Annonce

Norge: Tavs højrefløj gennemtrumfer historisk stramning af abortlov

Det norske parlament har vedtaget den første stramning af landets abortlovgivning i 40 år. En lille ændring, som kun er første skridt, lyder kritikken.
Efter flere timers intens debat vedtog det norske Stortinget en historisk stramning af norsk abortlovgivning.

Stortingets beslutning betyder, at kvinder, der er gravide med flere børn, og som ønsker at fjerne et eller flere af fostrene, skal have sagen behandlet i et udvalg.

Forslaget er blevet mødt massive protester fra norske kvinder, som ser stramningen som et voldsomt indgreb i kvinders ret til selv at bestemme over deres krop.

105 stemte for forslaget, mens 64 stemte imod. Alle regeringspartierne, det konservative parti Høyre, Fremskridtspartiet, Kristligt Folkeparti og Venstre stemte for stramningen, sammen med 17 ud af 19 medlemmer fra Senterpartiet, skriver den norske avis Dagbladet.

Samtlige stortings-repræsentanterne fra Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstreparti, Rødt samt Miljøpartiet – De Grønne stemte imod forslaget.

Sammenlignede med Alabama

Under debatten gjorde en af modstanderne af forslaget, Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre det klart, at han mener, at forslaget kun er første skridt i retningen af en mere restriktiv abortlovgivning, som man har set det ske i f.eks. USA:

”Vi er ikke USA. Vi er ikke Alabama. Men strømninger internationalt rammer os. Det har det altid gjort. Og i USA vedtages der i amerikanske delstater lige nu forbud mod abort – også ved incest og voldtægt – med det mål at føre sagen op i den amerikanske højesteret, hvor der kan være flertal for at ændre på retten til abort,” sagde han og fortsætter:

”Det samme ting rammer Norge. De samme ting rammer Europa, hvor flere lande indskrænker retten til abort. Derfor er diskussionen vigtig, for det her er kun første skridt. De (regeringen, red.) ønsker at gå videre,” lød det fra Gahr Støre under debatten.

placeholder

Jonas Gahr Støre satte ikke direkte adresse på, men i de seneste år har den konservative regering i Polen forsøgt at få gennemført en række stramninger af landets i forvejen meget restriktive abortlovgivning.

Tilhængere fraværende i debatten

Det var især modstanderne af forslaget, som gjorde sig bemærket i Stortingsdebatten. Ingen repræsentanter for hverken regeringspartierne og Senterpartiet ville kommentere forslaget.

Først efter tre en halv times debat greb den tidligere justitsminister Per-Willy Amundsen fra Fremskridtspartiet ordet.

”Det er ikke sådan, at abortloven bliver sat i spil. De foreslåede ændringer er for mange af os i Fremskridtspartiet helt naturlige og ansvarlige ændringer, der besvarer nogle relevante, etiske spørgsmål,” sagde han, hvorefter han ifølge Aftenposten brugte den resterende taletid på at tale om børneægteskaber og indvandrerkvinder, som er underlagt social kontrol.

Forslaget om at stramme abortlovgivningen blev trumfet igennem af Kristelig Folkeparti, da Erna Solberg udvidede regering i foråret 2019.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

sørgeligt og dybt deprimerende, at de kan gøre noget sådan i 2019 er for mig ubegribeligt, må det blive lavet om hurtigt.

Annonce