Annonce

Mette Frederiksen i 1. maj-tale: "Danmark står stærkt. Men vi kan endnu mere."

Vi står over for en ny begyndelse, siger statsminister Mette Frederiksen i sin tale 1. maj.
Coronakrisen er ved at være et overstået kapital og det er tid til at se fremad, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), i sin 1. maj-tale fra en kolonihave i Nordjylland, med Dannebrog blafrende i baggrunden.

"Hvis man skal være lidt højstemt. Det må man godt på en dag som 1. maj. Så kæmpede vi for hinanden. Vi kæmpede for Danmark," siger hun.

"Konfronteret med en global og ukendt pandemi. På tværs af alder, baggrunde,  forskelligheder og uenigheder. Satte vi os for at modbevise den påstand, at nå ja – så må nogen jo dø. I stedet sagde vi til hinanden; det skal være løgn!".

Mette Frederiksen understreger dog, at coronakrisen endnu ikke er et helt overstået kapitel.

"Faren er ikke drevet over."

"Men for hver dag, der går. Hvor vi stadig holder smitten nede. Hvor flere bliver  vaccinerede. Så begynder vi at kunne ånde lettet op. Vi begynder at kunne sænke  skuldrene."

En tid efter corona

Mette Frederiksen peger i talen også på, at Danmark er kommet bedre igennem krisen end de fleste af landene omkring os. Og at den relativt gunstige situation skal bruges til at vi kommer bedre ud på den anden side.

Vi slår hårdt ned på social dumping 

"At flere  unge tager en faglært uddannelse. At danske virksomheder står endnu stærkere i den  internationale konkurrence. At den grønne vækst får de bedste betingelser," siger hun og fortsætter:

"At vi også i  fremtiden har et velorganiseret arbejdsmarked, hvor vi slår hårdt ned på social dumping og ikke accepterer, at så mange unge mennesker ansættes i meget usikre og korte ansættelser."

Ros til støttepartierne

Mens talen er klinisk renset for de normale angreb på blå blok og borgerligheden, så er der til gengæld ros til støttepartierne på klimaområdet.

"SF. Radikale. Enhedslisten. I insisterede på at få det med i forståelsespapiret. Tak for det!  Siden blev det til en bindende klimalov. Vedtaget af et næsten enigt folketing. Nu er vi i fuld gang med at gøre det til virkelighed," siger hun og nævner det landbrugsudspil, som regeringen præsenterede i denne uge.

Kampen mod klimaforandringerne er et kapløb med tiden.

"Med alle de beslutninger, vi har taget det seneste år. Med det landbrugsudspil, vi nu har fremlagt. Så når vi næsten halvvejs af vejen mod de 70 procent i 2030. På ét år. Ikke på fem år. Ikke på tre år. Men på ét år har vi anvist initiativer, der bringer os næsten halvvejs."

"Det er nødvendigt, at vi har fart på. For kampen mod klimaforandringerne er et kapløb med tiden."

Få konkrete tiltag

Traditionen tro er 1. maj-taler ikke stedet for konkrete politiske udmelinger, men Mette Frederiksen siger, at regeringen i næste uge vil komme med en indsats rettet imod turismen og tilsvarende erhverv, der har været særligt udsatte under coronaen.

Hun peger på, at regeringen også vil tage det ”næste store skridt i opgøret med centraliseringen” inden folketinget går på sommerferie:

"Vi vil foreslå en omfattende udflytning af uddannelser og uddannelsespladser. Flere skal kunne gå i skole og uddanne sig i hele landet," siger Mette Frederiksen som opstemt slutter:

"Jeg tror, at Dannebrog kommer til at vaje ekstra flot i kolonihaverne sommeren over. Vi står over for en ny begyndelse. Stoltere. Stærkere. Bedre."

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Frederiksen tager sig af coronaen og beskæftigelsen. SF og Enhedslisten tager sig af klimaet.

Men hvem tager sig af sundhedsvæsenet og sygeplejerskerne?

Når forligsinstitutionen må opgive?

Det bliver temaet første maj 2022.

En ligning med x, y og z.

Der skal nok komme en aftale for sygeplejerskene, de er som politi, lærere, m.m. uundværlige. Og klart der skal ligeløn for M/K og samme uddannelses tid samme løn. Det er jeg ikke nervøs for. MF skal ikke blande sig her, men må gerne ændre loven fra 1969

Fin tale fra både MF og Enhedslistens nye kvikke Mai Villadsen, ja selv Pia Dyhr fik sagt noget fornuftigt.