Annonce

Undercover tjek af butiksansatte “Jeg kan næsten ikke andet end at ryste på hovedet”

Et bredt flertal i Folketinget har strammet reglerne for unges køb af alkohol. Overholdelsen af de nye regler skal i fremtiden testes af unge kontrolkøbere.
Foto: Siine Fiig
Det skal være slut med salg af drikkevarer med mere end seks procent alkohol til unge under 18, og så skal nikotinposer være dyrere.

Det er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om.

Men måden, som regeringen og Folketinget vil sikre, at der bliver ført kontrol med de nye regler er dybt godnat.

Det mener formand for HK Handel, Mette Høgh

HK frygter dårligt arbejdsmiljø

Mette Høghs utilfredshed bunder i, at der i fremtiden vil blive sendt unge under 18 år ind for at teste, om det kan lade sig gøre at købe ulovlig alkohol som mindreårig.

“Jeg kan næsten ikke andet end at ryste på hovedet,” skriver Mette Høgh på sin Facebookprofil og fortsætter:

“Regeringen og aftalepartierne ønsker helt seriøst med deres nye forebyggelsesplan at sende unge kontrolkøbere ud i butikkerne for at kontrollere om reglerne for salg af tobak og alkohol bliver overholdt”.

Mette Høgh frygter, at det vil skabe et dårligt arbejdsmiljø for de butiksansatte, som oplever at blive tjekket af en undercover-kontrollør:

Det er en uetisk og helt skæv måde at føre kontrol på

“Det er en uetisk og helt skæv måde at føre kontrol på, og jeg frygter, at det vil gå hårdt ud over de butiksansatte og deres arbejdsmiljø. For selvom det er arbejdsgivers ansvar, at reglerne overholdes, bliver det i praksis de ansatte, som skal håndhæve dem,” udtaler Mette Høgh.

I stedet bør man indføre digital alderskontrol, mener Mette Høgh.

Digital alderskontrol er når forbrugeren gennemfører sin betaling med kort eller telefon, og man derigennem automatisk har mulighed for tjekke kundernes alder, når de køber varer med aldersbegrænsninger.

Stor bøde

Som en del af aftalen hæves bøderne for butikker, som sælger ulovlig alkohol til unge under 18 år, så det i fremtiden koster minimum 50.000 kroner at bryde reglerne.

Og det kan gøre det endnu sværere at være den ansatte, som bliver taget af en kontrollør:

“Det er et kæmpe ansvar – og det bliver bestemt ikke mindre af, at man nu hæver bødeniveauet for ulovligt salg  til mindreårige til 50.000 kroner,” udtaler Mette Høgh.

Også hos De Samvirkende Købmand er man kritisk overfor de nye regler.

“Stor sympati for frustrationen hos de butiksansatte og enig i ønsket om, at den digitale alderskontrol er vigtig. Hvis dagens plan skal blive en succes, er det afgørende med praktisk hjælp til kassemedarbejderne,” skriver vicedirektør for De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, på det sociale medie X.

De nye regler indeholder blandt andet:

  

  • Det bliver ulovligt at sælge drikkevarer med mere end seks procent alkohol til unge under 18 år. Aktuelt er i dag på 16,5 procent.
     

  • Røgfrie nikotinprodukter vil i fremtiden få en afgift på 10 øre per milligram, hvor det i dag er 5,5 øre.
     

  • Hvis loven i fremtiden bliver brudt vil bøden starte ved 50.000 kroner. Det gælder for tobaks - og nikotinprodukter, som er ulovlige i Danmark og salg af tobak, nikotin og alkohol til mindreårige.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De kan gøre som i Føtex, her viser alle id, som vilkåbe alkohol.

Med den ene mund siger de: Selvfølgelig skal vi overholde loven og ikke sælge alkohol og nikotin til unge.
Med den anden hånd siger de: Hva' Fa'en? Vil de tjekke os?

Gør som Helle skriver ovenover. Alle skal vise ID for at købe de produkter.

Det svære i den nye lov er, at der er flere øl på det danske marked med mere end 6% indhold af alkohol. Den ged bliver nok lidt svært at barbere.

I Sverige fungerer det!

Fordi de voksne støtter op og forstår nødvendigheden!

I Danmark finder man blot en med den rigtige alder og lader vedkommende købe ind!

En verden til forskel!

Vaner er svære at ændre!

Vi danskere ryger det samme!

Men drikker mere og mere!

Tænk hvis det var lige så stor social udstødelse når en voksen køber for et barn som når en eller anden i dagens Danmark ryger i kantinen eller til en fest!

Alkohol går ikke umiddelbart ud over dig selv! Kun den du køber til!

De langsigtede konsekvenser af unges drikkeri, af drikkeriet på gymnasier, af drikkeriet blandt danskere i almindelighed, kræver at der er en voksen i lokalet!

De findes i Sverige!

Indtil båden tages til Danmark! Eller de unge kører over Øresundsbroen!

Danskernes laden-stå-til holdning til druk, smadrer vores sundhedssektor både med fysiske og psykiske lidelser til følge!

Danmark mangler rollemodeller!

Dem havde vi i Danmark vedrørende indvandring og integration og ødelæggelse af danske værdier!

Og selv en Mette Frederiksen indrømmede Pia Kjærsgård som et forbillede og en rollemodel!

I Sverige græmmes de i dag over at både Mette Frederiksen og Pia Kjærsgård er nutidens rollemodeller for socialdemokratiske og borgerlige politikere hinsidan!

Hvis danskere og danske politikere ærligt ville kigge til Sverige og svenske forældres rollemodel-mulighed, ja, så kunne vi måske mødes midtvejs og få en snak om “fulde svenskere” og indvandrer-kritiske danskere!

Der er så meget der skiller og forener!

Tillid, tillid, tillid,…

Nu skal Sverige snart med i NATO!

En ædruelig beslutning der fra dansk side kun kan besvares med et “skål”

I Danmark har vi Carlsberg:
Carlsberg Group er et dansk bryggeriselskab grundlagt i 1847 af J.C. Jacobsen. I dag er Carlsberg blandt de tre førende bryggerier i verden med produktion i omkring 35 lande. Bryggeriets Carlsberg Pilsner sælges på mere end 150 markeder.
Selskabet har omkring 40.000 ansatte (2020),som hovedsageligt findes i Vesteuropa, Østeuropa og Asien.
I Carlsberg Danmark produceres og leveres nogle af Danmarks største mærker inden for øl, vand og læskedrikke. Hovedkontoret ligger i Valby, mens størstedelen af produktionen foregår i Fredericia, samt foregår tapning af vand i Saltum. Hver dag sælger Carlsberg Group, hvad der svarer til 114 millioner flasker øl.

I Sverige har de Bofors:
En Bofors-kanon til antiluftskyts ved det svenske forsvar.
AB Bofors var en svensk industrivirksomhed og våbenproducent med hovedkontor i Karlskoga i Värmland. Virksomheden blev etableret som et jernbrug i 1646 og blev en førende stålproducent i løbet af 1870'erne. Bofors begyndte at fremstile kanoner i 1883. Virksomheden havde Alfred Nobel som hovedejer i 1894–1896. I 1898 begyndte Bofors også at fremstille krudt og senere eksplosiver. Virksomheden fortsatte sin vækst i løbet af 1900-tallet, ikke mindst grundet omfattende våbenleverancer til det svenske forsvar under begge verdenskrige, men også som følge af eksport. Våbenproduktionen blev udvidet til også at omfatte missiler og kampvogne samt civile produkter som kemiske stoffer og lægemidler.
Bofors' virksomhed blev i 2000 opdelt mellem Saab Bofors Dynamics AB (missiler og panserværnsvåben), der er ejet af den svenske forsvarskoncern SAAB-gruppen, og BAE Systems Bofors AB (ildrørsystemer og mellemkaliber / tung ammunition), der indgår i den amerikanske forsvarskoncern BAE Systems Inc.

Danskere lever af at sælge øl og forbruge øl!
Svenskere lever af at sælge våben og forsvare et langstrakt land med humanistiske åbne grænser!

En verden til forskel!

Er man ikke ædru dag og nat ved svenskerne aldrig hvornår russerne kommer!

Nu er virkeligheden ved at gå op for selv en jomfrue Ane Mette Frederiksen!

Det svenske kontrolsamfund med svensk forældrekontrol lader vente på sig!

Først skal vi igennem en række typiske danske kontrolforanstaltninger som folkeskolelærere, sosuer, postbude og sygeplejersker allerede har givet fingeren!

Danske forældre hader opdragelse!

Et ord vi lod ligge i 1960erne!

Opdragelse er gået ud af vores ordforråd.

Vi nøjes med en snak!

Over en pilsner!

Og det starter tidligere og tidligere!

Sverige forlader nu den svenske neutralitet og går aktivt ind i forsvaret af Danmark!

Måske der skal andre boller på suppen end 2% af BNP til forsvarsudgifterne og promiller til alle de værnepligtige!

Danmark og Sverige har så meget at snakke om!

Måske en snaps og en surströmning hjælper på snakken!

“Jeg kan næsten ikke andet end at ryste på hovedet”

Dybt betænkeligt. En undercover må ikke være 'agent provocateur' - det er der vist adskillige trænede politifolk, der gennem årene har fået ørerne i maskinen for. Hvordan skal en 16-årig skoleelev kunne leve op til dét?A

Og med denne lov får man alligevel ikke stoppet for shots og ølbonger, som er der, problemet i virkeligheden manifesterer sig, og markant adskiller sig fra tilstandene i de fleste af MFernes egen ungdom.

Stasi har ikke levet forgæves. Sjovt at se, hvordan socialdemokrater, når de ikke længere er truet af betonkommunisterne i DKP, som er uddøde, nu vælger selv at føre den totalitære politik, som de i sin tid tog afstand fra. Det næste bliver vel, at man skal vise ID for at tage med bussen.