Helt ude på overdrevet med regnbuefarvede enhjørninger og stoffer i massevis

Ny dokumentar i tre dele om den bizarre kult Love has won tegner et fint portræt, uden at det tager form af udnyttelse af medlemmerne, som fremstår fuldstændig bims.
Foto: HBO Max
Amy Carlson stod i spidsen for kulten Love has won.
HBO Max’ nye dokumentarserie i tre dele, ’Love Has Won: The Cult of Mother God’, der handler om Amy Carlsons skabelse af en new age kult, hvor hun selv var Gud, er selvfølgelig en helt igennem bizar og vild historie.

Sådan er det med disse mange kulter, der kommer og går, og som har så mange, forfærdelige skæbner på samvittigheden.

Det særegne ved denne kult, der kaldte sig Love Has Won er, at selvom mange lider en krank skæbne, så er der ikke tale om mord og brutalitet.

Derimod om især Amy Carlsons egen skæbne, hvor de efterladte kultmedlemmer gennem en lang periode levede side om side med hendes mumificerede lig, som de tilbad.

De mente, at hun var taget afsted på et intergalaktisk rumskib, hvor også Robin Williams, Donald Trump, Elvis og mange, mange andre angiveligt også er med.

Det fremstår som en helt igennem forvrænget udgave af et realityshow, fordi kulten hovedsageligt bedrev deres virksomhed på internettet.

De omkring 20 faste medlemmer var næsten konstant online, hvor deres følgere dyrkede dem, købte deres produkter og eliksirer. Mange af kultens penge kom fra helbredelse, der foregik gennem internettet.

Skønhedsprodukter og stoffer

Kulten var, som sagt, skabt af Amy Carlson og hendes følgere. Hendes tidligere arbejde på McDonalds blev dælme også en del af hendes spirituelle univers.

Af en eller anden mærkværdig grund blev hendes poppede tilgang noget, der kunne tiltrække især unge kvinder, der længtes efter en positiv, spirituel kult, hvor de samtidig kunne dyrke deres kroppe, købe skønhedsprodukter og tage stoffer i store mængder.

For os andre, fremstår det som en lang og altødelæggende fest

Amy Carlson døde i 2021, efter et massivt stof- og alkoholmisbrug, der blev rigt eksponeret på deres hjemmeside.

Kultmedlemmerne forklarede, at hendes misbrug var nødvendig, fordi hun i perioder påtager sig hele verdens smertefulde tilstand.

For os andre, fremstår det som en lang og altødelæggende fest, der i stigende grad mister sin glans.

Meget lidt analyse

Det særlige ved serien, der er produceret af Hannah Olson, er dens tilgang.

For det første gentager den ikke hele tiden passager med latterlig underlægning og tema-musik. Det er netop den stil, der ofte gør den slags serier næsten umulige at nyde.

Serien er meget dokumentarisk og meget lidt analytisk. Vi følger Amy Carlsons familie og hendes følgere, der selvsagt har forskellige opfattelser af, hvad der foregår.

Man bør da som seer kunne indse, at det er helt igennem bims

De mest kontroversielle sider af kultens ideologi, blandt andet deres vilde dyrkelse af alle mulige konspirationsteorier omkring 9/11, Big Pharma, samt deres tilhørsforhold til QAnon og idé om at de kunne helbrede Covid med deres eliksir, som de solgte på deres hjemmeside, bliver ikke analyseret.

Det synes jeg ikke er noget problem, for man bør da som seer kunne indse, at det er helt igennem bims.

Regnbuefarvede enhjørninger

Man sidder selvsagt efterfølgende med den oplevelse, at der her er tale om mennesker, der befinder sig helt ude på overdrevet.

Deres mangel på viden og tiltro til noget som helst, kombineret med dokumentarens eksponering af deres skrøbelige identiteter, gør det umuligt at forstå, hvorfor det kunne ende så grelt.

Det er som om, at det spirituelle slet ikke lider under alt det eksplicit poppede, der ender i rent kitsch med regnbuefarvede enhjørningebamser og LED-lyskæder.

Men, som sagt, så er serien værdig og interessant. Den kan virkelig noget, og det er som om, at det er lykkedes at skabe et portræt af disse uhyrligheder, uden at ende med at fremstå som ren udnyttelse og svælgen i ulykken.

 

’Love Has Won: The Cult of Mother God’. Instrueret af Hannah Olson. I tre dele. HBO Max, 2023.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har ikke hørt eller læst om ‘The Cult of Mother God ‘ eller Amy Carlsson -Men til gengæld er der en anden internet kultbevægelse QAnon som har været meget omtalt i de seneste år - Denne bevægelse er særdeles aktiv med udspredelse af de vildeste konspirationsteorier- om at der findes en hemmelig sammensværgelse sted The deep State som opererer i det skjulte med en anden samfundsorden end den kendte og etablerede-

Helt vildt, hvad de fremkommer med af uhyrligheder, så som at der kidnappes babyer som bliver tappet for blod . Blodet som drikkes for at kunne styrke personerne der står bag sammensværgelse bla Barack Obama - Hillary Clinton mfl - Ikke overraskende ser de Donald Trump som en sand patriot og helt -

Men det er ikke kun i USA at den slags bevægelser har tilhængere - Vi kan også herhjemme hvor diverse grydelågsbevægelser og Men in Black har været fremme med de vildeste postulater om Mette Frederiksen - der i sær under covid epidemien er blevet strammet ud over alt sund og ædruelig fornuft -

Annonce

Annonce