Annonce

Fyret for at melde sig ind i en fagforening - fagbevægelsen advarer om stigende problem

Dansk El-Forbund og Fagbevægelsens Hovedorganisation advarer om, at problemet med organisationsforfølgelse vokser år for år.
Foto: Pixar bay
En ung, polsk elektriker meldte sig ind i fagforeningen Dansk El-Forbund.

Prompte faldt hammeren fra arbejdsgiveren.

“Your last day working for me will be on Friday,” lød det.

Det fik Dansk El-Forbund til at starte en faglig sag, hvor de fik tilkendt 30.000 kroner til elektrikeren, som hans forhenværende arbejdsplads skal betale.

Dansk EL-Forbund og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) advarer i en pressemeddelelse om, at det er et stigende problem, at arbejdsgivere forsøger at forhindre deres medarbejdere i at melde sig ind i en fagforening.

Optog samtale 

I tilfældet med elektrikeren, optog han samtalen med sin arbejdsgiver, hvor han blev fyret.

Forud for fyringen havde elektrikeren meldt sig ind Dansk El-Forbund. Herefter henvendte fagforeningen sig til den virksomhed, han var ansat i, med krav om overenskomst.

Så fik elektrikeren en opkald fra arbejdsgiveren, som sagde følgende til ham:

‘I have a big trust issue with you. You spoke with Dansk El-Forbund. That is why they called me. I can not trust you again. Your last day working for me will be on Friday.’

Med båndoptagelsen i hånden kunne elektrikeren dokumentere, at han var fyret på grund af organisationsforfølgelse, hvilket er ulovligt i Danmark.

Organisationsforfølgelse dækker over, at en arbejdsgiver behandler en ansat dårligt, fordi vedkommende er medlem af en fagforening. Det kan være alt fra ikke at forfremme vedkommende til en decideret fyreseddel.

Fagbevægelsen ser mange sager 

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har man beskæftiget sig indgående med organisationsforfølgelse. Derudover har man hjulpet Dansk El-Forbund med at føre sagen med den polske elektriker.

Spørger man advokat i FH Dennis Schnell-Lauritzen, så oplever han flere og flere sager med organisationsfjendtlig adfærd på det danske arbejdsmarked:

“Vi oplever desværre et stigende antal faglige sager om organisationsfjendtlige handlinger, og en af udfordringerne med sagerne er netop, at de kan være meget svære at føre bevis for,” siger han i en pressemeddelelse.

Også i Dansk El-Forbund er opfattelsen, at der er tale om et stigende problem.

”Meget af frygten for at melde sig ind i fagforeningen blandt vores udenlandske kolleger handler jo dybest set om manglende kendskab til den danske model. Derfor handler vores organisationsindsats i høj grad om oplysning og fortællingen om, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer,” siger forbundssekretær i Dansk El-Forbund, Martin Frank Frederichsen.

Han tilføjer, at han er bekymret for den stigende ’anti-fagforeningskultur’ blandt virksomheder i byggebranchen, hvor den polske elektriker var ansat.

Robert Olejnik, som har arbejdet med social dumping og udenlandsk arbejdskraft for Dansk El-Forbund i 18-år, advarer også om problemet med organisationsforfølgelse.

mange af vores udenlandske kolleger frygter at blive fyret

“Generelt er vores oplevelse på tværs af fag og brancher, at mange af vores udenlandske kolleger frygter at blive fyret, hvis arbejdsgiveren finder ud af, at de har meldt sig ind i en fagforening,” siger han.

Han tilføjer, at de fleste arbejdsgivere dog godt ved, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer, og at man som medarbejder ikke har pligt til at fortælle sin arbejdsgiver, om man er med i en fagforening.

Selvom der er tale om et stigende problem ifølge Dansk El-Forbund og FH, så oplyser Dansk El-Forbund, at historien endte godt for den fyrede elektriker i dette tilfælde.

I dag har han nemlig fået et nyt arbejde, og det er i en virksomhed, som har overenskomst.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fagbevægelsen er nødt til at indse at arbejdsgiverne kører en dobbeltstrategi omkring de kollektive overenskomster.
På den ene side laves der stadig centrale overenskomstaftaler mellem organisationerne, på den anden side opsiger arbejdsgiverne lokalaftaler og udsteder løndiktater som vi ser det bl.a. overfor jernbanearbejderne. De nægter at indgå reelle aftaler om kædeansvar og griber direkte ind når enkelte faggrupper laver aftaler som vi så det med malerne i 2014. https://malerneshus.dk/da-sagde-nej/. Vi er nødt til at erkende at en situation som vi ser det i Finland er et stadig mere realistik scenarie også i Danmark. https://www.hk.dk/aktuelt/nyheder/2022/05/05/derfor-boer-historisk-finsk...
Det er på tide at toppen af fagbevægelsen vågner op og erkender faren !!