Annonce

Debat: Minimumsnormeringer er misforstået

Alle er enige om, at der mangler kvalitet i daginstitutionerne, men politikerne på Christiansborg skal stoppe med at være minimumsnormeringernes heppekor.
Det haster ikke med at få loven om minimumsnormeringer i hus!

Selvom Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening BUPL, udtalte det modsatte, da en undersøgelse viste, at omtrent hver anden kommune lægger op til besparelser på daginstitutionerne i 2021.

Det kommer let til at fremstå kynisk at argumentere imod de mange mennesker med børnebamser på Christiansborgs Slotsplads, for hvem vil ikke sikre kvalitet for samfundets mindste?

Skaber mere bureaukrati

Aftalen om at indføre lovbundne minimumsnormeringer underminerer det kommunale selvstyre.

Det vil kun skabe mere bureaukrati og fjerne nærdemokratiet, hvis hovedstadens djøf’ere skal dokumentere antal voksne pr. barn helt ned på institutionsniveau.

I lighed med staten er kommunerne demokratier, hvor folket kan vælge politikere, der prioriterer normeringerne. Demonstrationerne foran Christiansborg for hastelovgivning er derfor både malplaceret og misforstået, for forældrene demonstrerer det forkerte sted.

Midlet til at opnå flere normeringer er ikke statslig lovgivning, men derimod kommunalvalgets stemmeurner.

Så kære forældre: Brug jeres demokratiske ret og stil lokalpolitikerne til ansvar for minimumsnormeringerne d. 16. november 2021, ikke før, for det er først her, at der er kommunalvalg.

Et bedre alternativ

Hvis kommunalpolitik og landspolitik skal være adskilt, hvordan sikrer vi så kvalitet i daginstitutionerne?

I stedet for at tvinge kommunalpolitikerne til at nedprioritere andre velfærdsopgaver som ældreplejen, så bør de fjerne folketingspolitikere fokusere på et statsligt foretagende - uddannelse.

Ville du ansætte en pubertær, tømmermændsplaget student

Mange af mine venner, kommer direkte fra gymnasiet ind i daginstitutionerne som vikarer. Det er de ikke alene om, for lige nu er kun halvdelen af personalet i daginstitutioner uddannede pædagoger. Er det mere kvalitet? 

De er hvert fald ikke uddannede i børns trivsel og udvikling og har ikke brugt tid på at lære at håndtere konflikter og lege.

Ville du ansætte en pubertær, tømmermændsplaget student, der er mere optaget af weekendens fester, som babysitter?

Flere skal vælge pædagoguddannelsen

Denne type af personale vil kun vokse sig større, hvis normeringerne bliver en realitet, for lige nu mangler 4.000 pædagoger alene for at matche den samme normering som i 2009.

Udviklingen ser kun ud til at gå den forkerte vej, for igen i år oplevede uddannelsen et fald i optaget.

Folketinget bør fokusere på at løse pædagoguddannelsens voksende rekrutteringsproblem og droppe de misforståede minimumsnormeringer, som hverken gavner demokratiet eller kvaliteten i daginstitutionerne!

Medlem af bestyrelsen i DSU Valby og statskundskabsstuderende på Københavns Universitet


Flere artikler om emnet