Annonce

Benægtede blodigt skoleskyderi: Dokumentar om USA's informationskrig er en bitter pille at sluge

’The Truth vs. Alex Jones’, handler om hvordan den højreekstremistiske hjemmeside, InfoWars, gennem et helt årti betvivlede Sandy Hook-massakren
Foto: HBO
Alex Jones' hjemmeside InfoWars fik stor succes med at sprede misinformation
Da en sindsforvirret mand, den 14. december 2012, opsøgte Sandy Hook Elementary og dræbte tyve børn og seks voksne, var det blot endnu en af landets gruopvækkende skoleskyderier, der har hensat landet i stor forvirring, sorg og frustration.

Manden gik fra klasselokale til klasselokale og skød med et automatvåben på klos hold. Ingen overlevede massakren, dvs. at der var ingen sårede.

Hændelsen blev selvfølgelig dækket i hele landets og resten af verdens medier, og man så interview med nogle af de forældre, der havde mistet deres børn. Og efterfølgende er hændelsen også blevet gransket i alle leder og kanter.

Alligevel blev der hældt malurt i bægeret, og dette fik kolossale konsekvenser for hele hændelsesforløbet, en tragedie, der endnu den dag i dag fremstår som en ekstra horribel ingrediens, der blot gør det hele endnu mere gruopvækkende.

Hyldet af Trump

Dan Reeds dokumentar, ’The Truth vs. Alex Jones’, handler om hvorledes det højreekstremistiske site, InfoWars, gennem et helt årti betvivlede hændelsen, som blev kaldt et ”hoax”.

Byen Newtown, hvor skolen er, har 28.000 indbyggere, og på InfoWars kunne man følge med i en ophedet debat, hvor ”nyhedsværterne” påstod, at det var fake news, forberedt gennem mange år, hvor samtlige indbyggede var med til at lyve om hændelsen, alene for at skabe argumenter for, at den amerikanske våbenlovgivning skulle strammes.

Alex Jones, der skabte InfoWars i 1999, og som er blevet hyldet af Donald Trump, der for øvrigt har udtalt, i forbindelse med et andet skoleskyderi, at sådanne hændelser kun sker, fordi skolerne ikke er bevæbnet godt nok, blev sagsøgt over to gange af forældre til de myrdede børn.

Skoleskyderiet og retssagen mod Alex Jones blev dækket massivt

Det førte til en retssag, og det er denne, som dokumentaren drejer sig om. Alex Jones tabte sagen, i det der er blevet kaldt for Amerikas største injuriesag nogensinde.

Hans gentagne forsøg på at ”afsløre”, at forældrene til de dræbte børn, var skuespillere, der var nemme at gennemskue, førte til at årtiers chikane, begået imod forældrene, blev ekstra voldsomme, fordi Alex Jones og Co. opildnede sine læsere til at forfølge disse mennesker i dyb sorg.

Massiv dækning

Skoleskyderiet og retssagen mod Alex Jones blev dækket massivt, og alligevel fremstår dokumentaren særdeles relevant - og helt ufattelig uhyggelig.

Alene det faktum at forsvarerne kan afsløre, at omkring 172 millioner amerikanere betvivler, at der har fundet et skoleskyderi sted på Sandy Hook, vidner om, at Alex Jones’ misinformation har store konsekvenser for det splittede Amerika.

Sideløbende solgte Alex Jones tvivlsomme præparater

At Donald Trump ovenikøbet støtter ham, og har udtalt, at Alex Jones er en bedre journalist end de etablerede journalister og medier, giver ikke meget håb for den nærmeste fremtid, hvor Trump igen står til at vinde præsidentvalget til november.

Det helt ekstremt uhyggelige ved at følge selve retssagen er, hvorledes Alex Jones faktisk udnyttede situationen på en facon, som det etablerede system synes at være handlingslammet overfor.

Tvivlsomme præparater

Hans store succes med InfoWars beror på en lang række faktorer. En fan forklarer, at han blev tiltrukket af Alex Jones, fordi det simpelthen var så morsomt at følge ham, fordi man aldrig vidste hvad han kunne finde på at sige.

Senere, da spliden i Amerika blev endnu mere spidset til, blev InfoWars til et centrum for ideen om, at en elite styrede landet imod befolkningens interesser.

Sideløbende solgte Alex Jones tvivlsomme præparater, der blandt andet blev lanceret som alternativer til vacciner, da verden lukkede ned.

Det er en strategi, og med de samme præparater, som Ami Carlsons kult, Love Has Won, anvendte, og som gjorde at de kunne leve af deres konspirationer.

Og han opfordrede sine følgere til at donere penge, så han kunne slippe ud af sagen skadefrit

Under retssagen lykkedes det for Alex Jones at reklamere for sine præparater, samtidig med, at han brugte mediernes opmærksomhed til at vedblive med at kalde ”Systemet” for korrupt og skadeligt.

Og han opfordrede sine følgere til at donere penge, så han kunne slippe ud af sagen skadefrit. Samtidig lykkes det for ham at erklære InfoWars konkurs, og han har den dag i dag ikke betalt de penge, som han blev dømt til at betale de forældre, der retsforfulgte ham.

Et Amerika i tvivl

Det er på dette grundlag, at dokumentaren faktisk er en ekstrem tragedie, hvor forældrenes forsøg på at sagsøge denne demagog, fremstår som en Pyrrhussejr, hvor Alex Jones ikke lider skade overhovedet.

Det er et symptom på et Amerika, der svælger i tvivl, i had og mistillid, der har givet plads til ekstrem irrationel modstand, der forøger de skader, samfundet er udsat for.

Alex Jones og hans kumpaner ændrer ikke strategi

Dokumentaren er ikke, som sådan, eksplicit eller konfrontatorisk. Den fremviser blot hændelsesforløbet og giver tid til fordybelse, hvilket er det eneste våben imod misinformation, som det etablerede system har at gøre modstand med.

For undertegnede er det i hvert fald en misforståelse, at retssagen var en sejr for forældrene og sandheden.

Alex Jones og hans kumpaner ændrer ikke strategi, og der er angiveligt endnu en stor procentdel af den amerikanske befolkning, der tror på de mange konspirationer.

 

Dan Reed: 'The Truth vs Alex Jones'. HBO Max, 2024.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling"

LOL

Og?
Hans uddannelse gør vel ikke artiklen dårligere. Hvad er det du vil insinuere ?