Annonce

Minkerstatninger yderligere forsinket og hver tredje pædagogrekruttering var forgæves

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er frustreret, for han og SVM-regeringen kan ikke holde et løfte om at have en erstatningsmodel til minkavlerne klar i første del af 2023. For det er ganske kompliceret at udbetale erstatninger til de nu tidligere minkavlere, forklarer ministeren.

En ny opgørelse viser, at hver tredje forsøg på at ansætte en ny pædagog ikke gav pote. Det finder pædagogernes formand, Elisa Rimpler "alarmerende".

Og så oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S), at næsten 2.000 køretøjer beslaglagt efter to år med stramninger mod vanvidskørsel.

 

Fødevareminister frustreret: Kan ikke holde mink-løfte 

Regeringen når ikke at præsentere en model for udbetaling af erstatninger til minkavlerne i årets første kvartal - på trods af at det udtrykkeligt nævnes i SVM-regeringsgrundlaget at en model vil blive præsenteret “i begyndelsen af 2023”.

Det erkender fødevareminister Jacob Jensen (V) på en generalforsamling for minkavlere i Herning fredag:

“Jeg er også frustreret over, at det er gået så langsomt, som det er, lige siden at det blev en sag for efterhånden et par år siden. Det er også derfor, vi har skrevet det ind i vores regeringsgrundlag,” siger ministeren ifølge TV 2 Midtvest. https://www.tvmidtvest.dk/minksagen/minister-moeder-minkavlere-med-nedslaaende-besked-om-erstatning

I regeringsgrundlaget skriver Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne: "Regeringen vil i starten af 2023 præsentere en model, der giver minkavlerne deres erstatninger og acontoudbetalinger hurtigere".

Ifølge Jacob Jensen skydes forsinkelsen, at det er juridisk kompliceret. Dels fordi, der er mange individuelle forhold, dels er der mange ting, “der skal tale sammen”. Og endelig fordi ambitionen er, at “gøre det ordentligt”.

Læs mere her.

 

Ny nedslående rekord: Hver tredje pædagogrekruttering forgæves

Pædagogmanglen breder sig med alarmerende hast. Næsten 5000 gange i perioden juni til november 2022 lykkedes det ikke at finde en pædagog til en ledig stilling. Dermed blev hvert tredje pædagogjob ikke besat i perioden.

Det er alarmerende, mener BUPL-formand Elisa Rimpler:

”Det er voldsomme tal, der endnu engang understreger, at situationen er akut. Under halvdelen af de ansatte i landets daginstitutioner er nu pædagoger og det går desværre kun den forkerte vej. Det er ekstremt bekymrende, og det kommer til at have store konsekvenser for børnene i vuggestuer, børnehaver og fritidsinstitutioner langt ud i fremtiden,” siger Elisa Rimpler.

Med næsten 5000 forgæves rekrutteringer sættes der samtidig en ny kedelig rekord i forgæves rekrutteringer. Den forgæves rekrutteringsrate for pædagogerne er højere end for både SOSU’er, sygeplejersker og lærere.

Men rekrutteringskrisen på pædagogområdet er ikke ny. BUPL har længe advaret om konsekvenserne, hvis der ikke handles. I 2030 vil der mangle 14.000 pædagoger, hvis der ikke sættes ind.

”Advarselslamperne har blinket længe, men det har desværre været småt med handling. Og det til trods for, at vi gentagne gange har appelleret til regeringen om at sætte ind, så det bliver mere attraktivt at blive og være pædagog. Vejen er en styrket uddannelse og forbedrede vilkår - og ikke mindst en højere løn,” siger Elisa Rimpler.

Regeringen har afsat 3 milliarder frem mod 2030 til en særlig rekrutteringspulje for velfærdsfagene og lagt op til trepartsforhandlinger i efteråret op mod de offentlige overenskomstforhandlinger i 2024. Men en styrkelse af pædagoguddannelsen kan ikke vente længere, siger Elisa Rimpler.

”Optaget er faldet med en femtedel siden 2016. Vi er nødt til at investere i pædagoguddannelsen, så vi kan tilbyde de studerende en attraktiv uddannelse og en god vej ind i pædagogfaget.”

 

Næsten 2.000 køretøjer beslaglagt efter to år med stramninger mod vanvidskørsel

I marts 2021 trådte de nye regler vedrørende vanvidsbilisme i kraft. Reglerne indebærer blandt andet, at politiet skal beslaglægge vanvidsbilisters køretøjer på stedet, hvor vanvidskørslen har fundet sted, og uanset ejerforhold. Når køretøjet efterfølgende er endeligt konfiskeret, har politiet mulighed for at bortauktionere køretøjerne.

Efter to år med de nye regler kan justitsminister Peter Hummelgaard (S) konstatere, at reglerne i den grad har haft deres berettigelse.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der i perioden 1. april 2021 til 20. marts 2023 i alt er beslaglagt 1.902 køretøjer med henblik på konfiskation.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S):

”Vanvidskørsel er foragt for vores fællesskab og menneskers liv. Det er i mine øjne dybt forkasteligt – og det skal vi slå hårdt ned på. De mange beslaglæggelser tyder på, at stramningerne på området har været utroligt effektive. Jeg håber, at reglerne på sigt også vil have en afskrækkende effekt, så folk tænker sig om en ekstra gang, før de træder speederen i bund, sætter sig påvirkede ind i bilen eller på anden måde udsætter andre for fare med deres hensynsløse kørsel. I den kommende tid vil vi i regeringen fortsætte med at følge effekten af stramningerne på området for vanvidskørsel og løbende se på muligheden for at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel.”  

Ifølge færdsels- og straffeloven betegnes følgende som vanvidskørsel:

  • Kørsel med en hastighed på mindst 200 km/t

  • Kørsel med en hastighed på mindst 100 km/t og mere end det dobbelte af den tilladte fartgrænse i området.

  • Spirituskørsel med en promille på over 2,00

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder

  • Udviser særlig hensynsløs kørsel

  • Forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed

  • Uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens krop eller helbred under særligt skærpende omstændigheder 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Fødevareminister frustreret: Kan ikke holde mink-løfte
Regeringen når ikke at præsentere en model for udbetaling ..."

Så går jeg da ud fra, at påskeferien er inddraget så der kan arbejdes på en 'model'
.