Annonce

Nordens fagforeninger raser over Elon Musk: “Tesla er en fagforeningsfjende”

Elon Musk kæmper hårdnakket mod svensk strejke. Det får nu også danske og norske fagforeninger op af stolen.
Foto: UK Government/Wikimedia Commons
Elon Musk, direktør i Tesla
“At forsvare retten til kollektive overenskomster er ikke bare vigtigt for vores fagforbund, men for hele fagbevægelsen.”

Det siger Darko Davidovic, der er jurist i den svenske fagforening IF Metall, som i grove træk modsvarer Dansk Metal herhjemme.

Anledningen er den vidtrækkende konflikt, der er opstået mellem elbilproducenten Tesla og den svenske fagbevægelse, fordi Tesla har valgt ikke at tegne overenskomst med arbejderne på svenske Tesla-værksteder. Derfor begyndte IF Metall en strejke 27. oktober, som otte andre fagforeninger siden har tilsluttet sig i solidaritet.

En af deltagerne i sympatistrejken er SEKO, der repræsenterer offentligt ansatte. Det har haft den konsekvens for Tesla, at de ikke har kunnet få nummerplader til deres biler, da postbudene i PostNord som en del af strejken har nægtet at levere dem.

En udvikling, som sidste uge fik Teslas direktør så højt op i det røde felt, at han kaldte strejken for “sindssyg”.

I går vandt Musk og Tesla en mindre sejr, da en domstol afgjorde, at Transportstyrelsen i Sverige har pligt til at finde en anden måde at levere nummerpladerne på, når nu PostNord-budene ikke vil bringe dem frem.

Kan sprede sig til Danmark

Heller ikke i Danmark har Tesla tegnet overenskomst. Men den svenske konflikt åbner døren for, at danske Tesla-arbejdere også kan begynde en mere fuldbyrdet kamp for overenskomst.

vi presser selvfølgelig også på, for at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark

Det forklarer Karsten Kristensen, som er forhandlingssekretær i 3F Transport.

“Jeg tror ikke, at det er utænkeligt, at det her kunne blive en situation i Danmark, hvor der bliver noget uro,” udtaler han til TV 2.

Også i Dansk Metal, der er særligt relevant, da de er ansvarlige for det område, som Tesla-arbejderne hører under, følger man den svenske konflikt tæt.

“Vi følger det, der sker deroppe, meget tæt, og vi presser selvfølgelig også på, for at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark,” udtalte Dansk Metals næstformand, René Nielsen, sidste uge.

Dog har ingen danske fagforeninger endnu taget faglige skridt mod Tesla i Danmark eller valgt at deltage i den svenske sympatistrejke.

Tesla skyldig i at tage ulovlige midler i brug for at forhindre sine ansatte i at organisere sig.

I Norge har man været noget mindre afventende. Her har havnearbejdere i fagforeningen Fellesforbundet siden 9. november nægtet at losse Tesla-biler af fragtskibe.

“Tesla er en fagforeningsfjende, som forsøger at skabe amerikanske tilstande i Europa. Det skal de ikke slippe af sted med,” har Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, sagt til NRK.

Omend danske fagforeninger ikke har taget handling endnu, er deres sympati med de svenske strejkere utvetydig. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, giver i dag sin fulde opbakning.

"Globale bølleselskaber skal ikke dumpe løn- og arbejdsvilkår,” skriver han i et Facebook-opslag.

placeholder

En længere historie

Elon Musk har længe været kendt som en indædt modstander af fagbevægelsen.

Tilbage i marts kunne New York Times berette, at en domstol vurderede Tesla skyldig i at tage ulovlige midler i brug for at forhindre sine ansatte i at organisere sig.

Konkret var en ansat blevet fyret for at have opfordret sine kollegaer til at melde sig ind i en fagforening, ligesom Musk også havde truet ansatte med ikke at kunne få aktier i Tesla, hvis de stemte for at få en fagforening.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tænk engang hvis Musk var lige så rar og sympatisk, som han er rig, og ikke dette selvovervurderende bralrehovede med et overoppustet ego og en tøsefornærmet attitude, når han ikke får sin vilje.

Hvis jeg nogensinde kunne finde på at købe en elbil, bliver det i hvert fald ikke en Tesla.

Et Musk-ejet firma har for nylig fået tilladelse til at udføre forsøg, hvor man indopererer en chip i hjernen på
forsøgspersoner, for at kunne hjælpe hjernen til at klare forskellige problemer.
Men lykkes operationen, taler vi jo om, at hjernen kan spille sammen med, og stimuleres af, et stykke teknik.
Hvad den præcise formulering går ud på, kan jeg ikke lige se af beskrivelsen. Men det fatalt uhyggelige står tilbage, hvis hjernen på denne måde kan kontaktes eller aflyttes.
Kan et stykke elektronik direkte påvirke hjernens funktion, åbner det jo en tsunami af misbrugsmuligheder, der helt sætter kunstig intelligens i skyggen.
Hvad nu, hvis chippen kan kobles op på nettet og telefonnettet.
Så kan man jo ringes op døgnet rundt, uden at kunne afbryde eller ægge på.
Man kan også forestille sig, at en propagandaliderlig regering løbende kunne ønske sig at udbrede hvad en samfundskorrekt borger bør gøre for sit land (eller en magt gal diktator).
Eller at man en gang hver femte minut bombarderes med reklamer og tilbud fra brugsen.
I virkeligheden er mareridtet, at vi taler om en teknologisk indretning til tankeoverføring, eller måske endda muligheden for at overtage kontrollen over en persons beslutningsproces og personlige integritet.
I dette tilfælde er vi alle blot maskiner og slaver af magthavere, og vi har udraderet det frie menneske.
Der er sikkert 1000 gode grunde, som de implicerede forskere kan give om helbredsmuligheder og hjælp for personer med psykiske lidelser.
Helt uagtet dette er det mit forslag, at der straks nedlægges forbud mod den slags forsøg, og at man underlægger al forskning i teknologisk hjernepåvirkning de strengeste restriktioner, da vi her ser den direkte vej til en fatal udslettelse af menneskelig værdighed.
Hvorfor i alverden skal Elon Musk have frihed til at gennemfører et sådant projekt, der jo f.eks. i yderste konsekvens kan bruges til at få samtlige medarbejdere hos Tesla til at melde sig ud af en fagforening.

Hr poul bøie pedersen - tankevækkende og utilstedeligt når en Tesla mand som Musk kan komme ind og diktere noget som helst i et andet land. Men den er ikke langt fra, tænk blot på kunstig inteligens som er ved at blive implementeret og såfremt der ikke "passes på" kommer der andre der tager rådet fra det enkelte menneske. Jeg er i dag implanteret en kunstig hørelse, hold nu godt fast, da jeg lå på operationsbordet kunne tenikkeren følge med i hvor meget gavn jeg kunne få/fik af at man førte en elektrode ind i mine høresnegle, som i dag giver mig en hørelse som jeg kan leve med, og nu kommer det, at jeg er koblet telefonisk på Århus teknikkeren, således at han kan indstille mine apparater når de ikke fungerer perfekt. tankevækkende er det ik ?!

Annonce