Politikere har ikke fået rapport om underbetaling af byggearbejdere

Borgmester Simon Aggesen (K) beklager: Rapport burde være udleveret hurtigere - S-borgmesterkandidat: "Social dumping på Frederiksberg er no go"
Foto: Frederiksberg Kommune/Andreas Houmann
Simon Aggesen (K), borgmester, Frederiksberg Kommune
Sagen om underbetaling af litauiske byggearbejdere i forbindelse med renovering af en kommunal ejendom på Frederiksberg tager nu en helt ny drejning.

Kommunen bad i sommer revisionsfirmaet BDO om at udarbejde en rapport på baggrund af mistanke om underbetaling.

Rapporten blev færdig den 22. september, og den viser, ifølge 3F, at der i den grad er tale om underbetaling.

Men nu kan TV 2 Lorry oplyse, at rapporten aldrig er blevet udleveret til politikerne i bolig- og ejendomsudvalget. Heller ikke en borger, der har bedt om aktindsigt i rapporten, har fået rapporten udleveret.

S: "Social dumping er no go på Frederiksberg"

Borgmesterkandidat Michael Vindfeldt (S) er fortørnet over kommunens håndtering af sagen:

"Social dumping er no go på Frederiksberg. Hvis jeg bliver borgmester kommer jeg til at sende det klare signal til alle samarbejdspartnere," siger Michael Vindfeldt til Netavisen Pio og fortsætter:

"Og hvis de bryder de sociale klausuler får det konsekvenser."

Han og Socialdemokratiet kræver nu en redegørelse om hele forløbet:

Jeg forventer, at den nuværende borgmester tager ansvaret på sig

"Jeg forventer, at den nuværende borgmester tager ansvaret på sig."

Medlem af kommunalbestyrelsen, Jan E. Jørgensen (V), kritiserer over for TV 2 Lorry, at udvalget ikke har fået selve rapporten, men kun en  orientering om rapportens indhold.

Borgmester: Ikke til hensigt at misinformere

Frederiksbergs borgmester, den konservative Simon Aggesen, lægger sig nu fladt ned:

“Der er en ting, der står fuldstændig klokkeklart, og det er at den rapport skulle være udleveret både til borgeren, da borgeren bad om det, og til politikerne, hurtigere. For så havde vi ikke stået i den her misere. Så havde vi ikke stået i en situation, hvor der er tvivl om, om det forvaltningen har skrevet er i overensstemmelse med rapportens indhold,” siger han til TV 2 Lorry.

at forvaltningen ikke har haft til hensigt at vildlede eller misinformere det politiske niveau

Han føjer til, at det er hans klare opfattelse, at forvaltningen ikke har haft til hensigt at vildlede eller misinformere det politiske niveau.

Simon Aggesen meddeler - via sin presseafdeling - over for Netavisen Pio, at han ikke har yderligere kommentarer til sagen.

3F: I den grad social dumping

Hos 3F er man ikke i tvivl om, at der er tale om underbetaling i den konkrete sag:

“Der er i den grad tale om social dumping. Lønnen til de omkring ti mand på pladsen lå på 30 procent under minimallønnen,” sagde Rasmus Kreutzmann, som er faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (3F BJMF), til Netavisen Pio i sidste uge.

Han og fagforeningen undrer sig over, at Frederiksberg Kommune ikke fra starten af sikrer sig, at bygherrer og underentreprenører i alle led lever op til arbejdsklausulen:

Kommunen kunne jo bare have bedt om at se underentreprenørens tiltrædelsesoverenskomst

“Kommunen kunne jo bare have bedt om at se underentreprenørens tiltrædelsesoverenskomst eller bedt om at få dokumentation for medlemskab af Dansk Industri, og bedt om at se lønsedler, så var sagen jo kommet på plads fra start,” lyder det fra Kreutzmann.

Hvad er en arbejdsklausul/sociale klausuler

En arbejdsklausul er et kontraktvilkår mellem udbyderen af en opgave og en privat leverandør, dvs. et dokument eller en tekst, som indgår i kontrakten mellem parterne. Hvis arbejdsklausulen ikke overholdes, anses det som et brud på kontrakten.

90 procent af alle kommuner bruger arbejdsklausuler med kædeansvar ved bygge- og anlægsarbejde.

Kilde:Arbejdsklausuler.dk

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Agg ja.
Det er ikke alle på Frederiksberg, der kan lave en milliongevinst til sig selv ved en smidig kommunal ejendomsbehandling. Men det er jo nok alle vi andre, der er dumme.

Ja vores heldige borgmester præsenterer sig på sine plakater som "far til to" Men han glemte at tilføje "lejligheder" (à ca. 11 millioner kr pr stk)

Annonce