

SF’s gruppeformand Jacob Mark blev i torsdags interviewet i DR1’s politiske ugemagasin ’Slotsholmen’. Her oplyste han, at SF har tre fokusområder:

Uligheds-krisen - der handler om at de rige bliver rigere og rigere, mens de fattige bliver fattigere og fattigere.

Klima-krisen – der bliver ikke gjort noget ved klimaforandringerne, som er menneskeskabte.

”Ro på” – vi presser vores børn og unge med stopprøver, nationale tests og meget andet, flere og flere bliver stressede på arbejdsmarkedet, og der er lagt et uddannelsesloft ned over ungdommen.

Hør mere her.

 

Seneste Pio Podcast
Puster Putin sig bare op, eller udgør Rusland egentligt en reel trussel mod vesten?

Det diskuterer folketingsmedlem Nick Hækkerup, der er tidligere forsvarsminister og nuværende udenrigsordfører for Socialdemokratiet, Jens Worning, der er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg samt Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier med chefredaktør for Netavisen Pio, Jens Jonatan Steen.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook

Annonce