Lønnen stiger i Ungarn: Coloplast flytter teltpælene til Costa Rica

Årlige lønstigninger i Ungarn på 10-15 procent bekymrer danske virksomheder med produktionsfabrikker i det østeuropæiske land
Danske virksomheder – som Coloplast og Velux – har i årevis sparet millioner af kroner i lønudgifter ved at benytte sig af billig arbejdskraft i østeuropæiske lande. Men lønnen i Østeuropa stiger, så nu er danske virksomheder med fabrikker i Østeuropa på jagt efter nye lande, hvor lønnen er lav.

Blandt de virksomheder, der føler sig ramt af lønstigningerne er Coloplast og Velux, der får deres produkter produceret i Ungarn.

”Lønniveauet i Østeuropa er generelt stærkt stigende, og det er selvfølgelig en udfordring for ikke bare Coloplast, men for en række danske selskaber,” siger aktieanalysechef i investeringsbanken Carnegie Niels Leth til finans.dk.

I Ungarn stiger lønnen 10 til 15 procent årligt. I det seneste år er virksomhedens lønudgifter steget med 6 procent. Den udvikling står i skærende kontrast til de foregående år, hvor lønnen henholdsvis steg med 2,1 og 1 procent.

Vi har flere tusinde medarbejdere på et arbejdsmarked, der er rigtig meget under pres

”Vi har flere tusinde medarbejdere på et arbejdsmarked, der er rigtig meget under pres,” siger administrerende direktør i medico-virksomheden Coloplast, Kristian Villumsen.

Et par tusinde arbejdspladser i Ungarn

På globalt plan har Coloplast cirka 12.000 fuldtidsansatte. Et par tusinde af dem, som arbejder med produktion, er bosiddende i Ungarn. Coloplast producerer blandt andet stomiposer i Ungarn

Coloplast opkøbte allerede sidste år en grund på 100.000 kvadratmeter i Costa Rica og påbegyndte byggeriet af en fabrik på 60.000 kvadratmeter.  

Coloplast er ikke den eneste danske koncern, som er ramt af de stigende udgifter til løn i Ungarn. Det gør sig også gældende for vinduesproducenten Velux, der har omtrent 1.000 medarbejdere i landet.  

I juli lukkede Coloplast sin fabrik i Thisted. 125 mistede på den konto jobbet.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce