Mettes 1. maj tale: Nej til højere pensionsalder

Der er ingen tvivl om at Arbejdernes Internationale Kampdag 2017 var dedikeret til kampen mod en højere pensionsalder. Netavisen Pio har kigget på 5 hovedbudskaber fra Mette Frederiksens 1. maj tale.
Landet over var tusinder af socialdemokraterne, fagbevægelsesaktive og almindelige røde danskere samlet til 1. maj. Den Socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen var med et tætpakket program på talerstolen i Aarhus, Randers, Herning, Fredericia, Odense og Esbjerg.

Særligt et budskabet overskyggede dem alle denne 1. maj. Allerede fra morgenstunden havde Mette Frederiksen (S), Pernille Skipper (Ø) og Pia Olsen Dyhr (SF) i et debatindlæg i Information slået et fælles budskab klart: ”Nej til at hæve pensionsalderen”. Det budskab klingede som et rødt ekko over hele landet på Arbejdernes Internationale Kampdag 2017.

Hermed en oversigt over fem hovedbudskaber fra Mette Frederiksens 1. maj tale:

1. Højere pensionsalder: Vi siger nej!
”Regeringen vil hæve pensionsalderen. Det rammer jer, der er ved at planlægge jeres tilbagetrækning. Jer, der er i 50’erne. Det rammer jer, der er nedslidte. Og jer, der ikke er. Jer, der måske bare glæder jer til lidt mere fritid efter et langt arbejdsliv. Vi siger nej!”

Men talen om højere pensionsalder slog ikke bare et budskab an, der var også et konkret spørgsmål til Statsminister Lars Løkke Rasmussen, der endnu ikke vil trække en grænse for hvor langt han er villig til at forlænge pensionsalderen:

”Regeringen har den frækhed, at den ikke vil fortælle, hvor meget pensionsalderen skal hæves. Men vi ved, at der skal mange måneder til, hvis regeringsgrundlaget skal gå op. Lars Løkke Rasmussen; i dag stiller jeg dig et spørgsmål: Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det 2 år”

2. Danmark er mere end Nordsjælland
”Vi har brug for et Danmark i balance. Vi behøver ikke være ens. Men vi behøver være fælles. Det er som om, regeringen har glemt, at Danmark er mere end nogle få postnumre i Nordsjælland. Lettelser i topskatten. Ingen progression i boligskatten. Store besparelser på ungdomsuddannelserne i provinsen. Nej til togfonden og færre vindmøller.”

Hallo Løkke

Og samtidig begrundede S-formanden under sin 1. maj tale, hvorfor det var gået så skævt:

”Løkkes kommunalreform har centraliseret Danmark mere end noget andet. Og da Kristian Jensen var skatteminister blev vores skattesystem år for år en skygge af sig selv.”

3. Vi skal tro på velfærdsmedarbejderne
”Det er egentlig på grund af bureaukrati og for meget papirarbejde, at vi har foreslået en fingrene-væk-reform i den offentlige sektor. Nu siger vi det også til regeringen: Vi skal tro på vores offentligt ansatte. Mere plads til faglighed. Mere ledelse. Mindre detailstyring. Flere resultater.

4. En stærkere social kontrakt 
”Globaliseringen har været et gode for mange. Skabt utryghed for andre. Arbejdskraftens fri bevægelighed er så flot en ide på papiret. For andre betyder den social dumping. Store virksomheder betaler ikke det, de skal i skat.

Det er ikke balance. Den skal vi skabe. En stærk social kontrakt. Det er vores svar. Det kræver, at vi satser meget mere på uddannelse til danske lønmodtagere. Så flere kan klare sig og beholde deres arbejdsplads i fremtiden. Og så vi samtidig får mere gang i væksten.

5. Hold kærlighed og politik adskilt 
Endelig leverede Mette Frederiksen også et smil på læben og lidt humoristisk sans på en kampdag, hvor det ellers var de alvorlige budskaber, der tog opmærksomheden:

”Man skal passe på med at blande kærlighed og politik. Se bare på de radikale. Nu har de kastet deres kærlighed på Kristian Jensen. Manden, der ikke alene har været hård ved vores skattemyndigheder. Han har også bragt udviklingsbistanden ned til det laveste niveau i 30 år. Sparet millioner af kroner på uddannelse og foreslår store besparelser rundt omkring i kommunerne. Altså på folkeskolen, daginstitutioner og på ældreområdet. Hvis det er kærlighed for de radikale, så er det da vist noget, der egner sig til Fifty Shades …”

Læs hele Mette Frederiksens 1. maj tale her.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce