Annonce

Det hårdtarbejdende folk fortjener en regering, der arbejder lidt hårdere

Mette Frederiksen (S) bakkede på spørgsmålet om danskernes arbejdstid ved Folketingets afslutningsdebat
Foto: Folketinget TV
Mette Frederiksen (S), statsminister, Folketingets afslutningsdebat 29. maj 2024
Onsdag havde folketinget afslutningsdebat, og en af de mere bemærkelsesværdige elementer i debatten var statsministerens totale tilbagetog i spørgsmålet om danskernes arbejdstid.

Mette Frederiksen (S) har som bekendt både afskaffet store bededag og efterfølgende tordnet løs om de dovne danskeres manglende arbejdsvilje - Fordi det IKKE skal være sjovt at gå på arbejde, man skal være STOLT over at hente sine børn for sent i børnehaven, og russerne jo IKKE går hjem klokken 16 - men det har alt sammen simpelthen været en fejl.

Eller en misforståelse. Eller for meget Instagram. Eller noget andet....

I hvert fald mener hun det ikke længere.

Rimeligt med tilbagetog

I et land med en af verdens højest arbejdsfrekvenser, en tårnhøj produktivitet og en pensionsalder i den høje ende, så er det jo rimeligt nok, at statsministeren har afblæst korstoget mod danskernes påståede dovenskab.

Man kunne bare have ønsket, at man ikke sad tilbage med mistanken om, at tilbagetoget alene skyldes, at den siddende regering er den mest upopulære vi nogensinde har haft. Og at indførelsen af en ekstra arbejdsdag var det absolut mest upopulære enkelttiltag, nogen regering nogensinde har gennemført.

Men nu står budskabet om danskernes dovenskab da i det mindste ikke i vejen for at tænke lidt mere grundlæggende nyt

Samtidig kunne man have ønsket, at statsministeren ikke havde suppleret sit tilbagetog på en upopulær arbejdsmarkedspolitik med en solid omgang populisme i form af endnu en annoncering af højere straffe, flere udvisninger af udlændinge osv.

Indtrykket er desværre, at det hårdtarbejdende danske folk godt kunne fortjene en regering, der selv arbejdede lidt hårdere på at nå nogle lidt mere nyskabende og fremadrettede resultater på klima, børns trivsel, uddannelse, kernevelfærd og alt det andet vi forventer fra vores politiske fællesskab.

Men nu står budskabet om danskernes dovenskab da i det mindste ikke i vejen for at tænke lidt mere grundlæggende nyt. Selv om der nok skal en anden regering til, før det sker.

Folketingskandidat i Østjylland for De Radikale og medlem af De Radikales hovedbestyrelse og forretningsudvalg.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Radikalt surt opstød fra partiets folketingskandidat - Patetisk når man tænker på at de fik den regering de selv havde gjort til et ultimativt krav - At de så selv sprang fra at deltage i regeringssamarbejdet i sidste øjeblik - beviser jo bare hykleriet -
Er der et parti der har svigtet den hårdtarbejdende befolkning , så er det da de radikale med deres arbejdsudbuds politik - Nej til Arne pension - forringelse af dagpengeområde - efterlønsordningen sammen med VK og DF -
Og så den med Bededagen - Partiet stemte selv for at Bededagen skulle afskaffes -

Jeg er 100% enig.
KRITIKKEN af Mettes forslag om at fjerne St. Bededag er både hyklerisk skæv og manipulerende.
I øvrigt har Mette Frederiksen aldrig påstået at danskerne var dovne!
Runes radikale manipulationer burde aldrig være offentliggjort.
Mvh Ina Hansen 🌹🌹🌹

Nu har de Radikale jo selv en stor del af skylden for, at vi har den upopulære regering, vi nu engang har.

Rune Christiansen, det er ikke nogen skam at indrømme, at man er læsesvag,
det har til gengæld ikke noget med hørelsen at gøre.
Vores statsminister har aldrig udtalt, at vi skal arbejde mere end de 37,5
timer, som er den gældende arbejdstid, de som har hørt noget andet er i
ond vilje, når man tager noget ud af en kontekst, kan man lave alle mulige
falske historier, men Rune hvis du har hørt efter hvad der er blevet
debatteret, så vil du vide, at det har været røster fremme i debatten om
at vi skal gå ned i arbejdstid. Det er da en ærlig holdning, at nogen vil
prioriterer mere fritid, eller hvad man kan have af ønsker for sit eget liv.
Men når man debatterer bogen Ærø Manifestet, så skal man da også høre
efter hvad vores politiker advarer imod, at hvis vi vil bevare det velfærds
samfund som vi kender, skal vi ikke arbejde mindre. Hvis du har hørt noget
andet, så fortæller jeg dig nu, at du har misforstået hele diskussionen.
Når de Radikale forlanger en ny regering, så er det ikke pænt, at kritiserer
de vælgere som har stemt på de politiske partier som nu danner en regering.
Vi havde ikke fået denne regering hvis ikke de Radikale havde truet den
tidligere regering, så i ligger som i har redt.

Siden 1990 har den ugentlig arbejdstid været 37 timer som for de fleste betyder at de arbejde 8 time de første 4 dage og 5 timer om fredagen. Derfor er det usandt når både statsministeren og beskæftigelsesministeren prøver at bilde os ind at man fik 7,4 timers merarbejde da man afskaffede storbededag, det er nok kun 5 timer for de fleste. Det betyder at deres regnestykke med at det tilføre de offentlige finanser ca. 3 milliarder nok nærmer "kun" er 5 milliarder. Det vil sige at regnestykket med merarbejde svarende til 8.000 personer også er vildt overdrevet, så begrundelsen for afskaffelse af storbededag hviler på et tyndt grundlag og var alene iscenesat for at vise at SVM-regeringen havde flertal til at vedtage upopulære indgreb. Det tør de så ikke mere efter den modgang de har fået i meningsmålingerne, godt for det. Hvis de endelig ville havde ændret helligdagene her i foråret, havde det været bedre at samle storbededag og Kr. himmelfartsdag med pinsen, det ville betyde at det var nemmere for virksomheder at planlægge det arbejde der skal udføres. Men uha, det ville de religiøse ikke være med til selv om det virker underligt at man har fastlagt Jesus fødsel til den 24. december, hvorimod hans dødsdag "flyder" og følger månens "vandring" om jorden.
Når Mette Frederiksen udtaler at "Russerne går ikke hjem, de arbejder 24/7, er jeg ikke sikker på at alle skal gå hjem kl. 16.00 fra samlebåndet", kan det ikke forstås på anden måde, end at hun ønsker at der skal arbejdes mere end nu og det var helt sikkert også det hun mente, selv om hun nu trækker "i land" og påstår at det var ikke det hun mente. Da hun kom i folketinget var hun modstander af stramninger over for flygtninge og indvandrer, det har hun nu ændret til at der skal strammes op og godt for det, bedre sent end aldrig. Man har jo heldigvis et stadpunkt til man blivere klogere og har et nyt, som det skete for Jens Otto Krag.

Der skulle stå nok nærmere "kun" 2 milliarder, beklager trykfejlen.

Bents kommentar ovenfor om arbejdsugens timefordeling viser tydeligt, at der ikke er nogen grund til at tage hans kommentar særlig alvorligt. Alt det jeg kender til som ansat på et lager, og senere som ansat i butik, er arbejdsdage på 7,4 timer. Det samme er gældende for offentlig ansatte.

På lager og i butikker har man en anden anden arbejdstid fordi det er "servicefag" med forskellig åbningstider. Nu har jeg mest kendskab til entreprenørbranchen og byggeri, og her er der ingen firmaer som arbejder mere end 5 timer om fredagen. Du kan jo også høre i trafikradioen hvornår der er mest trafik morgen og aften, her vil du høre at trængslen især på køgebugt motorvejen om fredagen starter ved 13 tiden. Gad vide om man skal tage dine kommentarer alvorligt når du skriver at den ugentlige arbejdstid er 37,5 timer. Den blev nedsat til 37 timer i 1990.

7,4 x 5 = 37

8x4 = 32+5 = 37

37,5 ????? ( BMA 1/6 18.35 )

Hvis du ellers gider læse hvad jeg skrev, så skrev jeg at 37 timers arbejdsuge blev indført i 1990.
Når det gælder 37,5 timer var det noget Arne Jensen skrev i en kommentar den 31/5 kl. 22.48.
En arbejdstid på 7,4 timer om dagen gælder kun for en mindre del af lønarbejderne, selv kommuner lukker deres kontorer kl. 13.00.