Annonce

Thorning: Vi er et stærkt fællesskab

Helle Thorning-Schmidts åbningstale fokuserede på skolereformer, beskæftigelsesreform, folkeafstemning om patentdomstol, affaldssortering og forbedring af psykiatrien.
Tirsdag åbnede folketinget med statsministerens redegørelse for ”rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger”, eller som den mere mundret kaldes: Åbningstalen.

En tale der handlede om både det store og det helt nære. Fra situationen i Syrien til hvordan vi i Danmark kan bliver bedre til at udnytte vores affald.  Men også en tale som var klinisk renset for det man med et populært udtryk kalder ”værdipolitik. Der var intet i talen om hverken integrations-, udlændinge- eller retspolitik.

Tager man Helle Thorning-Schmidts ord for gode varer, så er Danmark fortsat et stærkt fællesskab.

Læs hele talen her (eksternt link)

Afstemning om patentdomstol
Den helt store nyhed i åbningstalen var, at regeringen varsler med at udskrive folkeafstemning om EU’s patentdomstol, hvis ikke enten Dansk Folkeparti eller Enhedslisten stemmer ja. Hvis ikke, så foreslår regeringen, at en folkeafstemning den 25. maj 2014, samtidig med valget til Europa-Parlamentet.

Statsministeren mente, at patentdomstolen ville gøre det nemmere og billigere for danske virksomheder at få patenter på deres opfindelser i hele Europa.  ”Med det fælles EU-patent kan en virksomhed indgive én ansøgning på ét sprog og betale ét gebyr.”

Det ville ifølge statsministeren være godt for den danske beskæftigelse.

Flere unge faglige
To store uddannelsesreformer havde fundet vej til åbningstalen. Folkeskolereformen der træder i kraft næste år blev brugt som afsæt til den reform af erhvervsskolerne, som regeringen fremlægger onsdag.

"Danmark har stolte traditioner for dygtige faglærte. Vi har en tradition for uddannelser med solid forankring i praktisk arbejde. Men erhvervsskolerne har været forsømt i mange år. "

Helle Thorning-Schmidt løftede lidt af sløret for indholdet af reformen. Der skal være færre indgange: De nuværende 12 reduceres til fire. Der indføres adgangskrav: Eleverne skal have bestået dansk og matematik i folkeskolen og endelig skal eleverne have flere timer: Fra de nuværende 20 til 26 timer.

Erhvervsskolerne skal gøres mere attraktive og derfor fremlagde statsministerens regeringens mål, som at flere unge fremover skal tager en erhvervsuddannelse.

”Regeringen har sat det mål, at andelen i de kommende år skal øges, så det i 2020 er 25 procent af de unge. Og 30 procent i 2025,” sagde hun.

Fokus på svageste
Regeringen præsenterede for nylig sine sociale 2020-mål. En ambition om, at skabe forbedringer for de allersvageste i vores samfund. De udsatte unge, de hjemløse og narkomanerne.

”Vi har i mange år haft mål for økonomien. Vi har mål for vores uddannelser. Det er vigtigt. Men vi har aldrig haft klare mål for de mennesker, der har det sværest. Det har vi nu,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

Også psykiatrien er på regeringens dagsorden. Regeringen har afsat flere penge til sengepladser. Øget tilskud til dem der vil til psykolog og et bedre samarbejde mellem de praktiserende læger og psykiatrien.

Den øgede fokusering på de allersvageste er en oplagt sag for en regering, der har været beskyldt for at gå lidt for meget op i, for mange vælgere uhåndgribelige, begreber som konkurrenceevne og den finanspolitiske holdbarhed i 2020.

Danmark i verden
Afsnittet om udenrigspolitikken får lidt et skær af Dronningens Nytårstale, hvor man sender en hilsen til de danskere, der er udsendt i verdens brandpunkter. Men statsministeren brugte talen som et afsnit til at kritisere oppositionen for deres forslag om at skære i udviklingsbistanden.

”Vi får indflydelse, når vi er et af de fem lande i verden, som giver mest til udvikling i de fattige lande – sammen med Luxembourg, Norge, Sverige og Storbritannien.”

Hun nævnte desuden borgerkrigen i Syrien og forsvarede sin beslutning om, at sende en tidlig og utvetydig opbakning til et militært angreb på Asssad-styret.

”Vi gjorde en forskel, da Danmark tidligt gik ud med politisk støtte til vores allierede i forhold til Syrien. Den troværdige og klart formulerede vilje til at handle – også selvom FN-sporet var kørt fast – har skabt en forandring. Det skal vi huske.”

Det der madaffald!
Også var der den med affaldet, som fik oppositionen til at komme med flere hånlige kommentarer. Statsministeren forklarede: ”Hvert år smider vi 670.000 ton madaffald ud, og det bliver brændt. Hvis vi i stedet for putter det i biogasanlæg, så får vi el til tusindvis af boliger. Vi får et renere miljø. Og vi er beredt til en fremtid, hvor busser og biler kører på biogas.”

Med affaldsstrategi, de massive investeringer i kollektiv trafik med Togfonden DK og en meget ambitiøs klimastrategi forsøger regeringen dermed at sætte sig tungt på den grønne dagsorden, der tidligere har været en vindersag.

En tale for nørderne
Hvor mange almindelige vælgere, der hører åbningstalen vides ikke, men det er nok de færreste som brugte en feriefridag i sofaen for at følge slaget. Det er en tale til det politiske Danmark, til organisationerne, journalister og alle nørderne.

Det er derfor naturligvis heller ikke en tale, der alene kan flytte på regeringens dårlige meningsmålinger, men den blev pænt modtaget af kommentatorerne. Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor, Søs Marie Seerup, kaldte den på TV2/News, den bedste åbningstale som Helle Thorning-Schmidt har holdt.

Samme rosende toner lød der fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell. ”Denne (tale) var befriende konkret, og det var ikke en snakke-tale, som hun holdte. Dermed var der ikke mange luftige vendinger eller vindfrikadeller. Den lagde simpelthen et solidt og godt grundlag for den politiske debat,” sagde den tidligere konservative partileder.

På torsdag er der så tid til åbningsdebat. Der vil det nok ikke lyde samme rosende toner fra oppositionen.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet