Annonce

Mexicos Stauning giver nyt håb til det jævne folk

Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, kaldes socialdemokrat og venstrepopulist. De store USA-dominerede medier hader ham, men for jævne mexicanere er han "min præsident". Forfatteren Lars Olsen beretter fra Mexico, hvor venstrefløjen nyder usædvanlig folkelig opbakning.
Forfatter, debattør Lars Olsen

Teodila Faustino fra Mexico City er 69. Hun er gået på pension efter at have serveret i et af de utallige tacos-steder, hvor mexicanere og turister nyder et billigt og som regel godt krydret måltid.

Her fik Teodila Faustino en løn svarende til 340 kroner om ugen og har ingen pensionsordning. Heldigvis modtager hun nu 1890 kroner hver anden måned i den nye folkepension, som det venstreorienterede styre indførte efter valgsejren i 2018.

"Ingen anden præsident har nogensinde gjort det, som han gør. Jeg er, hvor jeg er, takket være ham. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal takke ham", siger hun til det britiske Guardian.

Obrador er Mexicos første venstreorienterede præsident siden 1930’erne. Op gennem 10’erne skete en markant omorganisering og fornyelse af venstrefløjen. Det nye centrumvenstre-parti, Morena, blev landets stærkeste, og ved præsidentvalget opbyggedes en endnu bredere koalition, der spænder fra marxister til socialkonservative kristne.

På lønmodtagernes side

Egentlig hedder han Andrés Manuel López Obrador, men med mexicanernes glæde for forkortelser blot AMLO. De store amerikansk dominerede medier beskriver ham som en magtfuldkommen populist og demagog; 70 procent af mexicanerne mener imidlertid, at han gør det godt, og Morena er fortsat landets dominerende politiske kraft.

Fem millioner er på få år løftet ud af fattigdom – men der er langt igen.

Det er et paradoks - men kun tilsyneladende. Den mexicanske forfatter og ekspert i socialpolitik, Viri Rios, peger i Americas Quarterly på flere årsager til AMLO’s popularitet. At behandle hans folkelige styrke som et kæmpe svindelnummer er at "tage fejl af et historisk afgørende øjeblik i Mexicos unge demokrati":

"AMLO’s regering har leveret afgørende indenrigspolitiske resultater til gavn for de fattige. Han forøgede mindstelønnen med 85 procent ud over inflationen og gennemførte arbejdsmarkedsreformer, der styrkede en ny generation af demokratiske og uafhængige fagforeninger. Lønningerne udgør derfor den største andel af indkomsterne nogensinde", skriver Viri Rios, der er ph.d. fra Harvard og kommentator ved det store spanske dagblad El Pais.

Lige nu behandler kongressen et forslag fra regeringen om massiv udbygning af ferieloven. Efter fire års ansættelse øges retten til ferie f.eks. fra 12 til 18 dage. Fra fagforeningskontorerne opfordrer højttalere og transparenter til at støtte forslaget. "Alle har ret til en værdig ferie".

Fattigdom reduceret

Efter en måneds rundrejse er fattigdommen tydelig.

Hjemløse sover på gaderne - især i storbyerne. Børn tigger på gader og tacos-barer. En voksen leder efter madrester i en skraldespand - og spiser dem øjeblikkeligt.

Men: for første gang har Mexico en regering, der gør noget ved det. Da den nye regering kom til, var 42 procent under den officielle fattigdomsgrænse. Nu er det 36 procent. Fem millioner er på få år løftet ud af fattigdom – men der er langt igen.

AMLO tager bussen, stopper ved afsides dagligvarebutikker for at købe sin mad og taler et folkeligt spansk

Regeringen satser på høj økonomisk vækst, som især har fået de fattige sydlige regioner til at boome. Og så udbygges pension, sociale programmer og mindsteløn. Nogle af pengene kommer fra en populær indsats mod skatteunddragelse i store virksomheder, men andre offentlige udgifter er også hårdt beskåret.

Da Acapulco i efteråret blev ødelagt af en orkan, gik genopbygningen uendelig langsomt på grund af besparelser på beredskabet. AMLO måtte sætte militæret ind for at hjælpe de nødstedte, og det blev naturligvis en stor politisk sag. Ikke desto mindre støttes de sociale programmer af 72 procent, mens kun 14 procent er imod.

Tættere på folket

Med til billedet hører den geografiske ulighed. AMLO’s regeringer har gennemført store investeringer i de fattige sydlige regioner, hvor han selv kommer fra. Læg dertil en form for politik, der er helt forskellig fra tidligere regeringers, som bestod af landets sociale og teknokratiske elite.

"AMLO tager bussen, stopper ved afsides dagligvarebutikker for at købe sin mad og taler et folkeligt spansk (…) Gennem årtier har han besøgt små lokalsamfund, der tidligere var totalt uinteressante for de centrale myndigheder. Folk i disse lokalsamfund husker ham som et af de få ordentlige møder med den mexicanske stat," påpeger Viri Rios.

Det er tiltag som disse, velbjærgede mediefolk afskriver som populisme.

Det samme sker med salget af den store private Boeing 787, der af hans forgænger blev købt som modstykke til USA’s Air Force One (den amerikanske præsidents privatfly, red.). AMLO nægtede at bruge jetflyet, der nu er solgt.

Med Sheinbaum kan der komme et bredere perspektiv med stærkere betoning af klimaet

Den folkelige succes handler således både om politikkens indhold og et styre, der er tættere på jævne folk og deres værdier. I kioskerne kunne man omkring nytår købe en 2024-kalender med en lun karikatur af AMLO: "Dét er min præsident".

En stærk kronprinsesse

Til juni skal Mexico på ny til valg. Præsidenten vælges kun én gang til en periode på seks år, og den brede koalitions bud på efterfølger er Claudia Sheinbaum, barnebarn af jødiske flygtninge, der kom til Mexico i kølvandet på nazismen. Claudia Sheinbaum var den første kvindelige overborgmester i Mexico City, men har nu trukket sig for at hellige sig valgkampen.

I sin akademiske karriere var Sheinbaum ekspert i energiplanlægning og bidrog til FN’s klimapanel. Som præsident vil hun formentlig lægge en ny linje på et område, der springer i øjnene fra et dansk perspektiv: klimapolitikken.

Mexico er en af de største olieproducenter i den demokratiske verden, og indtægterne fra olien er afgørende for statsfinanserne. AMLO har især været optaget af opgøret med neoliberale forgængeres forsøg på privatisering af olieindustrien. Det afgørende var at gøre det statslige olieselskab Pemex til et stærkt anker i energipolitikken. Med Sheinbaum kan der komme et bredere perspektiv med stærkere betoning af klimaet.

Følelsen af et historisk skifte, hvor jævne mennesker omsider kommer til magt og værdighed

Hun skal imidlertid vælges først. De amerikanske medier er allerede fyldt med spekulationer om, at valget vil ændre det politiske landkort, men tallene tyder ikke på det: ifølge målingerne står Sheinbaum til 52 procent, mens centrumhøjres Xóchitl Gálvez opnår 30 procent.

Den rosa bølge

Meget tyder på, at valget bekræfter Latinamerikas “rosa bølge”, der har bragt det reformistiske venstre til magten i flere af de toneangivende lande: Mexico, Lula i Brasilien, Gabriel Boric i Chile, etc.

Vi var også på længere rejse i Brasilien i 2006 under Lulas første periode. Også dengang oplevede vi den særlige optimisme, hvor folk, som de er flest, får nye muligheder, og millioner løftes ud af fattigdom.

Som dansker skal man sikkert tilbage til Stauning og 1930’erne for at opleve noget lignende: Følelsen af et historisk skifte, hvor jævne mennesker omsider kommer til magt og værdighed - og der pø om pø bliver plads til alle omkring samfundets bord.

Lars Olsen er debattør og forfatter, senest til bogen Rige børn leger bedst - et portræt af det danske klassesamfund.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Et af de store trafikprojekter er Maya-toget, der skal åbne Yucatan-halvøen for turisme og give lokalbefolkningen mulighed for at komme fremad. 19 milliarder dollars og hundreder af km helt ny jernbane. Et dristigt men realistisk foretagende som Le Monde Diplomatique havde en stor artikel om i denne måned.
Tak for Pios gode artikel om AMLO.

Her ser vi igen USA`s manglende opbakning til den nuværende regering og præsident i Mexico fordi de fører en "socialistisk" politik. I USA er socialisme et "fy-ord". I USA foretrækker de en højreorienterede en politik ført med biblen i den ene hånd og riflen i den anden.