Annonce

Lyden af den uendelige californiske sommer

Ny dokumentar om The Beach Boys er seværdig især for nye fans, der skal introduceres til bandets banebrydende lyd af sommer og surfing
Foto: Disney+
The Beach Boys satte nye standarder for popmusik
Disney Plus har lige lanceret en ny dokumentar om bandet The Beach Boys, og det må man da sige er lige til tiden, nu hvor vi går fra forår til sommer.

For ingen anden popmusik er indbegrebet af sol, strandliv og brusende ungdom, som The Beach Boys’ musik fra begyndelsen af tresserne.

Alle kan nynne med på deres mange hits, der endnu i dag fremstår så unikke og harmonisk perfekte.

Men i modsætning til The Beatles, der af alle, i alle aldersgrupper, genkendes som navnet på et historisk band, så er det The Beach Boys skæbne, at det ikke har fået samme forankrende status, selvom de var mindst lige så revolutionerende og berømte i de formative år.

The Beach Boys opstod i 1961, og bestod af brødrene Brian, Dennis og Carl Wilson, der sammen med deres fætter, Mike Love og vennen Al Jardine, øvede sig i familiens garage i Hawthorne, Californien.

Forældrene var musikalsk begavede, og faderen havde tidligere udgivet musik, omend det ikke var med stor succes.

Lyden af Californien

De unge drenge trak på tidligere musik, især på korsang og harmonier fra tidlig rock’n’roll og R&B. Samtidig var de stærkt inspireret af den surferkultur, der herskede i Californien i disse år, hvor film og instrumentalmusik blev spyttet ud i lange baner.

Senere har man defineret denne surferkultur som et fænomen, der på mange måder dannede grundlaget for den senere beatgeneration, hvor unge mennesker ”droppede ud”, hoppede af hamsterhjulet og dyrkede en livsstil, der var baseret på frihed.

Det ramte tidens teenagekultur, og på mange måder var de Amerikas første hvide boyband

The Beach Boys første singlehit, “’Surfin’ U.S.A.’ er senere blevet defineret som indbegrebet af ”den californiske lyd”, og det særligt nye var, at de var de første, der faktisk lavede numre, hvor de sang om surfing, og på den måde satte ord på hele bevægelsen.

Det ramte tidens teenagekultur, og på mange måder var de Amerikas første hvide boyband, der tog hele nationen, og senere hele vesten med storm.

Senere, da ”Den britiske bølge” ramte USA med The Beatles, rullede historiens tidehvervsbølge ind over hele den vestlige verden.

Gode vibrationer

Det kom som et chok for alle, ikke mindst The Beach Boys, der ikke havde set det komme. For meget kan man sige om The Beatles, men som musikere og sangere var de langt underlegne The Beach Boys’ evner til at synge og skabe harmonier.

Men alligevel var det tydeligt for enhver, at The Beach Boys’ image var bundet til strandkulturens bekymringsløse livsstil, mens The Beatles var stilikoner, der på så mange planer var kommercielt mere i sync med en større kulturkreds.

‘Pet Sounds’ er og bliver et skelsættende album

The Beach Boys og The Beatles konkurrerede om førstepladsen op gennem tresserne, til og med 1966, hvor The Beach Boys lancerede deres banebrydende album ’Pet Sounds' og singlen ‘Good Vibrations'.

‘Pet Sounds’ er og bliver et skelsættende album, men det fik ikke kommerciel succes dengang, og i årene efter mistede The Beach Boys deres førerposition.

Siden begyndelsen var det storebroderen Brian Wilson, der havde arrangeret og skrevet bandets numre, og i samarbejdet med hitmageren Phil Spectors ”The Wracking Crew” i 1966 og fremefter, der som studieorkester havde skabt den særlige lyd, ‘’A Wall of Sound’, lykkedes det for ham at omdefinere bandets lyd og stil til noget, der var mere modent og eksperimenterende.

Disney Plus’ dokumentar lykkes faktisk med at introducere bandets opståen og særlige kvaliteter. Den gør det på helt traditionel vis, og derfor er den også rettet mod folk, der aldrig har været bekendt med bandets historie og dets mange op- og nedture.

Det hele er fortalt i andre dokumentarer og bøger

Den illustrerer fint hvorledes faderen, Murry, hjælper dem til tops som deres manager, men også at han som far var voldelig og brutal, og siden på tragisk vis bliver stærkt alkoholiseret og altødelæggende for brødrene og deres musikalske samarbejdspartnere.

Får ikke det hele med

Det hele er fortalt i andre dokumentarer og bøger, men som det også forklares, så er det særlige ved The Beach Boys, at det som et musikalsk fænomen hele tiden bør og kan lanceres til en ny generation.

Og netop derfor virker grebet godt, fordi den med garanti vil blive et afsæt for nye fans.

Men en dokumentar på under to timer kan slet, slet ikke få det hele med. Det er umuligt, fordi The Beach Boys’ historie er så omfattende og på mange måder også kompleks.

De mistede fodfæste på tidens scene og hitlister, og var nær ved at bryde helt sammen som band

Men at den for eksempel påpeger, at fejden mellem The Beatles og The Beach Boys faktisk mere var en art sameksisterende fænomen, hvor de pressede hinanden fremad, op gennem den psykedeliske tidsalder, hvilket skabte en ny lyd, en ny slags popmusik, som så mange bands efterfølgende har været inspireret af, er virkelig en fin og korrekt vinkel.  

The Beach Boys kunne ikke omstille sig til sentressernes modkulturelle og politisk ladede kulturrevolution.

De mistede fodfæste på tidens scene og hitlister, og var nær ved at bryde helt sammen som band.

Men da en opsamlingsplade udkom i midten af halvfjerdserne, ramte den en ny kulturel vending, og pludselig var The Beach Boys et klassisk band, der kunne fylde gigantiske stadions med fans, der aldersmæssigt ramte gamle såvel som helt unge.

Værd at revurdere

Dokumentaren illustrerer glimrende disse bølgegange i bandets historie, samtidig med, at man får det klare indtryk, at The Beach Boys var mere geniale og musikalsk komplekse, end hvad de generelt har fået kredit for.

Det lykkes faktisk for dokumentaren at forklare, hvorfor deres musikalske evner, der var så unikke og enestående, er værd at revurdere.

Og så er det jo bare sommer, strand, teenageliv og livsglæde, som det hele står og falder med.

Her er en dokumentar om The Beach Boys bare den gave, der bliver ved at give, for selv i dag er deres største hits indbegrebet af netop det.

 

’The Beach Boys’. Instrueret af Frank Marshall og Thom Zimmy. Den fik premiere 24. Maj, 2024.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet