Annonce

Når Megafon bliver mega-fun

Den refleksion omkring brugen af målinger, som har været på de fleste medier over hele verden ovenpå Brexit og Trump, er tilsyneladende udeblevet på Politiken og TV2. Det er opsigtsvækkende, når netop Megafon konsekvent rammer helt forkert.

Man skal som regel tage sig i agt, hvis man møder personer, der er meget skråsikre. Særligt hvis de samtidig ikke tåler kritik. Og nej, det er ikke Trump, der er tale om i dette tilfælde. Men derimod Mega-funs direktør Asger H. Nielsen. Han påstår at bedrive meningsmålinger, men det svarer vist til, at Krifa mener at være en fagforening.

Megafon bedriver meningsmålinger på samme måde, som Krifa bedriver fagforening
Da en af hans ’chok-målinger’ for et år siden bankede Socialdemokratiet ned på under 20 procent af stemmerne, var det ifølge Asger H. Nielsen ”100 procent korrekt”. Og da en anerkendt valgforsker efterfølgende tillod sig at betvivle rigtigheden af det dramatiske resultat, blev han kaldt ”fagligt inkompetent”. Hvis man ikke troede på Mega-funs måling ”er man politisk tonedøv og lever i en sæbeboble”, sagde Asger H. Nielsen.

Efterfølgende viste flere andre målinger, at tilslutningen til Socialdemokratiet var nogenlunde den samme som hidtil.

Men da var skaden for længst sket. Politiken og TV2, der altid lægger spalter til Mega-fun og denne gang med gule breaking-bjælker havde udråbt Socialdemokratiet til at være i krise, var for længst videre. Her var ingen lyst til at stille kritiske spørgsmål til Mega-fun direktør Asger H. Nielsen.

Politiken og TV2 burde reflektere over chokmålinger
Den refleksion omkring brugen af målinger, som har været på de fleste medier over hele verden ovenpå Brexit og Trump, er tilsyneladende udeblevet på Politiken og TV2.

Her bruger man fortsat jævnligt målinger fra Mega-fun. Man interesserer sig ikke for, at Mega-fun er et af de mest lukkede institutter. Man forholder dem ikke, at de vægter deres resultater på en særdeles tvivlsom måde. Man bringer til gengæld deres resultater. Og man ser igennem fingre med, at nærmest alle andre målinger viser en modsat virkelighed.

Kan det for eksempel passe, at Socialdemokratiet konsekvent ligger under valgresultatet hos Mega-fun, når partiet i nærmest alle andre målinger ligger over valgresultatet?

Kan det passe, at Nye Borgerlige stormer ind i Folketinget med knapt 5 procent  af stemmerne, når partiet i nærmest alle andre målinger ligger omkring spærregrænsen +/-?

Kan det passe, at Venstre og Dansk Folkeparti er i tilbagegang, når de i nærmest alle andre målinger er i fremgang eller status quo?

For hvem er det, der lever i en sæbebole, når man kun skriver om Mega-funs målinger og helt ignorerer al anden data, der viser en anden udvikling? Som for eksempel Politikens politiske redaktør, der med afsæt i den seneste Mega-fun måling skråsikkert konkluderer, at Socialdemokratiet er gået tilbage siden det fælles interview med Dansk Folkeparti. Åhh hvilken lykke ville være større for Rådhuspladsen, end hvis det var tilfældet? Det er det så næppe heller. I hvert fald viste Epinion dagen efter, at Socialdemokratiet går frem til 29 procent  af stemmerne.

Om ikke andet understreger det udfordringen i, at lade en enkelt måling være udslagsgivende for skarpe konklusioner.

Ydmyghed vil klæde Mega-fun 
For teoretisk set kan Mega-fun ramme rigtigt. Selv en blind høne kan finde korn. Vi ved det først, når valget er afgjort. Men indtil da ville det klæde Politiken og TV2 at tage de nødvendige forbehold, sålænge man ukritisk insisterer på at lægge spalter til Mega-funs såkaldte meningsmålinger. Ligesom blot en smule ydmyghed ville kendetegne Mega-fun direktør Asger H. Nielsen.

Efter valget i USA mente han, de amerikanske institutter kunne lære noget af Mega-fun: ”Hvis de amerikanske institutter havde været på studietur her i Danmark og havde talt med os, så var det måske ikke gået helt så galt. Vi begik jo samme fejl med DF-stemmerne særligt i Sønderjylland”, sagde han.

Hvortil valgforsker Erik Gahner ved SDU skarpt bemærkede:

”Denne sammenligning giver ingen mening, hvorfor det ville være rart, hvis det kunne blive forklaret, hvad der helt præcist menes. Ligeledes er udfordringen selvfølgelig den, at Megafon konsekvent og ofte rammer så forkert, at de nok ville få mere ud af en studietur til USA, end amerikanske analyseinstitutter ville få ud af at besøge Danmark.”

 
Harald  Brix (1841-1881) var en dansk politiker og redaktør. Sammen med sin fætter Louis Pio og Paul Geleff grundlagde han udspringet for Arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet i Danmark.
Brix-klummen på Netavisen Pio giver udvalgte og markante skribenter mulighed for at skrive under pseudonym.  Den enkelte skribent er chefredaktøren bekendt.


Flere artikler om emnet