Annonce

"Man kan aldrig skrive for mange sange om fællesskabet"

Benny Engelbrecht har skrevet en ny arbejdersang. Han håber, at andre vil følge trop.
Fælles om Danmark
Fra Gedser til Skagen fælles om de spor vi har lagt
Det er sangen om Danmark
Hvor vi har tillid til det land vi har skabt

Sådan indledes Danmarks nye arbejdersang ’Sangen om Danmark,’ forfattet af finansordfører Benny Engelbrecht (S), som håber, at han kan inspirere flere til at gøre som ham.

”Det ville være ærgerligt, hvis vi mistede den tradition, der er ikke mange tilbage, som laver arbejdersange i dag, men vi har stadig brug for dem,” forklarer Benny Engelbrecht til Netavisen Pio.

”Måske vil ikke alle bryde sig om min sang, jeg er jo ikke professionel. Men man kan vist ikke tage fra mig, at mit omkvæd er ret catchy.”

Kim Larsen vakte fællesskabsfølelsen
Benny Engelbrecht begyndte at spille guitar og bas allerede som 14-årig – og startede egentligt mest i trods mod sin mor, der insisterede på, at hun var den eneste musikalsk begavede i familien. Som ung drømte han om at blive professionel musiker, han har spillet i række bands og arbejdet som guitarsælger.

Benny Engelbrecht var barn i 70erne, i en tid hvor den politiske musik fyldte mere. Han samlede flasker i Fælledparken til første maj, mens han hørte Anker Jørgensens taler og Kim Larsens sange: ”Det vækkede en fællesskabsfølelse i mig.” Men det er hans indtryk, at der er berøringsangst over for den samfundskritiske musik i dag.

”Det meste musik i dag handler jo om kærlighed eller ’booty.’ Måske er det ved at vende lidt, selvom Nik & Jay har fået en strofe med om, at ’I 2001 stemte jeg på Anders Fogh, men jeg ved bedre nu.’ Det synes jeg bare er fedt.”

Nogle vil formentligt finde det paradoksalt, at en folketingspolitiker skriver en arbejdersang - for kan man egentlig det, når man selv er blevet en del af magtapparatet?

For Benny Engelbrecht er svaret, ikke overraskende, ’ja.’ Hans far var arbejdsløs og han selv har ingen uddannelse ud over 9. klasse – så på den måde føler han, at hans egen historie og arbejderbevægelsen hænger ganske fint sammen.

Hentet inspiration i Louis Pio
Benny Engelbrecht understreger, at musikken er noget af det, der har bundet den socialdemokratiske bevægelse sammen, helt tilbage fra 1870erne. ”Vi har en stærk sangskrivertradition i Danmark, som også inkluderer højskolesangbogen, men vores bevægelse er den eneste, som har en sangtradition som i så høj grad har integreret vores værdier.”

Derfor mener han også, at det i dag er helt naturligt at producere en moderne version med referencer til historien.

”Melodien kom ret hurtigt til mig, men til gengæld har jeg brugt utrolig lang tid på teksten. Jeg har været tilbage i nogle af de allerførste arbejdersangbøger for at finde inspiration. Den ældste reference er den sidste linie i sidste vers, der lyder: ’Med mod i bryst, kraft i arm’ som er en reference til ’Malmø Arbejdermach’, som Louis Pio oversatte fra svensk til dansk i 1875.” forklarer han.

Benny Engelbrecht håber, at hans nummer vil være med til at skabe mere politisk bevidsthed og bevidsthed om fællesskabets værdi. ”Hver fugl synger jo med hver sit næb, men jeg håber, at andre vil tænke ok, hvis han kan, så kan jeg også. Man kan aldrig skrive nok sange om fællesskabets værdi.”

 


Flere artikler om emnet