Annonce

I sidste øjeblik: Penge til arbejdsmiljø og indsats mod social dumping sikret

Arbejdstilsynet stod til at miste 40 procent af sine bevillinger, og en række indsatser mod social dumping ville forsvinde. Det er undgået med ny aftale.
I Fagbevægelsen ånder man lettet op. Den nuværende aftale om arbejdsmiljø og indsats mod social dumping, som blev indgået i 2019, udløber ved udgangen af 2022. Så hvis ikke Folketingets partier havde foretaget sig noget, ville det være slut med de gældende bevillinger til Arbejdstilsynet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Erhvervsstyrelsen.

Aftalen gælder kun et år

I en pressemeddelelse skriver Beskæftigelsesministeriet, at aftalen gælder et år, fordi det ikke har været muligt at nå frem til en længerevarende løsning på nuværende tidspunkt. Politikerne holder dog døren åben for, at man efter et valg kan nå at lave en aftale, som varer i længere tid, men i første omgang løber aftalen 2023 ud.

Vedtaget lige inden valget

“Vi arbejder stadig for at kunne lande en aftale om regeringens udspil, men tiden løber, og Arbejdstilsynet og de andre myndigheder har brug for sikkerhed omkring næste års bevilling", udtaler Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Aftalen blev indgået i mandags. Det har altså været fem minutter i lukketid inden valget skydes i gang. Alle Folketingets partier undtagen Moderaterne og Frie Grønne støtter op om aftalen.

Øget indsats mod asbest

Oven i hatten er der godt nyt til alle de håndværkere, som er tvunget til at arbejde med asbest i deres arbejde. Partierne bag aftalen vil stramme op og indføre en autorisationsordning for asbestarbejde. Der afsættes to millioner kroner til ordningen i 2023-2026. Derudover sætter Folketinget gang i øget tilsyn med asbestarbejde og styrker kommunikations – og vejledningsindsatsen fra 2023.

Jubel i fagbevægelse

Det vækker begejstring hos formanden Blik – og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen. På Twitter skriver han: 

”Stor ros til Peter Hummelgaard og partierne for at få lukket denne vigtige aftale inden valget”.

placeholder

Farligt for håndværkere

Til Netavisen Pio udtaler Henrik W. Petersen:

Det er en glædesdag.

"Det vil få stor betydning for vores medlemmer og andre i familien Danmark, at der kommer langt mere kvalitet inden for arbejdet med fjernelsen af asbest. Det vil i sidste ende betyde færre sygdomme og færre dødsfald".

Når danske håndværkere arbejder med asbest, kan det være med liv og lemmer som indsats. Kræftens Bekæmpelse skønner, at det farlige materiale er årsag til 300 kræfttilfælde om året. Asbest er i dag forbudt, men havde sin storhedstid i 1960’erne og 1970’erne.  

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt arbejde. Og det på trods af, at RV for snart længe siden kunne fortælle os, at der slet ikke ville bive lavet mere politik på denne side af valget.

Annonce