Annonce

Löfven kaster håndklædet i ringen: Træder tilbage

Den svenske statsminister stopper som statsminister og partileder.
Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) meddelte søndag sin afgang.

Han vil træde tilbage som statsminister og leder for Socialdemokraterne i forbindelse med partikongressen i november.

Han fortæller, at beslutningen er modnet, at han har været på posten i lang tid, og at det er godt, hvis hans efterfølger bliver udpeget inden valget.

Stefan Löfven måtte i juli konstatere at han tabte en tillidsafstemning i det svenske parlament, riksdagen, men på trods af den, fortsatte han. Men under to måneder senere har han altså meddelt sin afgang.

"Alt har en ende, og jeg vil give min afløser de allerbedste betingelser," sagde Stefan Löfven, ifølge DR, i sin tale.

64-årige Stefan Löfven har været formand for de svenske socialdemokrater siden 2012 og svensk statsminister siden 2014.

Inden han trådte ind på den politiske scene var den svejse-uddannede Löfven, formand for de svenske metal-arbejderes fagforbund Metall.

Et dybfølt tak

Stefan Löfvens afgang bliver også noteret af hans danske kollega, Mette Frederiksen.

På sociale medier sendte hun "en stor og dybfølt tak" til den svenske partifælle:

"Sveriges statsminister de seneste syv år. Leder af Socialdemokraterna i ti år. Og for mig og Danmark en tæt og vigtig samarbejdspartner."

"Igennem et årti har du kæmpet for et mere lige og retfærdigt Sverige. Du har ført an i klimakampen. Og sammen har vi vist, at de nordiske lande kan gå forrest og tage det globale klimalederskab," skrev hun og afsluttede med en emoji af en rose.

Finansminister er favorit

I de svenske medier spekuleres der naturligvis i hvem, der skal afløse Löfven som partiformand.

Lige nu peger pilen på finansminister Magdalena Andersson, som har den åbenlyse fordel at hun er kvinde, hvilket har været efterspurgt i det ligestillings-glade parti, men som aldrig har haft en kvinde i spidsen.

Magdalena Andersson mener dog, at det er for tidligt at tale om en afløser:

"Stefan Löfven har i sin tid ført Sverige og vores parti igennem vanskelige situationer end måske nogen anden statsminister i moderne tid," skriver hun på Facebook og fortsætter:

"Hans trygge og faste ledelse har samlet vores land, både med at tackle kriser og ikke mindst med at opbygge et stærkere samfund og løse sociale problemer."

Den 54-årige økonomi-uddannede Andersson har haft en karriere primært som politisk udpeget embedsmand, bl.a. politisk rådgiver for statsminister Göran Persson, som også udpegede hende til posten som statssekretær - en slags viceminister - i Finansministeriet.

Hun har siddet i riksdagen siden 2014.

Andre kvinder, der kunne være i spil til formandsposten, er EU-kommissær Ylva Johansson, socialminister Lena Hallengren og beskæftigelsesminister Eva Nordmark.

Indenrigsminister en mulighed

Hvis det ikke bliver en kvinde, så er der flere, lidt yngre mænd, som kunne komme i spil.

Svenske kommentatorer peger her på indenrigsminister Mikael Damberg som et oplagt bud.

Også han nøjes indtil videre med at hylde Löfven:

"Jeg føler dyb respekt og taknemmelighed over Stefans indsats for Socialdemokraterne og Sverige. Stefan har ført Sverige igennem mange svære prøvelser, med sit rolige og stabile lederskab - altid med Sveriges bedste for øjnene.

Der vil komme en længere tak til partikongressen. Nu fortsætter vi arbejdet i regeringen for et stærkere samfund og et mere sikkert Sverige," skriver han på Facebook.

49-årige Damberg er tidligere formand for det svenske socialdemokratis ungdomsorganisation, SSU, omkring årtusindeskiftet. Han har senere været gruppeformand for partiets parlamentsgruppe inden Löfven i 2014 gjorde ham til først erhvervsminister og senere indenrigsminister.

Traditionen tro vil partiet nu nedsætte et udvalg af forskellige politikere og organisationsfolk, som vil komme med en indstilling til først hovedbestyrelse og siden kongres om, hvem den nye formand skal være. Og traditionen tro, vil der ikke blive kampvalg.

Der skal være valg til riksdagen i Sverige den 11. september 2022.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Magdalena Andersson lyder som et godt bud. Den tidligere kommunist, Ylva Johansson, pt. EU-kommissær, lyder som et ekstremt dårligt bud. Mikael Damberg er endnu ikke tør bag ørene.

Nu stikker Stefan Löfven halen mellem benene og lader andre rage kastanjerne ud af ilden. Og måske det ikke er så tosset endda.
Han har været en katastrofe for Sverige, og med manglende (bevidst?) kendskab til årsag og virkning, så er han nok heller ikke den der kan rage kastanjerne ud af ilden.
Skal vi regne med at han flytter ud i et af Sveriges mange multi-kulti bebyggelser???