Annonce

Fem gode grunde til at stemme JA til patentdomstolen

Nej-siden har svært ved at finde gode argumenter og opfinder derfor myter og misinformerer. Heldigvis er der rigeligt med gode argumenter for et ja.
Lad os starte med at slå en ting fast: Folkeafstemningen om patentdomstolen handler kun om, hvorvidt Danmark skal gå med i den fælles europæiske patentdomstol. Domstolen har ikke noget med EU at gøre. Den er en del af en såkaldt mellemstatslig aftale.
Argument nr. 1: Patenter skaber arbejdspladser
Det danske velfærdssamfund fungerer kun, hvis der er virksomheder, der formår at producere og sælge varer, som andre vil købe. Derfor er nye produkter og idéer helt afgørende. Og derfor er det helt afgørende, at virksomhederne kan beskytte deres nye opfindelser med effektive patenter.
Patentsystemet sikrer, at det kan betale sig at investere i forskning og udvikling. Danske patentaktive virksomheder står i dag for en tredjedel af Danmarks samlede eksport og beskæftiger over 200.000 medarbejdere. Mindst lige så mange arbejder i virksomheder, der er underleverandører til de virksomheder, der har patenter.
Patentreformen gør det lettere at beskytte de ideer og opfindelser, der skaber arbejdspladser, vækst og velstand i Danmark.
Argument nr. 2: Patentdomstolen gør det lettere og billigere for virksomhederne
I dag skal virksomheder tage patent i alle de lande, de er aktive i. Det er både besværligt og dyrt. Med det fælles europæiske patent får man ét patent, der dækker alle landene. Det betyder, at det bliver langt lettere for virksomhederne, og de kommer også til at spare en hel del penge.
I dag vælger mange - i særdeleshed mindre - danske virksomheder ikke at beskytte deres opfindelser i alle de europæiske lande, fordi det er for bureaukratisk og dyrt. Næsten ni ud af ti danske virksomheder, der ikke har patenter, har mindre end 250 medarbejdere. For dem vil patentreformen være en særlig stor hjælp. For når det bliver lettere og billigere at beskytte og forsvare sine ideer, så øger det virksomhedernes konkurrencevilkår, og det frigiver ressourcer, som de i stedet kan bruge på at udvikle virksomheden.
Argument nr. 3: Vi får en dansk domstol
I dag kan danske virksomheder blive trukket fra Herodes til Pilatus i opslidende retssager i flere europæiske lande på samme tid, hvis de vil forsvare en opfindelse mod kopiering. Et ja til patentreformen vil betyde, at danske virksomheder kan nøjes med at føre én sag, der kan klares i Danmark og på dansk. Dermed bliver det lettere for virksomhederne at undgå årelange retssager i fremmede retssale og på lokale sprog. Samtidig får vi en afdeling af patentdomstolen i Danmark. Den mulighed får vi ikke, hvis Danmark ikke tilslutter sig.
Argument Nr. 4: Enhedspatent og patentdomstol er et tilvalg
Den europæiske patentdomstol og enhedspatentet er et tilvalg til de nuværende muligheder, som danske virksomheder og opfindere i dag har. Et ja giver altså virksomhederne mulighed for at vælge den europæiske patentdomstol, men hvis de vil, kan de stadig fortsætte med kun at bruge det danske patentsystem. Det ændrer patentreformen ikke på.
Danske virksomheder og opfindere vil have præcis de samme muligheder - med at få udstedt patenter fra danske myndigheder og forsvare deres opfindelser ved danske domstole - som de har i dag.
Argument nr. 5: Bred enighed
Der er utrolig bred enighed om, at vi skal gå med i den europæiske patentdomstol. I Folketinget er det kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der siger nej. Og blandt arbejdsmarkedets parter er der også stor enighed. Såvel arbejdsgivere som fagforeninger peger over en meget bred – og hidtil uset – kam på, at vi skal stemme ja.
Tilbagevisninger af nej-sidens påstande
Nej-siden har haft svært ved at finde gode argumenter for, at Danmark skal stå uden for patentdomstolen, og langt de fleste påstande har eksperter afvist. Her er et par af de mere gennemgående:
Nej-siden påstår, at:
”Det vil blive muligt at tage patenter på liv, gener og software, hvis vi stemmer ja.”
Det passer ikke. Det, der ikke kan patenteres i dag, kan heller ikke patenteres på mandag - uanset om vi stemmer ja eller nej.
”Patentdomstolen er kun til gavn for de store multinationale virksomheder.”
Snarere tværtimod. De store firmaer har ressourcer til at have patenter i mange lande og forsvare sig. Det gør de allerede i dag. Patentdomstolen udgør ikke den store ændring for dem. Den er derimod en stor ændring for små- og mellemstore, innovative virksomheder, som ekspanderer. Her vil patenter ikke længere stå i vejen for væksteventyr på nye markeder.
Henrik Aarestrup (f. 1986) er konsulent i Dansk Metal.


Flere artikler om emnet