Annonce

Minister: “Jeg har personligt ikke lyst til at sætte mine ben i Qatar”

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har ikke gjort op med sig selv, om hun vil repræsentere Danmark ved fodbold-VM i Qatar.
Foto: Jens Honoré
Ane Halsboe-Jørgensen (S), beskæftigelsesminister
Med mindre end to måneder til VM-slutrunden i fodbold i Qatar har regeringen endnu ikke lagt sig fast på, om man fra officielt hold skal sende repræsentanter fra Danmark til slutrunden.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kommer nu det endelige svar en smule nærmere.

Jeg er i tvivl

I et interview med DR-programmet Deadline lød det onsdag fra ministeren, at hun står i et dilemma, og at hun oprigtigt er i tvivl om, hvad der er rigtigt at gøre.

“Jeg er i tvivl, fordi vi på den ene side har et VM og et fantastisk landshold, som jeg har lyst til at bakke op om, og en situation omkring værtslandet, hvor der måske er større effekt af at dukke op.”

“Samtidig har vi nogle forhold omkring det her VM - blandt andet antallet af migrantarbejdere, der er døde, mens de har bygget de her stadions. Et land, der ikke tillader homoseksualitet, som jeg personligt slet ikke har lyst til at sætte mine ben i,” sagde kulturministeren i Deadline.

Ikke kun med klaphat på

Spørgsmålet om det officielle Danmarks deltagelse ved fodbold-VM trænger sig på, fordi værtslandet Qatar fra flere sider er blevet voldsomt kritiseret for de arbejdsforhold, som titusindevis af især asiatiske migrantarbejdere er blevet udsat for under opførelsen af fodboldstadions, hoteller og anden nødvendig infrastruktur.

Rigelig af kritisable forhold

Qatar er desuden voldsomt udfordret, når det kommer til menneskerettigheder. Migrantarbejdere må ikke danne fagforening, kvinder diskrimineres og homoseksualitet er forbudt.

Der er således rigelig af kritisable forhold at tage op med værtsnationen for kulturministeren:

“Hvis jeg skal sidde på et stadion til VM i Qatar, så bliver det ikke kun med en klaphat på for at bakke op om vores landshold. Så bliver det også for at forsøge at bruge min stemme til noget, og hvad der er praktisk muligt at gennemføre i form af møder (med repræsentanter for Qatar, red.),” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er blandt andet kommet frem, at op mod 6.500 migrantarbejdere er døde i forbindelse med byggearbejdet.

Og flere hoteller i Qatar har angiveligt meddelt deres kommende VM-gæster, at homoseksuelle ikke kan indlogeres.

Forkert placering

Folketingets Kulturudvalg havde tidligere i dag torsdag ministeren i åbent samråd for at redegøre for regeringens holdning til at sende politiske repræsentanter til Qatar.

Kulturministeren fastslog, at hun mener, at selve placeringen af fodbold-VM i Qatar er forkert, men at hun på den anden side mener, at der sker “små ryk der indikerer at forholdene (i Qatar, red.) bevæger sig. Men slet ikke i den grad, vi kunne ønske os,” som hun udtrykte det.

Jeg skylder som kulturminister at bruge min stemme

“Det er vigtigt, at vi beholder arbejdshandskerne på og bliver ved med at lægge presset, så vi fortsat kan kaste et kritisk lys på forholdene i Qatar og skubbe til udviklingen i landet. Jeg skylder som kulturminister at bruge min stemme, når nu jeg har fået den,” lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen på dagens samråd.

Her fortalte hun også, at Danmark sammen med de øvrige EU-lande drøfter, om man skal markere en fælles kritisk EU-holdning til Qatar.

Danskerne holder sig væk

Om det er placeringen i Qatar, skyhøje hotelpriser, det faktum at slutrunden spilles i efteråret, eller om det er problemerne med menneskerettighederne, der spiller ind, kan man kun gisne om, men kun ganske få hundrede danskere har indtil videre købt billet til slutrunden, meddeler Dansk Boldspil-Union (DBU).

Solgt færre end 700 billetter i snit

Der er i denne uge solgt færre end 700 billetter i snit til Danmarks tre kampe i gruppespillet.

“Der er lige nu solgt samlet 2000 billetter til danske fans. Vi giver gerne danskerne vejledning om opholdet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller laver andre aktiviteter i Qatar, da vi ikke ønsker at støtte op om landet,” siger DBU-direktør Jakob Jensen til Ekstra Bladet.

VM-slutrunden sparkes i gang søndag den 20. november hvor værtsnationen møder Ecuador.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er jo utroligt at Ane Halsboe-Jørgensen kan være itvivl. Selvfølgelig skal hun ikke tage afsted til et diktatur. Man skal ikke blande sport og politik, netop derfor. Så hvis hun tager afsted blander hun netop sport og politik. Fodbold er hård og kynisk forretning, som socialdemokrat burde hun have mere solidaritet med de døde arbejdere, end med sportsspekulanterne og deres lyssky penge maskine.

Helt enig. Hun skal da bare blive hjemme.

Bliv hjemme

Man kan sagtens diskutere, om landsholdet burde melde afbud og blive væk. Det sker dog med absolut sikkerhed ikke.

Men at ministre, kongelige, MFere og alle øvrige repræsentanter for det officielle Danmark bare skal holde sig langt væk, kan da umuligt være til diskussion. Vel Ane?

Ane HALSBOE Jørgensen behøver såmænd ikke spekulere meget over sagen!

Den giver sig selv!

VM i fodbold bliver aflyst!

Hvorfor?

Ja, den sag ordner Putin!

Hvordan?

Ja, vent blot og se!

Ingen fodbold-nation vil spille om en simpel pokal alt imens blodet sprøjter fra halvdøde kroppe i Ukraine!

Blot vent og se!

Putin er en udspekuleret ræv, der vil have hele verdens opmærksomhed, indtil han får det som han vil!

Hans spindoktorer har studeret vestligt demokrati alt for længe!

Han tør blot gå hele vejen!

Så kære Ane!

Du kan roligt planlægge en litterær kulturel tur til Grønland og Færøerne i VM-ugerne!

Du vil blive modtaget med kyshånd!

I gamle dage var litteraturen den eneste kulturelle beskæftigelse højt mod nord om vinteren!

Derfor har Finland altid klaret sig bedre i læse-testene end andre europæiske nationer som Danmark!

En ægte kulturminister!

Men måske vil damen gerne ses!

I medierne! På stadion!

Før et valg!

Valget bliver let!

Putin har allerede planen klar!

Just wait and see!

Som de siger i Qatar!

The biggest show on Earth!